generic

Hvad er NFT? En komplet vejledning for nybegyndere

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Du har måske hørt om NFT’er, men ikke helt forstået, hvad det er? Det har vi også, og i denne NFT-guide vil vi forsøge at gennemgå, hvad en NFT er, samt hvad du bør vide om disse, inden du begynder at investere. Disse farverige billeder er langt mere end blot et billede på internettet, og meget af dette kan vi spore tilbage til teknologien bag Ethereum. 

En NFT, eller ‘non-fungible token’, som det faktisk står for, er digitale filer, der kan omfatte lyd, kunst, video, memorabilia fra videospil og en række andre kreative forekomster. Ligesom kryptovaluta er NFT’er en unik kode, der er synligt tilgængelig på en blockchain. Det betyder, at de kan handles på samme måde som forskellige kryptovalutaer, og det er netop det, der gør dem så værdifulde.

Men nu lader vi os vist rive med – lad os træde et skridt tilbage og se nærmere på, hvad NFT er først. Enkelt forklaret er en NFT en unik token, der viser, at du ejer det aktuelle billede, lyd, video eller hvad det nu skulle være. I praksis betyder det, at du har eneret til den relevante NFT. Non-fungible lyder måske som et spøjst ord, men det betyder, at noget er unikt. 

Hvad er forskellen mellem kryptovaluta og NFT?

Som vi nævnte tidligere, kan vi spore blockchain af NFT’er tilbage til Ethereum, men det er også her lighederne stort set stopper. Det skyldes, at NFT adskiller sig fra kryptovalutaer og tokens ved, at hver NFT er unik. Dette er i modsætning til Ethereum eller Bitcoin, som hvis du bytter dem til en anden Bitcoin eller Ethereum, stadig vil være den samme kryptovaluta, bare en anden valuta.

Derfor vil mange betragte NFT lidt som at købe kunst, men i form af digitale samleobjekter gemt på en blockchain. På den måde kan man faktisk sige, at NFT er mere sikkert end at købe et maleri, for det er stort set umuligt at piratkopiere en NFT. Derudover giver de et godt grundlag for at autentificere digitale aktiver ved at holde dem fuldt synlige på en blockchain. 

Hvorfor NFT’er kan blive værdifulde 

Så hvad gør egentlig disse billeder så utroligt værdifulde? Det er simpelthen på grund af udbud og efterspørgsel – vi vil eje dem. Mange anser NFT for at være kunst, og kunst har mennesker allerede samlet i flere hundrede år. Det har ført til, at en række kunstnere har lanceret deres nye værker som NFT’er, og her kan vi fremhæve nogle gode eksempler på, hvorfor NFT’er bliver så værdifulde. 

Banksy har længe været en meget kontroversiel kunstner, men han er nok mest kendt som graffitikunstner med et meget politisk budskab. Flere af hans billeder er dog blevet solgt på auktion hos velrenommerede auktionshuse som Sotheby’s og Christie’s. Banksy var en af ​​de første højprofilerede kunstnere, der lancerede sin egen NFT, i form af kunstværket ‘Moron’. Dette var en NFT, der blev solgt for mere end 3 millioner kroner. I Danmark er der også dukket flere NFT-kunstnere op. Flere traditionelle kunstnere har også åbnet op for at lancere deres egen kryptokunst. 

Når det er sagt, betyder en Banksy til 3 millioner ikke, at alle NFT’er vil være værdifulde. Som vi nævnte tidligere, er NFT i praksis en form for samleobjekt eller kunst, hvilket betyder, at langt de fleste aldrig vil opleve en værditilvækst. Groft sagt vil mange af dem ganske enkelt være værdiløse, så her vil det være vigtigt at sætte sig godt ind i forskellige former for NFT, og hvilke man skal investere i. 

Forskellige anvendelser af NFT 

En af de ting, der gør NFT’er så spændende er, at der er en række potentielle anvendelser for denne teknologi. Indtil videre har fokus været på NFT’er relateret til spil og kunst, men de kan også bruges til utroligt meget andet. En NFT kan i praksis være alt, der har brug for en dokumenteret historik. Vi vil derfor se nærmere på nogle af de potentielle anvendelsesmuligheder for NFT, der er blevet identificeret indtil videre, men vi er ikke i tvivl om, at denne liste vil blive udvidet i takt med, at teknologien bliver mere udbredt. 

Identifikation

Vi har i stigende grad at gøre med internationale transaktioner, men det har også ført til en række problemer for både privatpersoner og virksomheder. Et resultat af dette er strenge krav til KYC (Know Your Customer), som mange genkender fra onlinecasinoer, banker og forhandlere, der tager imod penge online. Problemet, som mange af disse virksomheder står over for, er, at det bliver stadig sværere at verificere, at den identitet, de forholder sig til, faktisk er en rigtig person, og endnu vigtigere, at der faktisk er tale om den person, vedkommende udgiver sig for at være. 

Dette har ført til en række forskellige processer, der har til formål at verificere en brugers identitet. Mange af os har sikkert oplevet at skulle tage et billede af pas eller kørekort for at indsende dette til verifikation, eller brugt NemID/MitID-applikationen til at scanne ID-kort. Udfordringen med at bede nogen om at sende en kopi af ID-kort eller pas er, at du ikke kan bekræfte, om disse er ægte eller ej. Derudover nægter mange mennesker at indsende følsomme oplysninger af frygt for, at oplysningerne havner de forkerte steder og bliver misbrugt. 

En måde at løse dette på er ved at bruge NFT’er som identifikation. Ved hjælp af en blockchain som Ethereum kan du sikre din identitet mod tyveri, og for eksempel gemme den offline i en hardware wallet. På denne måde kan du beskytte den private nøgle til din NFT, men samtidig bruge den til at identificere dig selv online. Da det stort set er umuligt at piratkopiere en NFT, vil dette også forhindre identitetstyveri, som vi kender det i dag. 

Ejendom

På trods af, at vi lever i det 21. århundrede, foregår store dele af ejendomsbranchen stadig i form af støvede gamle arkiver eller dårlige digitale løsninger, som gør det nemt at pille ved ejerskabet til en ejendom. Det har blandt andet ført til, at du har kunnet skjule dit ejerskab gennem stråmænd eller postkasseselskaber, men det har også fået mange til at begå svindel ved salg af ejendomme – hvor det mest klassiske er, at man sælger en ejendom, man faktisk ikke ejer.

Hvis NFT’er blev brugt som token for ejendomme, hvor hver ejendom har sin egen unikke NFT, ville dette være et langt mindre problem. Så vil ejerskabet til en ejendom være offentligt synligt på en blockchain, og potentielle købere kan nemt se, hvem den nuværende ejer er, samt hele historien om tidligere transaktioner ligger på blockchainen. 

Et andet spændende aspekt med NFT’er er muligheden for at bruge smarte kontrakter baseret på blockchain. Det er unikke kontrakter, der gennemføres, når alle kriterier er opfyldt. Sådanne kontrakter kan revolutionere, hvordan vi sælger fast ejendom på det offentlige marked, og der er allerede pilotprojekter i en række forskellige lande som Sverige, Rusland og Ghana. 

Kunst

Som vi nævnte tidligere, er kunst naturligvis et stort anvendelsesområde for NFT’er. Vi er dog kun lige begyndt at udforske de muligheder, som denne type kunst faktisk kan bruges til. Her forestiller mange eksperter sig, at NFT’er vil være en meget almindelig form for memorabilia, som kan sælges ved en række forskellige arrangementer. Nogle har foreslået, at merch kan sælges som memorabilia, men de kan også implementeres i sportsbegivenheder, computerspil og en række andre konkurrencer. 

Ville det ikke være fedt at købe en NFT fra en koncert med dit yndlingsband næste gang? Dette er en af ​​mange mulige anvendelser, eksperter har kigget på, og det er noget, vi forventer at se mere og mere af. Hvis Rolling Stones begynder at sælge NFT’er, vil vi uden tvivl stå langt fremme i køen. 

Sådan køber og sælger du NFT’er 

Hvis du vil starte din egen NFT-kollektion eller forsøge at sælge dine egne NFT’er, skal du oprette en smart kontrakt på blockchain. Her kan du vælge at gøre dette selv, men med mindre du har et utroligt godt kendskab til, hvordan dette fungerer, anbefaler vi, at du bruger en markedsplads til NFT. Du skal også bruge en kryptopung til at gemme nøglen til din NFT. 

Hvis du vil lære mere om, hvordan du kan købe og sælge NFT’er for at starte din egen kollektion, har vi lavet en særskilt guide om dette – den finder du her. 

3 NFT-projekter, vi synes godt om 

Der er tusindvis af forskellige NFT-projekter, du kan vælge imellem, men som vi nævnte tidligere, kan det være svært at afgøre, hvilke af disse der kommer til at stige i pris, og hvilke der er værdiløse. Her vil vi ikke påstå, at vi er hverken kunstkritikere eller NFT-eksperter, men vi må indrømme, at vi er tiltrukket af de farverige kunstværker. 

Derfor har vi fremhævet tre forskellige NFT-projekter eller kollektioner, som vi var særligt interesserede i. Inden vi går videre, skal vi understrege, at dette på ingen måde er en anbefaling om at købe NFT’er fra disse kollektioner, men derimod en erkendelse af, at vi kan lide at glo på farverige billeder frem for at gøre det, vi skal, når vi er på arbejde. 

Bored Ape Yacht Club 

Bored Ape Yacht Club er en samling af 10.000 unikke NFT’er af, ja .. aber. Disse mærkelige billeder er blevet en af ​​de mest populære samlinger på flere markedspladser, og der er noget interessant over billederne. Vi ved ikke præcist, hvad der får os til konstant at se på billeder af aber, men under alle omstændigheder er det en stilfuld samling af meget farverige, kreative NFT’er, der vil passe godt ind i enhver samling. Det ville også have været ret fedt at have en Bored Monkey hængende på stuevæggen, men så måtte vi skrue endnu en skærm op, noget vi formoder ikke bliver tilladt. Vi vil derfor nøjes med at se på billederne online indtil videre. 

Quirkies Originals

Quirkies er en anden samling af NFT’er, men sammenlignet med aberne, hvor der var 10.000, er der kun 5.000 Quirkies. Vi skal være helt ærlige med at sige, at vi ikke helt kan bestemme, hvad disse skabninger virkelig er, men vi har en mistanke om, at de ikke lever på jorden. Når det er sagt, har skaberen af ​​Quirkies sagt, at samlingen hylder de mange særhed, vi mennesker besidder, så måske er de tættere på, end vi ønsker at indse. Uanset hvad, så er det en farverig samling af NFT’er, som er blevet samlet op af mange samlere rundt om i verden. Måske har du plads til en Quirkies i din samling? 

Tasty bones

Den sidste kollektion, vi vil fremhæve i dag, er Tasty Bones, som egentlig får os til at tænke på BBQ, men det er en samling af farverige skeletter i forskellige outfits. Denne NFT-kollektion består af 4.999 forskellige billeder, der alle har deres egen fiktion om forskellige retter i vores egen verden. Vi har indtil videre set få tegn på disse væsner i spisesalen, men man ved aldrig, hvad der dukker op næste gang. Det er i hvert fald en farverig kollektion med stilfulde billeder, så vi vil helt sikkert gerne have nogle af slagsen i kollektionen en dag. 

Sammendrag

NFT eller Non-fungible token er et stykke kode, vi finder på en blockchain, men mest anerkendt er dem, som er kunstværker. I dag kan man investere i NFT’er i form af fotos, video, memorabilia med mere, men der er også store forventninger til, hvordan denne teknologi i stigende grad kan bruges. Som vi diskuterede i denne artikel, kan det være relevant at bruge NFT’er til onlineidentifikation, til transaktioner i ejendomsbranchen og ikke mindst som samleobjekter. Her er det kun fantasien, der sætter grænser, så det kan blive rigtig spændende at se, hvad fremtiden bringer for denne innovative teknologi.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.