generic

Satoshi Nakamoto: Alt, hvad du behøver at vide om Bitcoin-opfinderen

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Satoshi Nakamoto er et af de mest legendariske navne inden for kryptovaluta, men navnet er også et af de største mysterier forbundet med kryptoverdenen. Selvom dette navn er synonymt med Bitcoin, er lidt kendt om den mystiske person, der gemmer sig bag navnet. Personen bag dette navn er aldrig blevet verificeret, og mange spekulerer i, at det kan være et pseudonym for en person eller gruppe.

Det er dog ikke en hvilken som helst gruppe, der gemmer sig bag dette pseudonym, men det, der menes at være skaberen af Bitcoin – den allerførste kryptovaluta, der blev lanceret i 2008. Det har ført til en række spændende undersøgelser i de senere år, men indtil videre er der dukket meget lidt op. Så hvem var egentlig denne Satoshi Nakamoto? – Her er, hvad vi ved indtil videre. 

Hvad ved vi om Satoshi Nakamoto?

Som vi allerede har nævnt, er der ikke meget, vi ved om personen bag dette navn. Der er dog nogle oplysninger tilgængelige derude. Vi ved, at Satoshi Nakamoto var involveret i den spæde start af det, der blev Bitcoin tilbage i 2007. Al kommunikation, der foregik med Satoshi Nakamoto, foregik via e-mail, hvilket gjorde det svært at afdække afsenderens identitet. 

Der er en del korrespondance mellem denne mystiske figur og andre udviklere, der arbejdede på Bitcoin-projektet. Dette varede indtil 2010, hvor Satoshi Nakamoto afslutter korrespondancen med ‘de er gået videre til andre ting’. Det hemmelighedskræmmeri, der er skabt omkring denne figur, har gjort, at nettet i dag bugner af spekulationer. Især efter at en række nye kryptovalutaer begyndte at dukke op, og kryptovalutaernes popularitet er steget betragteligt. 

Præstationer

Så tidligt som i 2008 udgav Satoshi Nakamoto et værk kaldet Bitcoin: a Peer-to-Peer Electronic Cash System. Dette var den første omfattende introduktion, som offentligheden fik til den nye teknologi. Mange anser dette for at være starten på kryptovalutaers voksende popularitet. Ganske vist havde der været nogle tidligere forsøg på at skabe en digital valuta, men disse var ikke lykkedes. 

I dette arbejde adresserede Satoshi Nakamoto en række tidligere udfordringer, der havde været forbundet med digitale valutaer, samt hvordan Bitcoin skulle løse disse. For som vi nævnte tidligere, havde der været flere forsøg på at skabe en digital valuta. Bitcoin havde dog en ny, spændende tilgang til dette problem. 

Det var nemlig  tilliden til digitale valutaer, der ofte havde sat en stopper for tidligere projekter. Tidligere var der behov for tredjeparter, som verificerede, behandlede eller bogførte transaktioner. Dette var den menneskelige faktor, som Satoshi Nakamoto gav skylden for en stor del af fejlene i tidligere systemer. 

Det var her, den nye tilgang med et decentraliseret system kom i spil. Ved hjælp af åbne bøger, netværk og diverse data kunne behovet for tredjeparter elimineres fra transaktionen. Krypterede data kan ikke ændres, hvilket gør Bitcoin og nu også andre kryptovalutaer til langt mere effektive løsninger end tidligere set. 

Rigdom

Et af de store mysterier forbundet med Satoshi Nakamoto er, hvor store værdier han har. Her er der gennemført en række omfattende analyser af Bitcoin-blockchains at finde ud af, hvor rig Satoshi Nakamoto egentlig er. En af dem, der har udført det meste af dette arbejde, er Sergio Demián hos RSK Labs. Selskabet har sporet en række adresser helt tilbage til 2008 og har med størst mulig sikkerhed vurderet, at der er tale om adresser tilhørende Satoshi Nakamoto. 

Det vil være umuligt at afgøre med 100% sikkerhed, hvor mange Bitcoin denne mystiske figur sidder på, men RSK Labs har fundet det bedste svar indtil videre. Dette lyder på, at skaberen af Bitcoin har omkring 1 million bitcoin, hvilket er 5% af det samlede antal bitcoin, der kan eksistere. 

Som vi allerede har nævnt, er det umuligt at sige med 100% sikkerhed, at dette faktisk er i Satoshi Nakamotos pung, men fakta indikerer, at dette er så tæt på, som vi kan komme. Én ting er dog klar, uanset hvem der sidder på denne imponerende samling af Bitcoin – så repræsenterer den en kæmpe værdi baseret med nutidens Bitcoin-kurser

Jagten på Satoshi Nakamoto

Siden Bitcoin voksede i popularitet, er jagten på denne mystiske figur taget til i betydeligt omfang. Det har ført til en række undersøgelser, men også at en række navne er blevet udvalgt som potentielle personer bag den mystiske figur. Det første navn, der landede på denne liste, var Dorian Nakamoto, som er en japansk-amerikansk akademiker i Californien. Desværre viste yderligere undersøgelser, at dette ikke var tilfældet. 

Et andet navn, der længe blev betragtet som den potentielle skaber bag Bitcoin, var Hal Finney. Finney var tidligt aktiv i Bitcoin-communityet og boede kun et par gader væk fra Dorian Nakamoto. Der var derfor spekulationer om, at Nakamoto havde været inspirationen til det mystiske navn. 

Nick Szabo var et andet navn, der havnede på listen. Dette var forfatteren bag et blogindlæg fra 2005, hvor en teoretisk valuta kaldet Bitgold blev diskuteret. Lighederne med Bitcoin er mange, men Szabo blev senere frifundet for denne mistanke. 

Nogle har endda forsøgt at gøre krav på denne mystiske udmærkelse, og dette inkluderer den australske forretningsmand Craig Wright. Den australske akademiker og forretningsmand har gentagne gange hævdet, at han er skaberen bag Bitcoin, men han har aldrig været i stand til at bevise dette. Denne sag gik faktisk så langt som en retssag, hvor Wright forsøgte at få de juridiske rettigheder til navnet. 

Hvor meget er Satoshi Nakamoto værd?

En af de punkter, der ofte dukker op, er den potentielt enorme formue, som Satoshi Nakamoto sidder på. I skrivende stund er Bitcoin-kursen $29.000 per token, hvilket betyder, at en portefølje på 1 million Bitcoin ville være svimlende $29 milliarder værd. Det ville føre til en plads på Forbes’ liste over verdens rigeste med gode margin.

Lær mere om kryptovaluta

Hvis du vil lære mere om kryptovaluta, har vi skrevet en række artikler om dette. Vi har også en separat guide til dig, der vil lære at købe Bitcoin. Her kommer vi mere ind på, hvordan du kan investere i forskellige digitale valutaer, samt hvad du bør vide, før du investerer dine penge i Bitcoin. I samme guide lærer du også mere om, hvilke handelsplatforme der egner sig bedst i Danmark, og hvor du finder de bedste punge til sikker opbevaring af kryptovalutaer. 

Sammendrag

Siden Bitcoin blev introduceret på markedet i kølvandet på finanskrisen i 2008, er rygterne om, hvem der har skabt denne populære kryptovaluta, steget markant. Der er dog ikke meget man ved om denne person, udover at vedkommende brugte navnet Satoshi Nakamoto som identifikation under korrespondance. Desværre er der intet ansigt eller identitet til dette navn, hvilket også har gjort det umuligt at verificere, hvem der står bag dette mystiske navn. 

Noget, det derimod har været muligt at undersøge, er, hvor stor værdi man vurderer, at denne person eller gruppe sidder på. Her er RSK Labs nået frem til, at der er tale om kryptovalutapunge, der indeholder omkring 1 million Bitcoin, som i dag har en markedsværdi på svimlende 29 milliarder dollars. 

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.