krypto

Køb kryptovaluta i Danmark

1

Bedste skandinaviske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.7%/0.7% (Maker/Taker)

Udvalg: 9+ mønter

Prøv Firi

Handel medfører risiko for tab af kapital.

2

Bedst for dem, der ønsker alt-i-en

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Udvalg: 50+ mønter

Prøv Coinbase

Handel medfører risiko for tab af kapital.

3

Bedst i forhold til udvalg og gebyrer

star icon star icon star icon star icon star icon

4.3/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.1%/0.1% (Maker/taker)

Udvalg: 500+ mønter

Prøv Binance

Handel medfører risiko for tab af kapital.

4

Bedst for erfarne tradere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.1/5

Nøgletal

Gebyrer: 0% - 0.26% per handel

Udvalg: 90+ mønter

Prøv Kraken

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Trin-for-trin guide med eksempler (2023)

Her får du en trin-for-trin guide til hvordan man køber kryptovaluta. Populariteten af ​​kryptovaluta bliver bare ved med at vokse, men det er vigtigt at forstå hvordan handelen fungerer for at komme i gang på en tryg og sikker måde.

Populariteten af ​​kryptovaluta er eksploderet lige siden Bitcoin blev lanceret i januar 2009 af Satoshi Nakamoto. Bitcoin banede vejen for et af historiens mest revolutionære og hurtigst voksende markeder. Satoshis vision var at revolutionere måden betalinger foregår på, og skabe en decentraliseret valuta. 

Han ville skabe en værdi, der ikke var kontrolleret af en centralbank, og som ikke var præget af inflation ved at bruge en teknologi kaldet BlockChain. Hvis der ikke er én enhed, der har kontrol over en valuta, og det ikke er muligt at producere mere end en vis mængde «penge», så går værdien ikke tabt på samme måde, som når vi trykker almindelige penge.

Der er siden opstået mange nye kryptovalutaer, og ikke mindst mange nye “kryptomillionærer” rundt omkring i verden. I dag kan du købe over 2000 forskellige kryptovalutaer på forskellige børser rundt om i verden. Mange mener at vi kun er i den spæde begyndelse til ​​et af verdens nye store investeringsmarkeder. 

Vi vil nu forklare lidt om hvordan og hvor du kan købe krypto trin for trin, samt give dig lidt information om kendte og meget handlede «coins». Hvert trin er forklaret i detaljer med et eksempel.

Sådan køber du kryptovaluta trin-for-trin

Processen med at købe krypto ligner meget handel med andre værdier, såsom fælles valuta og aktier. Kryptobørserne er digitale platforme, og du har som regel adgang både via desktop, tablet og mobil. Mange af platformene tilbyder deres egne apps for at gøre det nemmere at købe krypto når du er på farten. Du kan begynde at handle, så snart tilmelding og depositum er på plads.

Trin 1: Vælg en kryptobørs 

logo

Bedste skandinaviske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.7%/0.7% (Maker/Taker)

Udvalg: 9+ mønter

Prøv Firi

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Hvad vi synes om ved Firi

Firi er særligt tilpasset det skandinaviske marked med værktøjer til at indsende forenklede selvangivelser og evnen til at integrere platformen med din bank. Du kan betale og registrere dig ved hjælp af NemID/MitID. Gebyrerne er højere end på mange internationale kryptobørser, men du slipper for at betale valutagebyrer. Platformen er tilgængelig på desktop, tablet og mobil. Vi synes også rigtig godt om, at der er en avanceret version til avancerede brugere og en forenklet version til begyndere.

Fordele

  • star iconRegistrert hos Finanstilsynet
  • star iconRigtig god kundeservice
  • star iconTilpasset det skandinaviske marked
  • star iconIntegreret med danske banker og NemID/MitID
  • star iconForskellige versioner til nye og erfarne tradere
  • star iconForenklet selvangivelse

Ulemper

  • star iconHøje gebyrer
  • star iconBegrænset udvalg

Den første ting du bør overveje er hvad der er den bedste kryptobørs til dine behov. Vi har skrevet detaljeret om hvordan du vælger en kryptobørs her. Det er næsten umuligt at sige på forhånd, at den ene handelsplatform er bedre end den anden, da de forskellige platforme henvender sig til forskellige typer brugere. Det er dine personlige præferencer, der afgør, hvilken kryptobørs der er bedst.

Vi har valgt at bruge Firi som eksempel på hvordan man køber kryptovaluta, uden at det nødvendigvis betyder, at det er den bedste platform for dig. Firi er dog en meget sikker platform, der er godt reguleret og licenseret. De gør det nemt for begyndere at komme i gang, samtidig med at de tilbyder en avanceret version for viderekommende og professionelle.

Trin 2: Registrer en brugerkonto

Som nævnt vil vi bruge Firi som eksempel i denne guide til hvordan man køber kryptovaluta, men principperne er ret ens på mange af kryptobørserne, herunder Firi. Den første ting du skal gøre er at oprette en brugerkonto. Du kommer hurtigt i gang ved at vælge et brugernavn, samt indtaste din e-mailadresse og en ny adgangskode. Du skal derefter bekræfte din e-mailadresse, før du kan bruge platformen.

Når du nu er inde på din Firi-konto, kan du indbetale penge og købe kryptovalutaer. Der er ingen begrænsning for, hvor meget du kan indbetale, men du skal først verificere din konto, før du kan bruge alle funktionerne på platformen. Det er en god idé at udfylde din profil og verificere din identitet for at få adgang til alle de avancerede funktioner på Firi og for at kunne købe og sælge større mængder af kryptovalutaer.

Nødvendige oplysninger, som du skal oplyse for at indbetale store beløb på din Firi-konto, omfatter din adresse og dit personnummer. Du skal uploade et billede af dit pas eller ID-kort for at fjerne indbetalingsrestriktionerne, samt en kopi af f.eks. en elregning, der viser din adresse, for at verificere din adresse.

Du vil også blive bedt om at besvare nogle spørgsmål om tidligere erfaring med kryptohandel, så Firi kan tilpasse deres produkter og tjenester, så de matcher dine behov. For eksempel anses gearing for at være en avanceret funktion og vil være begrænset for begyndere, for at forhindre store tab og risici. Du får dog alt, hvad du behøver for at lære en masse om handel og køb af kryptovalutaer, så du kan gradvist bruge de avancerede funktioner, i takt med at du lærer.

Trin 3: Indbetal penge på kontoen

Du vil automatisk blive omdirigeret til indbetalingen, når du har fuldført din profil. Firi tilbyder mange forskellige betalingsløsninger, så du nemt kan vælge en sikker løsning, der passer til dine præferencer. I skrivende stund er minimumsindbetalingen 100 DKK

Du kan blandt andet vælge følgende betalingsmetoder for at købe krypto på Firi:

Du skal også vælge din foretrukne valuta: USD, EUR, GBP eller AUD. Vær opmærksom på at der vil være et valutagebyr, hvis du betaler i danske kroner. Undtagelsen er selvfølgelig hvis du har en online wallet som f.eks. PayPal eller Skrill med udenlandsk valuta. Vælg dankort eller VIPPS for den hurtigste løsning.

Trin 4: Find den kryptovaluta du vil købe

Når dine penge er kommet ind på Firi-kontoen, er du klar til at købe kryptovaluta. Det første du skal overveje er, hvilken kryptovaluta du vil vælge. Du kan læse mere om forskellige typer kryptovalutaer længere nede i artiklen. Når du har besluttet dig, kan du enten bruge søgefeltet i toppen af ​​Firi eller klikke dig frem til handelsmarkeder via linket “Handel” i menuen. 

Herfra kan du vælge den kryptovaluta, du ønsker at købe, og udføre din handel på Firi handelsplatform.

Trin 5: Køb kryptovaluta

Nu får du mulighed for at vælge hvilken kryptovaluta du vil købe, samt mængde, når du trykker videre på den relevante krypto. Så klikker du bare på køb, og nu ejer du kryptovaluta på Firi. Som nævnt, vil denne procedure være ret ens på tværs af kryptobørser. 

Trin 6: Hold din crypto sikker

Nu hvor du er den stolte ejer af kryptovaluta, er det næste spørgsmål: Hvordan holder du din krypto sikker? Vi anbefaler ikke at have kryptoen på en børs, men i stedet opbevare den i en kryptowallet. Du kan nu bruge Firi Wallet, så du ikke behøver at overføre den krypto, du lige har købt.

Du kan downloade Firi Wallet via Google Play eller App Store. Derefter skal du identificere dig selv gennem din Firi-konto. Det er en af ​​de mest sikre kryptowallets på markedet i øjeblikket. Læs mere om kryptowallets her.

logo

Bedste skandinaviske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.7%/0.7% (Maker/Taker)

Udvalg: 9+ mønter

Prøv Firi

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Køb kryptovaluta på flere forskellige måder

Der findes også andre metoder til at købe og sælge kryptovaluta for de mere avancerede, såsom CDF-handel hvor du spekulerer i kursbevægelser. I dette tilfælde ejer du dog ikke kryptovalutaen, og denne form for handel er forbundet med høj risiko. Hvis du vil købe og sælge direkte med andre brugere, skal du vælge et P2P-netværk. 

Det sikreste for de fleste er dog at bruge en kryptobørs til at købe krypto som beskrevet i denne guide. Det er den mest sikre løsning for de fleste som ønsker at komme i gang med kryptovaluta.

Hvilken kryptovaluta skal jeg købe?

Måske er du allerede bekendt med kryptovaluta, eller måske har du hørt om Bitcoin i medierne eller fra andre? I dag findes der mange forskellige typer kryptovaluta, og markedet er i kraftig vækst. Markedet er indimellem præget af ekstrem volatilitet, og nye teknologiske innovationer kommer til næsten dagligt. Her ser vi nærmere på hvad du bør vide inden du vælger og køber krypto.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin var som nævnt den første kryptovaluta nogensinde. Det var en ukendt person eller gruppe af mennesker, der kaldte sig Satoshi Nakamoto, der stod bag Bitcoin. De udgav en artikel kaldet «Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System» i 2009. 

Formålet med Bitcoin var, at folk skulle kunne sende penge direkte til hinanden. I dag kaldes det “peer-to-peer” (P2P), og muliggør transaktioner uden at skulle gennem et kontrolleret banksystem. 

Begrænset antal Bitcoins

Der kan kun eksistere 21 millioner Bitcoins, og der kan ikke produceres flere end det. Formålet er at undgå den inflation der hele tiden sker med trykte penge. Inflation betyder kort sagt, at en bestemt valuta mister værdi, fordi der hele tiden bliver produceret flere penge som kommer i omløb. 

Inflation er blevet så omfattende, at man ofte taber på at have ens penge opsparet i banken. Prisen på produkter og tjenester stiger hvert år, ofte over 2%. Hvis banken kun giver dig 1% i rente, har du dermed “tabt” penge, fordi du får mindre værdi tilbage for dem. Købekraften reduceres således hvert år.

Hvad betyder mining?

Hvis du har hørt om Bitcoin har du har sikkert også hørt om “mining”. Mining er den proces der skaber Bitcoins. Der ligger avancerede matematiske formler bag denne proces. Hver enkelt transaktion udført på Bitcoins «Blockchain» bliver registreret og gemt i et offentligt register. Det sker for at mindske risikoen for forfalskning af transaktioner og data. 

Denne proces kræver derfor, at nogen bruger computerkraft til at gennemføre og lagre transaktioner, og til at udvinde de resterende Bitcoins, der endnu ikke er på markedet. De betales i form af en brøkdel af transaktionerne som et incitament til at holde dette system kørende.

Staten kan ikke kontrollere Bitcoins

Resultatet af dette er en valuta/værdi, som ikke er kontrolleret af et statsligt organ. Staten har ingen magt til at stoppe transaktioner eller indefryse midler. For eksempel indefrøs den græske regering alle banker og bankkonti i 2015. De indførte en grænse, hvor man kun kunne hæve $67 om dagen fra ens egne konti.

Det er nok ikke noget de fleste danskere tænker over, men det er en af ​​grundene til, at det blev så populært at købe krypto i mange lande præget af ustabilitet. Visionen bag Bitcoins har ikke desto mindre ændret sig en smule. Konsensus er ikke længere, at Bitcoin er fremtidens valuta, men derimod en form for selvstændig værdi – nærmest som digitalt guld (guld har historisk set været den sikreste og mest stabile investering, man kan foretage).

Det faktum, at der kun kan være et begrænset antal Bitcoins, kombineret med spekulation, har ført til en uhørt stigning i priserne i de senere år. Det lader heller ikke til at aftage lige foreløbigt. Det er derfor mange tror ​​at Bitcoin er kommet for at blive. De mener også, at Bitcoins bliver investorernes fremtidige såkaldte «safe-haven», altså digitalt guld uden indflydelse fra inflation eller statslige reguleringer.

Ethereum (ETH)

Hvis du vil købe kryptovaluta, har du sikkert allerede hørt om Ethereum. Ethereum er, efter Bitcoin, den bedst kendte kryptovaluta i verdenen. Den har også den næsthøjeste samlede værdi af alle krypto. Ethereum har i årevis fulgt tæt efter Bitcoin med en nogenlunde lignende prisudvikling. I starten af ​​2021 havde Ethereum ikke desto mindre indhentet kraftigt og nærmer sig halvdelen af Bitcoins værdi. 

Ethereum er baseret på Blockchain-teknologi på samme måde som Bitcoin, men har haft et helt andet udviklingsteam. De har også en lidt anderledes vision. Kryptovalutaen blev lanceret i 2015 af Vitalik Buterin. Valutaen blev finansieret gennem såkaldt «crowdfunding» fra 2013 til 2015, altså gennem almindelige mennesker online. 

Ethereum har med deres Ethereum Virtual Machine åbnet op for meget større og mere omfattende applikationer. Ethereum repræsenterer mere end blot det at købe kryptovaluta. De er for eksempel muligt at bygge og udvikle forskellige typer kryptovalutaer på Ethereums netværk. Du kan også lave noget, der hedder NFT’er, og du kan lave smarte kontrakter. 

På grund af det har der udviklet sig helt nye økosystemer. Branchen har generelt ekspanderet voldsomt, og mulighederne vokser nærmest dagligt. Takket være de såkaldte smarte kontrakter kan udviklere konstant bygge helt nye coins med nye og spændende anvendelsesmuligheder på Etherums globale netværk. 

De smarte kontrakter åbner også op for flere muligheder inden for økonomisk og social udvikling. De kan for eksempel bruges til alt lige fra realkreditlån, afdrag, banktjenester, superhurtige og automatiserede hævninger og betalinger og meget mere. Dette er rigtig spændende for dig der gerne vil købe krypto.

logo

Bedste skandinaviske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.7%/0.7% (Maker/Taker)

Udvalg: 9+ mønter

Prøv Firi

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Helt enkelt forklaret, så programmeres et sæt regler og instruktioner. Altså en slags digital kontrakt. Når kriterierne i kontrakten er opfyldt, implementeres en specifik funktion. Eksempler på dette er, at man kan sende betalinger automatisk, så længe de forud fastsatte kriterier herfor er opfyldt.

Dapps

En anden vigtig funktion ved Ethereum er Dapps (decentraliserede apps), hvor du kan skære mellemmanden fra under visse omstændigheder. Man kan med andre ord udvikle decentrale apps og platforme, der ikke styres af én enhed. Dermed kan indbyggede betalingsløsninger være helt uden opsyn, så man er fuldkommen fritaget for enhver form for censur. 

Det er muligt at oprette krypterede og sikre netværk, uden adgang for uvedkommende. Systemerne har heller ingen nedetid. Sidst men ikke mindst: ingen ejer systemer som Dapps. Dette er et vigtigt princip i kryptoverdenen: Hvis ingen ejer systemerne, kan ingen stoppe eller ændre noget.

I dag bliver det mere og mere almindeligt, at populære apps og onlinetjenester indsamler information om dig og dine digitale brugervaner. Oplysningerne videresælges, for eksempel til annoncører, for at vise dig målrettet annoncering. Flere og flere af os går i disse dage mere op i online privatliv. Decentraliserede apps bliver med høj sandsynlighed yderst vigtige i de kommende år.

NFT

NFT står for Non-Fungible Tokens (det vil sige noget der frit kan handles/byttes). NFT’er har skabt et helt nyt marked i kryptoverdenen. Du kan oprette, købe og sælge NFT på Ethereum-systemet. Det er ikke helt det samme som at sælge eller købe krypto, og indtil videre er denne teknologi blevet brugt til at handle kunst og samleobjekter. 

NFT er på mange måder en slags digital værdi, der repræsenterer kunstværker og samleobjekter. Det bedst kendte eksempel på brug af NFT til kunst er salget af det digitale kunstværk «The First 5000 days». Det blev skabt af den berømte kunstner Beeple og solgt for 69,3 millioner dollars.

IOTA (MIOTA)

IOTA er en anden kryptovaluta som en del af jer måske kender. IOTA er et lidt anderledes system end de fleste. Det vedligeholdes i øjeblikket af en organisation i Berlin, som IOTA-samfundet selv støtter og betaler for. 

Den største forskel mellem IOTA og mange andre kryptovalutaer er det system, det er bygget på. Langt de fleste er baseret på Blockchain-teknologien, der stammer fra Satoshi Nakamoto i 2009. IOTA til gengæld lavet et helt nyt system kaldet DAG (Direct Acyclic Graph) og bruger noget, der hedder «Tangle». 

Grundlæggerne er Dr. Serguei Popov, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener og David Sønstebø. De så store huller i Blockchain-teknologien i kølvandet på Bitcoin og fremskridtene på kryptomarkedet. Derfor besluttede de at udvikle et system, der kan fungere på længere sigt. De betragtede det som et problem, at Blockchain ikke er skalerbart. Derudover er det en udfordring, at det tekniske niveau ikke er i stand til at håndtere mange transaktioner på én gang.

De valgte at målrette sig mod et af fremtidens markeder, nemlig IoT (Internet of Things). IoT er kort fortalt samarbejde og kommunikation mellem milliarder af digitale enheder: Mikrobetalinger til brug i deleøkonomi, tilslutning til alle sensorer i biler, målinger af landbrug og meget mere. 

IOTA har arbejdet tæt sammen med store aktører som Bosch, Jaguar-LandRover og DELL på grund af deres banebrydende og avancerede teknologi. Målet er at danne grundlag for fremtidens økonomiske system.

Den største forskel er dog, at IOTA, modsat alle andre kryptovalutaer, ikke kræver nogen betaling for transaktioner. Der er heller ikke behov for den tidligere nævnte «mining», altså udvinding af coins, da alle coins blev frigivet på én gang. 

Teknologien imødegår også et af de mest kritiserede aspekter af Bitcoin og BlockChain-teknologien, nemlig strømforbruget. I dag kræver Bitcoin-udvinding alene 0,6% af verdens samlede strømforbrug. Det forbruger mere strøm end hele Danmark bruger tilsammen. DAG-teknologien medfører ikke større strømforbrug end det koster at sende en e-mail, og teknologien er derfor gratis og miljøvenlig.

IOTA lancerede i 2021 version 2.0 af deres netværk. Netværket åbnede op for et helt nyt økosystem, hvor man kan lave smarte kontrakter og NFT’er, samt en helt ny markedsplads for systemet. Det vil også være muligt at «wrappe» traditionelle kryptovalutaer som Bitcoin på IOTAs system, og på den måde sende Bitcoin skattefrit og miljøvenligt i langt højere volumener.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin var uden tvivl den mest omtalte valuta i 2021, og du har sikkert hørt om den, hvis du har villet købe kryptovaluta på det seneste. Den har haft en absurd vækst på kort tid og blev hurtigt en af ​​de mest værdifulde. Dogecoin blev introduceret i 2013 af Billy Markus og Jackson Palmer, og kryptovalutaen var oprindeligt tænkt som et «meme». Det var med andre ord en joke. 

De brugte hovedet af en Shiba Inu og stavede navnet forkert med vilje. Der var nok få, der kunne forudsige, at sådan en mønt ville gå helt til tops og blive nævnt af berømte milliardærer som Elon Musk og Mark Cuban. Dogecoin er baseret på en tidligere kendt mønt kaldet Litecoin (LTC) som sammen med Bitcoin og Ethereum var tidligt ude med Blockchain teknologi.

Den enorme vækst ramte i maj 2021 svimlende 20.000% inden for et år. Baggrunden har nok været humoren, kombineret med en tilsyneladende meget lav pris for at købe kryptoen. Der er rigtig mange der kun ser på værdien af ​​hver enkelt mønt, selv om det reelt set er den samlede markedsværdi af en valuta, der tæller. 

En anden vigtig ting når det kommer til Dogecoin er, at skaberne inkluderede inflation i kildekoden. Der vil derfor være en stigning på 4% hvert år for nye Dogecoins på markedet. Dogecoin har et af de mest aktive samfund og er præget af ekstrem spekulation. Stifterne er imidlertid gået væk projektet, og der vil ikke ske udvikling eller vedligeholdelse i fremtiden.

logo

Bedste skandinaviske kryptobørs

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.7%/0.7% (Maker/Taker)

Udvalg: 9+ mønter

Prøv Firi

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Kort opsummering: Sådan køber du krypto trin-for-trin

Nu har vi gennemgået en stor mængde information. Vi vil derfor give dig en kort oversigt over, hvordan du køber kryptovaluta, trin-for-trin:

  1. Vælg den kryptobørs der er bedst for dig.
  1. Registrer en ny brugerkonto. Du skal blandt andet oplyse dit navn og din e-mailadresse for at bruge regulerede og licenserede kryptobørser, samt andre personlige oplysninger for at sikre udbetalinger af penge og værdigenstande.
  1. Indbetal penge på din konto ved at bruge den betalingsmetode, du foretrækker. Forskellige kryptobørser bruger forskellige metoder, men det er vigtigt at vælge en kryptoplatform, der kun bruger sikre metoder.
  1. Find den kryptovaluta du vil købe.
  1. Køb kryptovalutaer som f.eks Bitcoin eller Ethereum ved hjælp af de penge, du har overført.
  1. Overfør kryptovaluta til en kryptowallet for sikker opbevaring.

Så er der kun tilbage at ønske dig held og lykke med handlen og velkommen i kryptoverdenen.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.