generic

Køb guld: En enkel guide med de bedste måder at købe guld på

Når markedet er blevet mere turbulent, har guld ofte været den foretrukne investering for mange. Ædelmetallet har givet et godt og sikkert afkast over tid, samtidig med at det fungerer som en form for sikker havn mod markedsvolatilitet. Nu ser det ud til, at vi går ind i en periode med volatilitet igen, og det har gjort køb af guld til et emne igen. 

Historisk set har mange investorer foretrukket guld i volatile perioder, da ædelmetallet ofte har givet afkast, selv når markedet ellers oplever perioder med nedgang. Det kan dog være svært at vide, hvordan man køber guld. Du kan vælge at gå til indkøb af fysisk guld, men så skal du opbevare det på en fornuftig måde. 

En anden måde, hvorpå mange vælger at få eksponering for guld, er gennem børsnoterede guldselskaber. Det er normalt virksomheder, der udvinder guld og ofte har oplevet perioder med opsving i aktiekursen, når guldprisen stiger. Endelig kan du vælge at købe eksponering gennem ETF’er. Det er børsnoterede fonde, der har guld i deres portefølje frem for aktier. Du har derfor typisk tre forskellige muligheder for eksponering mod guld, men hvem er bedst egnet til småsparere og investorer? Det er det, vi skal se nærmere på i denne guide til køb af guld. Her vil du se nærmere på de forskellige muligheder, samt hvordan du effektivt kan få eksponering mod stigende guldpriser. 

Sådan køber du guld: En trin-for-trin guide

I denne guide tager vi udgangspunkt i, at du køber guld indirekte, nemlig gennem fonde eller aktier. Du kan bestemt købe fysisk guld, men så skal du ofte også bygge et stort pengeskab, hvilket er, noget de færreste har plads eller penge til. Vores udgangspunkt er derfor, hvordan du køber guld så omkostningseffektivt som muligt. 

Trin 1: Find en handelsplatform

Den første ting, du skal bruge for at handle guld, er en platform, hvor denne vare handles. Her har vi valgt at bruge eToro, da dette er en god platform for både aktier og råvarer. Du kan handle kurtagefrit i aktier, men de tilbyder også lave omkostninger forbundet med at investere i råvarer. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

Trin 2: Opret en eToro-konto

For at handle hos eToro skal du have en konto, og det tager heldigvis kun et par minutter at oprette. Vi vil derfor tage dig igennem hele processen, så du hurtigt kan komme i gang med at købe guld og andre finansielle instrumenter. Det første, du skal gøre, er at gå til eToros hjemmeside. Her finder du knappen Start Med At Investering i nederste venstre hjørne.

Tryk på knappen, og du vil blive ført til registreringsformularen for at åbne en konto. Her indtaster du det ønskede brugernavn, adgangskode, e-mail-konto og alder. Så vil eToro bede om lidt flere personlige oplysninger såsom navn, adresse og land. Når du har gennemført denne proces, vil du blive bedt om at bekræfte din e-mail. Det gør du ved at bruge linket, som du modtager via e-mail fra eToro inden for et par minutter efter din registrering. 

Når du har bekræftet dette, er din konto klar til brug. Vi anbefaler dog, at du også gennemfører KYC-processen. Dette tager kun et par ekstra minutter, men kan spare dig for unødvendigt besvær senere. Denne proces handler om at verificere ID’et og vil kræve, at du uploader et godkendt ID-kort til eToro-platformen. Dette er noget eToro er forpligtet til at gøre for at forhindre identitetstyveri og hvidvaskning af penge. 

Trin 3: Overfør penge til din konto

Når du har gennemført hele registreringen og KYC, vil din konto være klar til brug. Der mangler dog stadig noget, nemlig de penge du har tænkt dig at investere. Du skal derfor overføre penge til din eToro-konto, og her kan du vælge mellem tre forskellige muligheder. eToro tilbyder indbetalinger med bankkort eller PayPal, samt mulighed for bankoverførsel.

Her anbefaler vi, at du bruger en af de to første, da bankoverførsler ofte kan involvere flere dages ventetid, før pengene krediteres din konto. Du skal også vide, at minimumsindbetalingen med bankkort og PayPal er $50, mens det for bankoverførsler er $500, der gælder. 

Trin 4: Køb guld med eToro

Nu begynder tingene at tage form, og vi er endelig klar til at købe guld med vores eToro-konto. Log derfor ind, hvis du ikke allerede har gjort det. Øverst på din skærm finder du en søgefeltet søg på eToro, her kan du indtaste gold. I menuen dukker en råvare op med et billede af en guldbarre på. Klik på denne, og du kommer videre til informationssiden om guld. 

På denne side kan du finde mere information om guld, såsom statistik, nyheder og aktuel pris. Tryk derefter på den blå knap handle. Når kommer et nyt vindue frem, og her angiver du, hvor meget du vil handle for, hvilken lånegrad og eventuelt Stop-loss. Når du er tilfreds med de beløb, du har angivet, starter du handlen ved at trykke på åben handel.

NB: Det er vigtigt at bemærke, at køb af guld gennem eToro fungerer i form af CFD-handel. Du bør derfor sætte dig godt ind i, hvordan dette fungerer, samt de forskellige risici, der er forbundet med denne type finansielle instrumenter. 

Hvordan investerer man i guld og sølv?

Som vi nævnte tidligere, er der primært tre forskellige måder, du kan få eksponering for de ædle metaller i din portefølje:

  1. Du kan investere direkte i guld (fysiske guldbarrer, smykker eller mønter)
  2. Indirekte (Gennem aktier og investeringsforeninger)
  3. Indirekte (certifikater, råvarehandel og optioner )

Hver af disse har både fordele og ulemper, så vi vil se nærmere på hver af dem. Formålet med dette er at give en bedre forståelse af, hvad du bør vide om at investere i råvarer som guld og sølv. 

Køb af guld eller sølv direkte

Den første og måske nemmeste mulighed for at tilføje guld til din portefølje, er at købe det direkte. Så køber du smykker, guldbarrer og mønter, der er lavet af netop guld. På denne måde behøver du ikke bekymre dig om komplicerede finansielle instrumenter, fonde eller virksomheder. Du har ægte guld og er direkte eksponeret for den aktuelle pris på guldet. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Selvom det kan lyde enkelt, får man ofte udfordringer med logistikken. Du gemmer nu guldet ét sted, og de færreste ønsker at have flere kilo guld liggende i køkkenskuffen. De fleste vil derfor vælge et pengeskab eller lignende, hvilket medfører ekstra omkostninger til opbevaring. 

Udover at det fysiske guld vil stige eller falde i takt med markedet, kan forskellige guldmønter have deres egen samlerværdi. Dette kan få afkastet på dit lager til at stige markant over årene. Desværre er der også nogle andre ugunstige omkostninger forbundet med at købe fysisk guld. Først og fremmest skal du være forberedt på at betale en præmie, da både juvelerer og forretninger er afhængige af en gevinst på deres salg. Du vil derfor sjældent have mulighed for at købe guld til den faktiske markedspris. 

Indirekte køb gennem aktier og fonde

En langt mere praktisk måde at få eksponering mod guld på er ved at købe aktier i virksomheder, der udvinder guld. Her slipper du for besværet med at skulle opbevare det fysiske guld, men du kan købe aktier direkte i virksomheden. Selvom dette er en nem måde at få eksponering for guld på, er der også nogle ulemper, du bør være opmærksom på. 

Den største ulempe ved at købe aktier frem for fysisk guld er, at aktierne kan blive påvirket af langt mere end blot prisen på guld. Virksomheden kan blive påvirket af driftsomkostninger, politiske forhold i det område, de opererer i, og manglen på potentielle fund i minerne. Derfor kan man opleve, at værdien af guldaktier falder, selvom der ikke er sket noget med selve guldprisen. 

Der er flere attraktive virksomheder, der tilbyder eksponering for guld og sølv, og vi har derfor valgt at fremhæve nogle af disse. Her er det vigtigt at huske, at du selv er ansvarlig for at undersøge dine investeringer, inden du investerer penge i virksomheden. Disse eksempler er derfor kun til informationsformål. 

En sidste udvej for dem, der ønsker eksponering for guld eller sølv gennem aktier, er at købe sig ind i en fond, der indeholder et udvalg af mineselskaber. Så får du den ønskede eksponering, men undgår den volatilitet, en koncentreret portefølje ofte medfører. Et godt eksempel på sådanne fonde kan være Franklin Gold & Precious Metals-fonden. 

Indirekte eksponering gennem ETF’er, råvarer, certifikater og optioner

Den sidste mulighed er at købe guld gennem forskellige finansielle instrumenter såsom ETF’er, certifikater og kontrakter. Den foretrukne metode for mange er at handle en såkaldt guld-ETF, da det er fonde, der handler guld på vegne af investorer, og derefter opbevarer guldet. Du kan nemt købe og sælge fonden på børsen, så du undgår de logistiske udfordringer, som fysisk guld medfører. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Der er en række eksempler på ETF’er, og alle handles via børsen. Fordelen ved dette er, at ETF’er ikke har samme risikoprofil i forhold til virksomheder. ETF’er er rene holdingselskaber, der køber guld. Du handler derfor en ejerandel i virksomhedens guldbeholdning. For at illustrere dette har vi fremhævet nogle populære ETF’er, der giver dig eksponering mod netop at købe guld. 

Hvordan påvirkes guldudvinding af prisen?

I dag anslås det, at den samlede værdi af guld er omkring 7500 milliarder dollars, og nyt guld tilføres gennem udvinding for omkring 100-150 milliarder årligt. Mange investorer vil derfor antage, at kursen er påvirket af opsving, men det er sjældent tilfældet. Årsagen til dette er, at udvindingen er blevet langsommere, da det bliver stadig sværere at finde guld, der er værd at udvinde. 

Derudover forvaltes det meste af guldet i verden passivt gennem centralbanker og gulddepoter. Det betyder, at det meste af guldet på markedet ikke skifter hænder, men tværtimod fungerer som en sikkerhed for nationale værdier i form af reserver. Derfor vil det nye guld, der bliver leveret, hurtigt blive hentet af investorer, der har en konstant efterspørgsel. 

Derfor er priserne i mindre grad påvirket af udvindingen af nyt guld. Guld handles som et finansielt instrument på lige fod med andre råvarer, men dets holdbarhed er langt bedre. Derfor har afkastet over tid givet en stabil gevinst, og der er sjældent meget volatilitet i markedet. 

Er efterspørgslen efter guld stigende?

Det har længe været spekuleret i, om guld og sølv er rigtig gode investeringer eller ej. Her er det vigtigt at bemærke, at de to metaller virker på vidt forskellige måder. Guld er ofte påvirket af udbud og efterspørgsel på de finansielle markeder, mens sølv stadig primært går til industrien. Derfor kan prisen på guld stige kraftigt gennem turbulens i markedet, mens prisen på sølv ofte falder. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Det skyldes, at spekulanter gerne køber guld, mens sølv købes af industrivirksomheder. Disse virksomheder vil ofte reducere deres behov i dårlige økonomiske perioder, og så vil behovet for sølv også falde i markedet. Mange vil derfor sige, at det kan være rentabelt at købe guld på vej ind i bear markets, mens sølv ofte bør købes i begyndelsen af et bull market. 

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.