generic

Udbytteaktier: En komplet købsvejledning med eksempler (2023)

Når du køber du en aktie, bliver du medejer af et selskab. Jo flere aktier du ejer, des flere rettigheder har du i selskabet. Ejer du for eksempel mere end 50% af aktierne, har du medbestemmelsesret til bestyrelsen og kan træffe flertalsbeslutninger på generalforsamlingen. Ejer du mere end 2/3 af aktierne, får du endnu flere rettigheder, såsom vedtægtsændring.

Nogle rettigheder er dog så grundlæggende, at alle aktionærer besidder dem, uanset hvor mange aktier de har, medmindre selskabet har forskellige aktieklasser. Disse omfatter stemmeret på generalforsamlingen og modtagelse af udbytte af eventuelt overskud. I denne artikel vil vi skrive mere om udbytteaktier.

Sådan finder du de bedste udbytteaktier

En fejl mange begyndere begår, når de starter med udbytteinvesteringer, er, at de vælger de selskaber med det højeste direkte afkast. Det betyder, at du får et kortsigtet højt afkast, men det er sjældent holdbart. Derfor er det vigtigt at vide mere om, hvordan du finder de bedste udbytteaktier, inden du begynder at investere.

For at gøre det nemmere at finde de bedste selskaber, har vi fundet nogle vigtige punkter, du bør kigge nærmere på. En god udbytteaktie er langt mere end blot det direkte afkast, de tilbyder deres aktionærer. Vi har også lavet en liste over gode danske og internationale udbytteaktier, så du kan få lidt input til selskaber, det er værd at se nærmere på. 

Når det er sagt, er det vigtigt at huske, at disse eksempler kun er til informationsformål. Vi yder ikke direkte investeringsrådgivning, og du er ansvarlig for at lave den nødvendige research, før du investerer. Det er også vigtigt at bemærke, at der er en økonomisk risiko forbundet med alle investeringer, så du bør aldrig investere mere, end du har råd til at tabe. 

Klar til at finde gode udbytteaktier? Dette er, hvad du skal kigge efter:

Gode danske udbytteaktier

Der er en række gode udbytteaktier på Københavns Fondsbørs, og vi har fremhævet nogle af dem for at give dig lidt inspiration. I nedenstående liste finder du en række ‘sværvægtere’, og det er netop denne type selskaber, der udgør en god udbytteinvestering. 

Gode internationale udbytteaktier

Selvom mange kan friste til at investere i danske aktier, så er det godt at vide, at der også er en række gode internationale muligheder. Det gælder især for udbytteaktier, da mange af de internationale selskaber udbetaler kvartalsvis udbytte. Det betyder, at du får udbetalingen fire gange om året (i stedet for en). På den måde kan du få bedre likviditet i porteføljen og dermed større muligheder for at udnytte afkastet. 

Nu, hvor vi har set på, hvad du skal kigge efter, og hvad der udgør en god udbytteaktie, er det tid til at se, hvordan du kan investere i dine egne aktier. Vi vil derfor tage dig igennem handlen trin for trin. Nedenfor finder du en simpel guide til, hvordan du handler aktier online fra hele verden. 

Handel med udbytteandele online: Trin-for-trin guide

Mange nye investorer tror, det er svært at investere i udenlandske aktier, men det er heldigvis ikke tilfældet. For at illustrere, hvor nemt dette er, har vi designet en trin-for-trin guide til, hvordan man handler aktier internationalt fra Danmark. Formålet med denne guide er at vise dig, hvordan du effektivt handler aktier til din portefølje. 

Trin 1: Vælg en handelsplatform

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

Den første ting, du skal gøre for at handle aktier online, er at vælge en handelsplatform. Her kan du ganske vist bruge din netbank i mange tilfælde, men så er gebyrerne ofte meget høje. Vi anbefaler derfor, at du vælger en onlinemægler, der er bedre egnet til småsparere. For danske investorer er eToro og Nordnet de bedste muligheder. Af disse to er eToro vores favorit. Det skyldes, at du gratis kan handle aktier, noget Nordnet ikke tilbyder. I resten af ​​denne guide vil vi derfor tage udgangspunkt i processen med at handle aktier gennem eToro

Trin 2: Opret en konto 

Når du har valgt den platform, du vil bruge, er det tid til at oprette en konto. Her har eToro en meget enkel registreringsproces, så du har en konto på plads inden for få minutter. Det eneste, du skal gøre, er at gå ind på deres hjemmeside og så vælge Start Med At Investere eller Start investing – alt efter hvilket sprog du har valgt. 

Når du har trykket på denne knap, vil du blive ført til eToro-registreringsformularen. Dette er meget simpelt, og du vil kun blive bedt om nogle grundlæggende oplysninger om dig. Du skal blandt andet indtaste dit navn, fødselsdato, e-mail og den ønskede adgangskode til din konto. Når du har gjort dette, bliver du bedt om at bekræfte din konto, hvilket du gør med det link, der kommer i mailen. Her er det værd at bemærke, at det kan tage et par minutter, før e-mailen dukker op, men når den gør det, skal du klikke på linket. Derefter vil din konto blive verificeret. 

Før du fortsætter, anbefaler vi, at du først og fremmest gennemfører eToro KYC-processen. Dette er en proces, de er forpligtet til at udføre af regulerende myndigheder. Formålet med en KYC (Know Your Customer) er at forhindre hvidvaskning af penge og identitetstyveri. Processen tager kun et par minutter, og det eneste, du skal gøre, er at uploade et gyldigt ID (pas, kørekort eller ID-kort) eller indtaste dit personnummer.

Trin 3: Overfør penge til din konto

Nu har du en konto, der er verificeret og klar til brug, men der mangler stadig noget væsentligt, før vi kan komme videre. Du skal overføre et par kroner til din konto, så du har noget at handle for. Hos eToro kan du vælge mellem tre forskellige muligheder; PayPal, bankkort og bankoverførsel (wiretransfer). Vi anbefaler, at du vælger en af de to første, da bankoverførsler ofte kan tage flere dage, før de bliver bogført. 

Det er også godt at vide, at minimumsindbetalingen med PayPal og Bankkort er $50 (ca. 350 kr.), mens minimumsindbetalingen for bankoverførsler er $500 (ca. 3.500 kr.). Der kan også være forskellige gebyrer forbundet med bankoverførsler, så hvis du vil hurtigt i gang – skal du nok bruge bankkort- eller PayPal-muligheden. 

Inden vi går videre, er det vigtigt at understrege én ting: Der er altid risici forbundet med finansielle investeringer, så vi anbefaler, at du aldrig overfører mere, end du har råd til at tabe. 

Trin 4: Handl aktier med eToro

Hvis du er kommet hele vejen hertil, bør du nu have en verificeret eToro-konto, overført penge til din konto og være klar til at købe en udbytteaktie. Det første, du skal gøre, er at logge ind på din eToro-konto, hvis du ikke har gjort det. Når du er logget ind, finder du søgefeltet øverst på din skærm. Her kan du indtaste det selskab, du ønsker at finde. I denne guide tager vi udgangspunkt i det danske olieselskab Tryg A/S. 

For at finde Tryg A/S skal du indtaste navnet på selskabet i søgefeltet, eller selskabets ticker (kaldenavn på børsen) TRYG. Så kommer selskabet frem i menuen, og du trykker på logoet. Du vil nu blive ført videre til selskabssiden. Her finder du nogle nyttige oplysninger, samt en blå knap handle. 

Tryk på knappen og transaktionsvinduet for eToro vises. Her angiver du, hvor meget du vil handle for, eventuelt stop-loss du ønsker at sætte og gearing (låntagning), hvis du har tænkt dig at bruge dette. Når du er færdig og klar til at gennemføre handlen, skal du trykke på åben handel. Dette sender handlen til platformen, og du vil modtage dine aktier. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Tillykke – du har nu købt din første udbytteandel! For at opbygge en solid udbytteportefølje bør du tilføje flere forskellige selskaber til din portefølje. Dette vil fungere som en beskyttelse mod inflation, og du vil have mindre volatilitet forbundet med din portefølje. Vi anbefaler, at du investerer på tværs af forskellige sektorer, så du undgår for stor eksponering mod et marked. Gode eksempler på det kunne være, at man køber nogle bankaktier, nogle energiaktier, nogle opdrætsaktier og et par ejendomsaktier. Formålet med dette er, at din portefølje er beskyttet, hvis en enkelt sektor skal opleve en skarp korrektion (såsom når olieprisen kollapser). 

Hvad er udbytteandele?

Når du køber aktier, er der to måder at tjene penge på. En måde er, at aktieværdien stiger, efter du har købt aktien, og at du sælger den, så du får en fortjeneste. Den anden måde er, at selskabet udlodder udbytte til aktionærerne. Dette er en del af selskabets overskud, som fordeles forholdsmæssigt mellem alle aktionærer på baggrund af ejerandele. Ejer du 1% af aktierne, får du halvdelen i udbytte i forhold til, hvad den der ejer 2% gør.

Fordelen ved udbytteaktier er således, at du har større chance for at få overskud. Mens du ved andre aktiekøb tjener penge ved, at aktieværdien øger, tjener man kun penge på udbyttet ved køb af udbytteaktier. Drømmen er naturligvis, at selskabets aktier også stiger i værdi. På den måde får du både overskud på det udbytte, du har fået, og aktiekursstigningen.

Størrelsen af det udbytte, selskabet skal udlodde, besluttes på generalforsamlingen og fastsættes af aktionærerne efter forslag fra bestyrelsen.

Udbytte

Når du skal vælge udbytteaktier, er det vigtigt at se på udbyttet. Det betyder kort fortalt, hvor meget du får i udbytte pr. Et selskab, der betaler 2 kr. per aktie i udbytte med en aktiekurs på 40 kr., har et direkte afkast på 5%.

Isoleret set kan det tænkes, at det kan betale sig at vælge det selskab med det højeste direkte afkast. Dette er dog ikke sandt. Direkte afkast skal bruges med varsomhed, da det også er vigtigt at se på selskabets stilling. Det hjælper ikke meget at få meget i udbytte, hvis aktieværdien af udbytteaktierne falder med 20 %.

Hvilke selskaber udlodder typisk udbytte?

Det er først og fremmest de største og mest stabile selskaber, der udlodder udbytte. Det direkte afkast i disse selskaber er omkring 4-5%. Hos de forskellige onlinemæglere er det meget nemt at få et løbende opdateret overblik over, hvilke selskaber der udlodder udbytte, og hvor meget udbytte disse udlodder, så vi ønsker ikke at poste en liste, der snart ville være forældet her.

Sammendrag

At købe udbytteaktier kan være en rigtig god idé, hvis du bruger strategien rigtigt. Pas dog på ikke at se dig blind på det direkte afkast. Dette er kun en del af billedet. Du skal lave den almindelige research, du ellers ville lave, når du undersøger, om du vil investere i et selskab. Det hjælper ikke at få meget igen, hvis aktieværdien falder.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.