generic

Leverage

Leverage betyder at du øger risikoen i din investering ved at låne penge for at øge investeringen. I aktiehandel kaldes leverage også ofte gearing af aktier eller aktiekredit.

Leverage/gearing kort forklaret

Lad os forestille os at du kun har 1.000 kr. til at investere. I dette tilfælde vil du næppe tjene mange penge, da afkastet bliver for lavt. Risikoen er lav – kun 1000 kr. – og dermed også afkastet. I sådanne tilfælde kan det betale sig at bruge leverage eller gearing.

Grunden til at du kan bruge leverage er fordi du handler aktier, valutaer eller andre finansielle instrumenter online. Netmæglerne har etableret systemer hvor du kan låne penge hos netmægleren. Hvis disse ikke fandtes, ville du have været nødt til at låne penge manuelt i for eksempel en bank, hvilket selvfølgelig ville have været meget tidskrævende.

Hvis du investerer 1.000 kr. og vælger en gearing på 1:10, vil din reelle investering være 10.000 kr. Det betyder, at du har lånt 9.000 kr. hos din netmægler. Al bevægelse i din investering vil således være 10 gange så positiv eller negativ i forhold til din investering. Hvis du har investeret i en aktie, og aktiekursen stiger med 5%, har du ikke tjent 50 kroner, men 500.

Fordelen ved leverage eller gearing er, at det gør det muligt for almindelige individer at begynde at handle med en højere volumen fra start. Hvis du forestiller dig et lidt højere gearingsniveau end tidligere og en lidt større sum, kan du forestille dig at du investerer 10.000 i en aktie og vælger gearing med 1:40. Så vil du pludselig have råd til at investere 400.000. Hvis aktiekursen så stiger med 5 %, har du pludselig tjent 20.000, og du har dermed tjent 200% af det, du har investeret. På den måde kan gearing være meget attraktivt.

Risiko ved leverage

Som enhver anden investering er der ikke kun fordele ved leverage. Den åbenlyse ulempe er, at du også kan risikere at tabe langt flere penge, end du ville have gjort, hvis du ikke havde brugt leverage. Brugen af leverage eller gearing indebærer en langt større risiko – på et marked, der allerede er præget af risiko. I eksemplet ovenfor skal der kun ske et fald på 2,5% i aktiekursen, før du har mistet investeringen på 10.000 kr. Derfor anbefales det at begyndere er forsigtige med at bruge for høj leverage.

Især i valutaverdenen er det almindeligt at bruge meget leverage, og mange nybegyndere brænder nallerne på dette og mister hele investeringen og dermed også motivationen kort tid efter de er begyndt. Nogle mæglere tilbyder brugen af ​​gearing op til 1:200. Bruger du sådan en gearing og investerer for eksempel 10.000 kroner, skal der kun ske et fald på lidt over 0,5%, før du har mistet alt. Man skal derfor altid være opmærksom på, at leverage involverer et højrisikoelement. Det betyder bestemt ikke, at det aldrig kan være en god idé at bruge leverage, men du bør vide, hvad du foretager dig.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.