generic

Kryptovaluta og skat: Alt, hvad du skal vide (skatteregler, tips osv.)

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Flere og flere danskere vælger at inkludere kryptovaluta i deres investeringer, men som et relativt nyt investeringsobjekt kan skat på kryptovaluta være et meget kompliceret emne. Det vil vi forsøge at gøre noget ved, her hvor vi gennemgår alt, hvad du skal vide om kryptoskat, og hvordan du indberetter dine investeringer på selvangivelsen. 

Nogle af de ting, du kan læse om i denne artikel, er beskatning af gevinster og tab på kryptovaluta, hvordan du indberetter disse på de korrekte poster i din selvangivelse, samt hvilke værktøjer du kan bruge til nemt at finde de oplysninger, du har brug for. Der er nemlig flere hjemmesider og værktøjer, som nemt kan hjælpe dig med de beregninger, du skal bruge, så du hurtigt og nemt kan udfylde din selvangivelse efterfølgende. 

Sådan fungerer kryptovaluta i Danmark

Det vigtigste, når det kommer til beskatning af kryptovaluta i Danmark, er, at du ved, hvad skattemyndighederne anser kryptovaluta for at være, samt hvilke beløb der skal beskattes. Det første, du skal vide, er, at kryptovaluta betragtes som et aktiv af SKAT. Det betyder, at du skal oplyse værdien på selvangivelsen på samme måde som aktier, kontanter og andre midler, du er i besiddelse af. 

Heldigvis er det relativt nemt at oplyse dette, men det forudsætter, at du har gemt, hvad værdien var i starten af ​​året. Det er nemlig værdien ved årsskiftet for den pågældende selvangivelse, som SKAT er interesseret i. Hvis du har overblik over, hvordan din beholdning så ud ved årsskiftet og værdien af ​​disse i DKK, kan du kun anføre dette. 

Men hvis du ikke har overblik over værdien, men ved, hvor mange coins du lægger i din portefølje, kan du bruge en tjeneste som Coinmarketcap.com til at finde historiske kryptovalutakurser. Så skal du konvertere dette fra USD til DKK, her kan Nationalbankens valutakurser bruges til historiske data. 

NB: Husk, at det er priser og værdier ved årsskiftet, der skal oplyses på selvangivelsen; ikke nutidsværdien af ​​din beholdning!

Teller kryptovaluta på formuesskatten min?

Som et formuesobjekt vil verdier oppbevart i kryptovaluta påvirke om du må betale formueskatt eller ikke. Imidlertid er det mange usikkerheter knyttet til hvordan formuesskatt fungerer i Norge, og derfor skal vi forsøke å avklare dette så enkelt som mulig. Det første du må avklare er om du egentlig har en formue eller ikke.

Dette gjøres ved å legge sammen alle verdier du sitter på for deretter å trekke fra eksisterende gjeld. Regnestykket vil for de fleste se slik ut: kontanter i banken + skattbar verdi av bolig + kryptovaluta + fond + aksjer – eksisterende gjeld = formue. 

Dersom resultatet av dette blir over 1 500 000 kr, må du betale formueskatt. Imidlertid trenger du ikke betale formueskatt på hele formuen din, så vi er ikke helt ferdig enda. Du trenger nemlig bare å betale formueskatt (oftest 0.85%) på det beløpet som overstiger 1 500 000 kroner. Dette betyr at dersom du har en total formue på 2 000 000 kroner er det kun 500 000 du skal betale formueskatt på. Dersom du sitter på mange ulike verdier eller har komplisert selskapsstruktur for dine investeringer vil det være fornuftig å bruke en regnskapsfører for å avklare dette på riktig måte. 

Gevinster og tab på kryptovalutaer

Da kryptovalutaer betragtes som et aktiv, vil der være samme beskatning af gevinster og tab som på andre investeringer. Det betyder, at du betaler kryptoskat for kapitalgevinster ved realiseringen af ​​din investering. Det betyder dog også, at du får fradrag på realiserede tab, som du kan udnytte til at reducere skattebyrden. 

Hvad betyder det at realisere en investering?

Det, der kan være lidt træls,, er, at du skal beregne gevinst og tab i hvert enkelt tilfælde, hvor du realiserer en del af din investering. Som vi nævnte tidligere, vil dette have betydning for din beskatning, hvilket betyder, at det er vigtigt ikke kun at huske at medregne gevinster, men også aktuelle tab skal kortlægges. 

Heldigvis er der hjemmesider som Koinly, der kan hjælpe dig med dette. Koinly kan beregne både gevinster og tab til brug på din kryptoskat, samt giver dig mulighed for at importere information om handler fra en række forskellige kryptovalutabørser. 

SKAT har allerede lavet en ændring i selvangivelsen. Hvis du både har fortjeneste og tab ved dine handler, skal du som udgangspunkt oplyse fortjeneste fra dine salg i rubrik 20 og tab i rubrik 58 på din årsopgørelse. Du må ikke modregne tabet i fortjenesten. 

Anden kryptoskat

SKAT har udarbejdet en ret grundig gennemgang over reglerne, son du kan finde her.

Mining

Når det kommer til mining af krypto, skal du finde den aktuelle værdi i DKK på den dag, hvor du minede en coin. Så bliver du nødt til at samle alle disse værdier for at finde beregne den faktiske gevinst på din mining.Hvis du har indtægter ved mining af nye kryptocoins, har

Skatterådet i en konkret sag tilkendegivet, at dette anses for hobbyvirksomhed. Skatterådet fandt, at skatteyderen i den pågældende sag skulle beskattes af indkomstren ved mining, dvs. værdien af de modtagne coins med fradrag af udgifterne til anskaffelse (strøm/afskrivning). Underskud fra produktionen kan ikke fratrækkes i anden indkomst, men ved senere salg af de minede coins kan omkostningerne forbundet med miningen af de

solgte coins fratrækkes, hvis de kan dokumenteres. 

Staking

I din selvangivelse inkluderer Staking både aktive og passive varianter af indsats. Gevinster herpå indregnes sammen med minedrift under “Anden skattepligtig kapitalindkomst” under afsnittet virtuel valuta. 

Nyttige tips om gevinster og tab på kryptovaluta

Der er ingen tvivl om, at kryptoskatter kan være komplicerede, men der dukker hele tiden brugbare værktøjer op, som kan hjælpe dig. Der er dog også nogle nyttige tips, du bør kende til, så du undgår strafskatter eller unødvendige byrder fra SKAT. Her har vi listet nogle smarte ting, som kan være gode at vide, når selvangivelsens indleveringsdato nærmer sig. 

Selvangivelsen og kryptoskat

Når du udfylder din selvangivelse, er det vigtigt, at du medregner alle gevinster og tab for indeværende år. Det betyder, at der hurtigt kan være mange transaktioner at følge, men der er heldigvis nogle værktøjer, der kan gøre dette meget nemmere. Du kan selvfølgelig sætte dig ned manuelt for at beregne hver enkelt transaktion, men det vil være både tidskrævende og utroligt trættende. 

Firi tilbyder sin egen skatteberegning

Firi er Nordens største kryptobørs og har i øjeblikket mere end 100.000 aktive kunder på sin platform. De har udviklet et separat værktøj til deres brugere, der gør det nemmere at eksportere alle nødvendige data om din kryptovaluta-aktivitet. Tjenesten vil automatisk udarbejde alle de nødvendige tal, du skal indberette på din selvangivelse, så du kun skal indtaste de relevante tal under den rigtige indtastning i selvangivelsen.

Du vil også have mulighed for at downloade en fil, der indeholder alle dine transaktioner, så den kan vedhæftes selvangivelsen. På den måde verificerer du dine egne data og gør det nemmere at få behandlet din selvangivelse. Denne service er helt gratis og tilgængelig for alle kunder hos Firi , som har deres kryptovalutaværdier hos virksomheden. 

Resumé

Kryptoskat har længe været et varmt emne for både investorer og myndighederne, men nu begynder det endelig at løsne lidt op. Der er dog stadig mange investorer, der har svært ved at vide, hvad og hvor de skal indberette deres digitale værdier. For at gøre det lidt nemmere har vi i denne artikel gennemgået de mest almindelige fejl, set på hvor du skal indberette dine virtuelle værdier og gennemgået hvordan kryptoskat beregnes af SKAT. Er du i tvivl om, hvad der gælder for din situation, eller har du en mere kompliceret portefølje af forskellige værdier, anbefaler vi, at du kontakter SKAT for yderligere rådgivning. 

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.