generic

Hvad er Ripple (XRP)? En komplet guide til nybegyndere

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Har du hørt meget om Ripple (XRP), men ved ikke, om det er en investering for dig eller ej? Så er du kommet til det rigtige sted! I denne guide vil vi lede dig igennem alt, hvad du behøver at vide om RippleNet, XRP og xRapid. Lær mere om, hvordan dette populære betalingsnetværk fungerer, samt hvem det kan være en attraktiv investering for. 

Hvad er Ripple (XPR)?

Ripple blev lanceret i 2004 af Ryan Fugger, da han lancerede sin prototype af et decentraliseret betalingsnetværk (RipplePay). Systemet gik online i 2005 og skulle tilbyde en sikker betalingsløsning med et globalt omfang. Fugger gav dog kontrollen over projektet til Jed McCaleb og Chris Larsen i 2012. 

Det var dem, der lancerede det amerikanske firma OpenCoin, forløberen til det, vi i dag kender som Ripple Labs. De to udviklere påbegyndte arbejdet med en protokol rettet mod løsninger til banker og andre industrielle institutioner. Virksomheden tog navnet Ripple Labs i 2013, og to år senere blev deres netværk omdøbt til Ripple. 

I dag består Ripple af et decentraliseret betalingssystem rettet mod banker og finansielle institutioner, en separat hovedbog og deres kryptovaluta XRP. En af de ting, der har gjort Ripple så populær, er, at de ikke er baseret på Proof of Work såsom Bitcoin, men derimod bruger deres egen konsensusalgoritme – Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Visionen bag XRP

Det, der startede som et decentraliseret betalingsnetværk, blev hurtigt fokuseret på finansielle institutioner og banker. I dag er det her, størstedelen af Ripples kundebase befinder sig. Virksomheden ønskede at skabe et netværk, der gjorde det muligt at overføre store beløb internationalt uden den flaskehals, som traditionel finansiering byder på. 

Dette er måske den mest succesfulde del af Ripple, og i dag kan de pege på en stor kundebase med mange af de største banker i EU. Muligheden for at overføre aktiver internt på netværket inden for få sekunder er blevet en attraktiv mulighed for banker. 

Hvordan virker Ripple?

Når vi taler om Ripple, kan det være nemt at fare vild i deres forskellige produkter. Ripple er virksomheden bag flere af de forskellige produkter, herunder RippleNet, XRPL, XRP og en række mindre produkter. Meget af inspirationen, som Fugger fik til sit projekt, kom fra Bitcoin.

Hjørnestenen i Ripple kommer i form af Ripple Consensus Ledger (RCL) og deres kryptovaluta XRP. Ripple Consensus Ledger går i dag under navnet XRP Ledger eller bare XRPL. Dette fungerer som et distributionsnetværk, der ikke kun gemmer information om blockchain (som en række andre valutaer gør), men også tilbyder udvekslingstjenester på tværs af en række valutaer. 

Dette gør det muligt for deltagere i Ripple-netværket at gennemføre transaktioner i realtid ved hjælp af XRPL. Disse verificeres og sikres derefter af netværkets deltagere. Der er dog stor forskel på Bitcoin og XRP, nemlig at XRP ikke bruger Proof of Work. Det betyder, at du ikke kan mine/udtrække XRP, som du kan med Bitcoin. 

I stedet for Proof of Work benytter XRPL et kontrolleret netværk af uafhængige valideringsnoder, der løbende sammenligner deres transaktioner. Enhver kan konfigurere sådan en validator node, men Ripple anbefaler at bruge betroede validatorer. Disse kan findes på Unique Node List (UNL)

Hvad kan Ripple bruges til?

Når du lærer om, hvad Ripple bruges til, er det vigtigt at vide, at der er to forskellige versioner af Ripple. Du har open source-bitten i form af XRPL – deres hovedbog. Den anden del af virksomheden er RippleNet. Dette er protokollen, der tilbyder transaktionsnetværk til finansielle institutioner og banker. Denne del af virksomheden følger den originale protokol, som OpenCoin startede tilbage i 2012. 

RippleNet består af xRapid, xCurrent og xVia. Vi vil derfor se nærmere på, hvad de forskellige netværk går ud på:

xRapid

xRapid er et netværk, der bruger XRP kryptovaluta som bro mellem forskellige FIAT-valutaer rundt om i verden. Både XRP og xRapid er baseret på XRP Ledger for hurtige transaktioner mellem afsender og modtager. For at vise, hvordan dette fungerer, kan vi tage et eksempel. 

Lad os sige, at Lisa i Danmark sender 100 dollars til sin ven Martin i Indien. De bruger banken FIN, som bruger xRapid- løsningen. På denne måde vil Lisa indbetale $100 hos FIN, hvor virksomheden konverterer disse til XRP og sender dem over til FINs modtagervirksomhed i Indien. Så vil modtagerbanken i Indien konvertere XRP til indiske rupier, når de modtages. På denne måde kan man overføre beløb til hele verden på få sekunder.

xCurrent

xCurrent er en anden løsning, som Ripple tilbyder. Dette er en løsning til øjeblikkelig afregning og sporing af betalinger mellem RippleNet-medlemmer. I modsætning til xCurrent ikke xRapid baseret på XRP, men er baseret på Interledger Protocol (ILP). Den store forskel er, at xCurrent kan kobles til forskellige hovedbøger og betalingsnetværk, mens xRapid kun bruger XRP. 

xVia

Det seneste netværk hos Ripple er xVia – et API-baseret standard interface netværk. Dette system giver udbydere af finansielle løsninger mulighed for at arbejde inden for en fælles ramme. xVia giver banker mulighed for at foretage betalinger gennem andre betalingspartnere, der er knyttet til RippleNet, og gør det muligt at koble fakturaer og anden information til transaktionerne. 

Hvad er Ripple værd?

XRP har længe været en flygtig kryptovaluta og ligger i skrivende stund på $0,3713 per token. Det betyder, at de stadig er et godt stykke bagud med hensyn til værdistigning, hvis man sammenligner med fx Ethereum og Bitcoin. Ripple er dog stadig en af de største kryptovalutaer på markedet målt på markedsværdi. 

Deres tokens har en enorm mængde likviditet, og takket være forbindelsen til RippleNet opretholdes denne likviditet over tid. Baseret på markedsværdi er Ripple den 6. største kryptovaluta på markedet i dag. 

Hvordan investere i/købe Ripple?

Hvis du skal købe Ripple, er det XRP, du handler. Dette er den kryptovaluta, der er forbundet med Ripples protokol. Dette er tilgængeligt på de fleste kryptobørser, men du skal bruge en konto, før du kan begynde at købe Ripple (XRP). Vi har derfor illustreret, hvordan dette kan gøres i et par enkle trin nedenfor. 

  1. Det første, du skal gøre, er at oprette en brugerkonto hos en kryptobørs. Der er en række alternativer her, men til danske investorer anbefaler vi Coinbase. Dette er en brugervenlig platform med meget lave omkostninger. 
  2. Når du har oprettet din konto, skal du overføre de penge, du vil handle for. Nogle vil også lade dig linke et bankkort eller en bankkonto direkte til din brugerprofil, men dette er i øjeblikket ikke tilgængeligt hos Coinbase. 
  3. Så er det tid til at finde Ripple. Så kan du nemt søge efter XRP i søgefeltet øverst på din skærm hos Coinbase. 
  4. Vælg derefter at handle og oplys, hvor meget du vil investere i XRP. Fuldfør handlen ved at trykke åbn handel nederst på skærmen. Tillykke, du er nu den stolte ejer af XRP

Sammendrag

Ripple (XRP) adskiller sig fra en række andre kryptovalutaer ved, at de har en målrettet vision om at være et betalingsnetværk for finansielle institutioner og banker. På dette område er de kommet godt fra start og bliver allerede brugt af store banker i EU. Det er denne mulighed gennem RippleNet, der har gjort XRP til en populær investering for mange.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.