generic

Lakseaktier: Gode eksempler med stort potentiale for 2023

Historisk har de nordiske børser, herunder Københavns Fondsbørs, været markedspladser knyttet til olie- og rederier, men i de senere år har både grønne aktier og fisk og skaldyr fået stadig højere værdier. Især Seafood- og lakseaktier har i Noge vist sig at være en ønskværdig investering for mange investorer.

Virksomhederne har over tid opbygget en høj omsætning og de fleste kan friste deres ejere med et konkurrencedygtigt direkte afkast. De norske producenter eksporterer enorme mængder laks hvert år, så her er der ingen tvivl om, at fisk og skaldyr for længst er blevet et sjældent industrieventyr. 

Spørgsmålet til dig som investor er derfor, hvordan du kan få del i den udvikling, som lakseaktier har givet de seneste år. Vi har derfor valgt at se nærmere på, hvad disse virksomheder rent faktisk laver, samt hvordan du kan tilføje lakseaktier til din portefølje. 

Hvad er lakseaktier?

Når man hører ordet lakseaktier, vil de fleste nok tænke på fiskeri eller virksomheder, der beskæftiger sig specifikt med fisk. Disse virksomheder er dog langt mere komplicerede end som så, så det kan være klogt at se nærmere på dette, inden vi går videre. De fleste af lakseselskaberne på Oslo Børs består af flere investeringsområder, hvilket betyder, at de ikke kun beskæftiger sig med fiskeopdræt.

Tværtimod vil de fleste af dem beskæftige sig med fiskeopdræt, rensning og logistik, brands og afsætningsmuligheder for fiskene med mere. For dig som investor betyder det, at du kan købe aktier i omfattende industrivirksomheder, der selv administrerer store eller hele værdikæden. For at illustrere dette med nogle eksempler har vi valgt at fremhæve nogle af de mest populære lakseaktier på Oslo Børs i dag. 

Lakseaktier på Oslo Børs 2023

Norge har altid været en fiskerination, men i de senere år har landet indtaget store dele af verdensmarkedet. Faktisk er nogle af de største opdrættere i verden noteret på Oslo Børs. Vi har også set flere eksempler på, at udenlandske virksomheder har valgt at gå på børsen i Oslo frem for deres respektive markeder. Det skyldes i høj grad, at norske investorer har et godt kendskab til denne type virksomheder, og du kan derfor få en mere realistisk værdiansættelse af din virksomhed. Nedenfor har vi fremhævet nogle af de største lakseaktier, du finder på Oslo Børs i dag. 

Mowi

Mowi (tidligere Marine Harvest) er vokset til at blive en af de største leverandører af skaldyr og fiskeopdræt i verden. Virksomheden har i øjeblikket hovedkontor i Bergen, men den er til stede på næsten alle globale markeder. Det, der har gjort Mowi til en attraktiv investering, er, at virksomheden selv er til stede i hele værdikæden, fra opdræt og produktion til forarbejdning og salg. Dette sikrer en mere stabil indtjening og dermed et godt grundlag for afkast til investorerne. 

Ticker på Oslo Børs: MOWI

Salmon Evolution ASA

De fleste opdrættere har i dag opdræt langs Norges kyst, men Salmon Evolution har investeret massivt i landbaseret opdræt. Det betyder, at virksomheden har udviklet egne faciliteter på land til opdræt af laks og andre fisk og skaldyr. Fordelen ved dette er, at man kan styre miljøet hele året, men også få bedre styr på eksempelvis lakselus og andre udfordringer forbundet med det åbne hav. I dag har virksomheden aktiviteter i både Amerika og Norden, men hovedkontoret ligger i Molde. 

Ticker på Oslo Børs:

SALME Lerøy SeaFood Group

Lerøy Seafood Group er en norsk producent og distributør af fisk og skaldyr til både forbruger- og erhvervsmarkedet. Virksomheden driver opdræt langs hele den norske kyst og eksporterer store dele af sin produktion. Ligesom Mowi er den til stede i hele værdikæden. Det, der adskiller dem fra Mowi, er, at Lerøy også tilbyder kød, vildt og anden mad til grossister over hele verden. I dag har virksomheden flere kontorer, men hovedkontoret ligger stadig i Bergen. 

Ticker på Oslo Børs: LSG

Salmar

En anden norsk producent af laks er virksomheden Salmar. Ligesom de andre store producenter på denne liste er de selv ansvarlige for hele deres værdikæde, hvilket betyder, at de kontrollerer alt fra opdræt og emballage til forarbejdning, distribution og salg. Det giver virksomheden god kontrol over marginer og egne brands indflydelse gennem hele processen. I modsætning til de andre producenter har Salmar fokuseret på kun at opdrætte atlanterhavslaks i sine faciliteter. 

Ticker på Oslo Børs: SALM

BakkaFrost

Bakkafrost er en anden producent af laks, som er noteret på Oslo Børs, men sammenlignet med de andre selskaber har Bakkafrost ikke sin hovedvirksomhed i Norge. De har faciliteter på Færøerne, hvor de primært producerer færøsk laks, samt fiskemel og fiskeolie. Oprindeligt opdrættede og fangede virksomheden sild, men dette blev senere omlagt til laks, da markedet for dette var mere stabilt. I dag er virksomheden en af de største lakseproducenter i Norden. 

Ticker på Oslo Børs: BAKKA

Sådan køber du lakseaktier: Trin-for-trin

Tidligere var handel med finansielle instrumenter ofte en omfattende proces, som gjorde det vanskeligt at investere. I dag er der heldigvis dukket en række investeringsplatforme og aktieapps op, der ikke bare gør det nemmere, men også billigere at blive investor. Et godt eksempel på dette er investeringsplatformen eToro, hvor du kan handle aktier fra børser over hele verden helt uden kurtage.

Vi har derfor valgt at tage udgangspunkt i eToros løsning, når vi nu går videre med en trin-for-trin guide til, hvordan du kan handle lakseaktier på Oslo Børs. Det er dog godt at bemærke, at processen vil være nogenlunde den samme hos de fleste mæglere. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

Trin 1: Opret en eToro-konto

Det første, du skal gøre, er at oprette en konto hos eToro eller en anden online-mægler, du har valgt at bruge. Dette bør i de fleste tilfælde være en ret simpel proces og ikke tage mere end et par minutter. For at gøre dette hos eToro kan du selv vælge, om du vil registrere dig i deres applikation eller gøre det i browseren.

Hvis du har installeret applikationen, skal du vælge Opret konto, mens du i browseren vælger Tilmeld dig nu. Begge dele vil føre til den samme proces, så hvem du vælger har ikke meget at sige. Som en del af processen skal du indtaste dit navn, vælge brugernavn og adgangskode samt indtaste en e-mailadresse. 

Når du har gjort dette, bliver du bedt om at bekræfte din konto ved at bekræfte den e-mail, eToro har sendt til dig. Din konto er så klar til brug. Før du fortsætter, anbefaler vi, at du gennemfører KYC-processen hos eToro. Dette vil spare dig for tid senere. 

Trin 2: Overfør penge til din konto

Du har nu en eToro-konto klar til brug, men der mangler en helt væsentlig del. Din konto vil have en saldo på 0 til rådighed, hvilket betyder, at du skal overføre penge, før du kan investere i aktier via eToro. Her tilbyder de tre forskellige indbetalingsmetoder, som du kan vælge imellem; Bankkort, PayPal og bankoverførsel. Vi anbefaler, at du vælger en af de to første, da bankoverførsler ofte kan tage unødvendigt lang tid. 

Der er også forskel på, hvor meget du skal indbetale som minimumsindskud for de forskellige metoder. Her er det $50 for PayPal og bankkort, mens det er $500 for bankoverførsel. Vil du blot prøve dig frem, bliver det derfor nemmere at bruge kort og PayPal. 

Trin 3: Handl aktier med eToro

Nu begynder tingene at tage form, og du bør have en eToro-konto med en disponibel saldo klar. Det betyder, at vi nu kan købe aktier. Denne proces er relativt enkel og starter, når du logger ind på eToro. Du finder så et søgefelt øverst på din skærm, hvormed du kan søge på forskellige virksomheder. 

I vores tilfælde skal vi købe lakseaktier, så vi leder efter firmaet Mowi. Så kommer Mowi frem i menuen og vi klikker på virksomheden. Nu vil du finde dig selv på en side, der indeholder generel information om virksomheden, historiske afkast og kommentarer fra andre investorer på eToro. 

andelen skal du vælge handel. Dette åbner et nyt vindue, hvor du angiver, hvor meget du vil investere i Mowi-aktier, samt eventuel gearing eller stop-loss, du ønsker at bruge. Når du er færdig her, skal du vælge åben handel for at gennemføre transaktionen. 

Trin 4: Sammensæt en portefølje med eToro

Du har nu købt din første aktie, men en portefølje stopper sjældent der. Her er det en fordel, at eToro tilbyder handel med mere end 2.000 forskellige aktier fra hele verden. Du kan således bruge platformen til at sammensætte en veldiversificeret portefølje med forskellige virksomheder og sektorer. Husk, at en god aktieportefølje skal indeholde aktier fra forskellige sektorer, ikke kun forskellige virksomheder i samme sektor. Dette vil reducere volatiliteten, som dine værdier udsættes for over tid.

eToro er en multiasset-platform, som tilbyder både investering i aktier og handel med CFD’er.

Vær opmærksom på, at CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing. 77 % af detailinvestorkonti taber penge, når de handler CFD’er hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at tabe dine penge.

Tidligere resultater er ikke en indikation af fremtidige resultater. Den præsenterede handelshistorik er mindre end 5 komplette år og er muligvis ikke tilstrækkeligt som grundlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er udsat for risiko.

eToro USA LLC tilbyder ikke CFD’er og giver ingen garantier og påtager sig intet ansvar for nøjagtigheden eller fuldstændigheden af indholdet af denne publikation, som er udarbejdet af vores partner ved hjælp af offentligt tilgængelige ikke-entitetsspecifikke oplysninger om eToro.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.