generic

Hvad er Ethereum: Alt hvad du behøver at vide for at købe Ethereum i Danmark

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Hvad er Ethereum? Hvorfor køber mange mennesker ETH? Ethereum er sandsynligvis et navn, du har hørt om. Kryptovalutaen ligger på andenpladsen målt på markedsværdi, lige efter Bitcoin. Hvis du er nysgerrig efter, hvorfor ETH er så populær, er du kommet til det rigtige sted. 

Her får du en letlæst, men detaljeret guide med alt, hvad du behøver at vide om Ethereum.

Hvad er Ethereum?

Kort sagt er Ethereum teknologien, og ether (ETH) er kryptovalutaen. Teknologien er udviklet til at tilbyde decentrale apps på blockchain-teknologi, mens teknologien også bruges til pengeoverførsler. Ethereum er baseret på et såkaldt P2P-netværk, altså peer-to-peer eller bruger-til-bruger. 

Det er P2P-teknologi, der gør Ethereum decentraliseret. Transaktioner på netværket går direkte fra bruger til bruger uden at blive godkendt af en tredjepart. Nogle mener, at Ethereum har et langsigtet potentiale, som Bitcoin ikke har, takket være app-udviklingen. Antallet af ether, der fremstilles, er heller ikke begrænset, hvilket gør teknologien mere skalerbar.

Historien om Ethereum startede med Vitalik Butarin. Han indså fordelene ved at bruge en blockchain til appudvikling, selvom det var svært at bruge Bitcoin blockchain til netop det. Butarin besluttede derfor at forsøge at løse nogle af udfordringerne ved at skabe applikationer og software med blockchain-teknologi. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Sammen med andre programmører skabte han Ethereum-platformen for andre udviklere til at skabe nye, decentraliserede blockchain-applikationer på en enkel måde. Før Ethereum blev oprettet, skulle udviklere oprette en ny blockchain for hver ny software. Dette var en tidskrævende, vanskelig og kompliceret proces.

Ethereum fungerer derimod som et fundament, som alle applikationer er bygget på, selvom apps har helt andre egenskaber og funktioner. Dette åbnede op for, at mange flere aktører og privatpersoner kunne bygge deres egne applikationer, uden indgående kendskab til, hvordan man laver helt nye blockchains.

Hvad menes der med decentraliserede apps?

En af grundene til, at Ethereum blev udviklet, var evnen til at skabe decentrale netværk og apps (dApps). For at forstå, hvordan og hvorfor mange udviklere mener, at decentralisering er vigtigt, skal man først forklare lidt mere om “tredjepart”.

Det meste af det, vi laver i dag, skal godkendes af en tredjepart. Tredjeparterne er normalt en bestemt virksomhed eller afdeling. Banken godkender fx overførslen, hvis jeg vil sende dig 500 kr. Mobilepay godkender overførslen, når du sender penge til din ven. 

Tredjeparter gælder ikke kun for finansielle institutioner. Alle oplysninger og al information opbevares af en tredjepart som Facebook og Google. Tredjeparten ejer de netværk, du bruger, og det betyder, at de kan gribe ind og stoppe dig i f.eks. send en e-mail eller lægge et opslag på Instagram.

Decentraliserede apps via teknologier som Ethereum eliminerer behovet for tredjeparter. I stedet bruges noget, der hedder “smarte kontrakter”. Smarte kontrakter igangsætter automatisk transaktioner og handlinger i overensstemmelse med visse betingelser. 

De smarte kontrakter er heller ikke afhængige af en server eller en sky, som centraliserede apps er i dag, men de kører derimod på blockchain. Det betyder, at alle dine oplysninger ikke gemmes af en tredjepart, som kan være sårbar over for hacking. Blockchain-teknologi reducerer også risikoen for svindel og snyd.

Hvordan fungerer Ethereum?

Ligesom Bitcoin virker Ethereum på grund af Blockchain-teknologien. Vi har allerede nævnt, at smarte kontrakter og decentraliserede apps kører på teknologien. Finansielle transaktioner såsom betaling og pengeoverførsel køres også gennem blockchain. Hver transaktion består af såkaldte indbyrdes forbundne blokke. Den nye blok indeholder information om den blok, der kommer før den.

Lad os se på et eksempel. Den ether, du ejer, er i en blok, som du har en nøgle til. Nøglen er på mange måder som en adgangskode og består af en række koder. Når du vil sende ether til en anden, skal du bruge en nøgle til at underskrive transaktioner. På mange måder kan du betragte dette som at indtaste en pinkode for at hæve penge i hæveautomaten.

Når handlen er gennemført, dannes en ny blok, som også indeholder information om, hvor pengene kom fra, altså information om din nøgle. Det er hovednøglen, der giver dig adgang til al den ETH, du ejer.

Hvordan fungerer smarte kontrakter?

Selve navnet smart kontrakt kan være lidt forvirrende, da det ikke handler om at indgå typiske kontrakter og aftaler. Smarte kontrakter er derimod et automatiseret computerprogram med sekvenser og faktorer, der er programmeret på forhånd.

Hvis disse faktorer udføres, udløser det en automatisk handling på blockchain. Lad os tage et eksempel, som de fleste kender. Hvis du indtaster din adgangskode korrekt på en hjemmeside, får du adgang til hjemmesiden. 

Normalt gemmer webstedsejeren din adgangskode og opbevarer den hos sig. Fordi de applikationer, der er bygget med Ethereum, er decentraliserede, gemmes informationen i stedet i blockchains. Noderne bekræfter de smarte kontrakter og registrerer handlingen i transaktionshovedbogen for Ethereum.

Netværket består af titusindvis af noder frem for blot en tredjepart, hvilket reducerer sandsynligheden for hacking og snyd markant. Noder er folk, der driver netværket og transaktioner for at tjene ether. Man skal angribe tusindvis af mennesker, frem for kun én kontrolenhed. 

Alle handlinger på netværket skal godkendes af et vist antal noder for at blive gennemført. Hverken enkeltpersoner eller aktører kan kontrollere applikationen, da handlingerne kører på netværket med konsensus fra noderne.

Hvordan laves Ethereum?

Ethereum udvindes ved hjælp af såkaldt “mining”. Minere kaldes også noder. Det er dem, der bekræfter transaktioner og handlinger på netværket. Hver gang de godkender en transaktion, oprettes der nye mønter. Mineen/noden, der gennemfører transaktionen, belønnes med to ether-mønter til en værdi af titusindvis af kroner. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Der er ingen grænser for, hvor mange Ether-mønter, der kan skabes, og der er uendelige muligheder her. Til sammenligning kan der maksimalt produceres 21 millioner Bitcoin i alt, hvilket betyder at “belønningerne” slutter. Det er først til mølle i mining, og konkurrencen har indtil videre været hård. Konkurrenceniveauet kan dog ændre sig for Ethereum-mining.

Hvad er proof-of-stake?

Netværket skal snart gå fra proof-of-work til proof-of-stake. Afhængigt af hvornår du læser dette, kan ændringen være gennemført. Begge er en konsensusmekanisme, hvor noderne bliver enige om, hvordan transaktioner skal udføres, og om at skabe nye blokke i blokkæden.

Mineerene/noderne skal løse et avanceret matematisk problem for at vinde ved proof-of-work. Den udførte opgave “beviser”, at de har gjort deres arbejde og fortjener at modtage mønter som belønning. Det gør det igen svært at snyde systemet. Ulempen er, at processen kræver enorme mængder energi og kræver meget dyre computersystemer. 

Privatpersoner har små chancer for at “vinde transaktioner”, hvilket betyder, at større aktører foretrækker at engagere sig i mining. Proof-of-stake gør det derimod nemmere for de fleste at komme i gang med mining. Noder skal tilbyde deres egen ETH som garanti/depositum for at tilslutte sig netværket. I skrivende stund skal man have 32 ETH. 

Mining er stadig dyrt, men det it-system og energi, der kræves til proof-of-work, er betydeligt dyrere. Det er muligt at deltage i såkaldte “puljer” med andre brugere, hvis du ikke selv har midler nok. I så fald splejser I for at deltage i mining sammen.

De noder, der godkender transaktioner, er valgt tilfældigt, og den hidtil hårde konkurrence er dermed elimineret. Hvis du godkender blokke, der er skadelige, mister du dit indskud. Noderne belønnes med ETH for hver gang, de enten foreslår nye blokke i kæden eller bekræfter, at de har set blokke, som andre foreslår.

Hvad kan Ethereum bruges til?

Ethereum har et større anvendelsesområde end for eksempel Bitcoin. Du kan investere i ETH i form af kortsigtede eller langsigtede investeringer, samt sende kryptovalutaer direkte til andre brugere. Ethereum tilbyder også et netværk af finansielle tjenester, applikationer, netværk og spil, uden at tredjeparter kan censurere dig eller stjæle dine oplysninger.

Hvorfor vælger mange at investere i ETH?

Mange mennesker vælger at investere i Ethereum, fordi de har tro på fremtiden for dette system og ønsker at sikre sig værdi, før markedsprisen stiger yderligere. Andre vil derimod deltage i applikationsudviklingen på netværket, og “købe sig ind” med ether. Blockchains fremtid er derimod umulig at forudsige.

Andre køber og sælger ether for at vinde på de hyppige prisudsving. Ether er en favoritvare for daytraders, da værdien varierer fra time til time. Det er vigtigt at bemærke, at alle mulige investeringer kun er spekulationer, og der er en høj risiko forbundet med kryptohandel generelt.

Vi anbefaler derfor, at du sætter dig grundigt ind i forholdene, inden du beslutter dig. På grund af den høje volatilitet og risiko bør du altid overveje alle faktorer nøje, før du beslutter dig. Du kan fx se nærmere på statistik over markedsbevægelser. Hvis du falder over nogen, der garanterer dig en fortjeneste, bør du være på vagt. Der er ingen garantier inden for trading, og du bør begrænse dine investeringer til et beløb, som du har råd til at tabe.

Hvordan betaler man med ETH?

Hvis du skal trade eller betale i Ethereum, så er det strengt taget ether eller ETH, der er tale om. Som diskuteret i indledningen er Ethereum den teknologi, som den digitale valuta ether kører på. Du kan også tænke på ETH såkaldte tokens, der kan bruges til betaling via Ethereum-netværket. 

Fordelen ved at betale med kryptovaluta er færre gebyrer og sikre transaktioner. Pengetransaktioner via banken i Danmark er ret lave, men det kan koste meget mere at overføre penge ind og ud af landet. Det betyder, at du kan skære nogle udgifter til hyppige transaktioner og betalinger over grænsen.

Ulempen er dog de meget store prisudsving. Dette gælder for kryptovalutaer generelt, ikke kun ether. Det er kedeligt at investere et par tusinde kroner i ETH til forbrug, for så at opdage at summen er halveret før man bestiller varer. 

Du har måske hørt historien om manden, der købte pizza med Bitcoin i 2010? Dengang havde mønterne en værdi af ca. 250 kr. Havde han gemt mønterne, ville de have været millioner af kroner. Det er rigtigt, at så store variationer ikke opstår på få uger, men der er altid stor risiko for, at værdien ændrer sig i forhold til danske kroner i løbet af kort tid.

Sådan finder du den aktuelle værdi af Ethereum

De fleste kryptobørser tilbyder statistik og information om den aktuelle værdi af Ethereum. ETH har som nævnt høj volatilitet, hvilket betyder, at markedsbevægelser er i skarp bevægelse. Det er muligt at skabe store overskud, men også store tab. Du bør foretage en grundig research inden du køber ETH, da prisen kan variere flere gange i løbet af dagen.

De fleste kryptoplatforme tilbyder også et overblik over, hvad Ethereum er værd fra time til time. Vi anbefaler, at du sætter dig ind i disse statistikker for at forstå, hvad Ethereum er værd, hvis du overvejer at investere i ETH eller en anden kryptovaluta. Grundig research er vigtig for succes med trading generelt, især for volatile investeringer såsom kryptovaluta.

Hvordan investerer og køber man Ethereum i Norge? 

Vi anbefaler at købe Ethereum i Danmark fra velrenommerede kryptobørser. Det er muligt at købe direkte fra andre brugere gennem P2P-netværk, men du skal have indgående kendskab til, hvad du foretager dig for at få succes. Du forhandler selv prisen, og risikoen for at blive snydt er større.

En kryptobørs fungerer på mange måder som en slags mægler. Dette er det bedste valg for de fleste, der ønsker at købe ETH i Danmark. Vi anbefaler at bruge regulerede og licenserede børser med høj sikkerhed og brugervenlige funktioner. Læs her for mere information om, hvordan du vælger den bedste kryptobørs, før du køber Ethereum.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Når du har valgt den ønskede platform, er du klar til at købe ETH. Her er en kort, trin-for-trin guide til, hvordan du gør det. Anbefalingerne er generelle og kan derfor variere lidt, alt efter hvilken børs du ender med at vælge.

Hvis du foretrækker at læse en dybdegående guide til, hvordan du køber kryptovaluta trin-for-trin med eksempler og skærmbilleder, anbefaler vi at læse vores guide her.

Sådan køber du ETH i Danmark trin-for-trin

Hvorfor bruge en kryptopung? 

Der er flere grunde til, at vi anbefaler at bruge en kryptopung i stedet for at efterlade dine værdier på kryptobørsen. En årsag er gebyrer. Nogle kryptoplatforme kræver et vist beløb, for at du kan opbevare dine penge hos dem. Dette gebyr trækkes fra dine værdier.

Det vigtigste er dog sikkerheden. Alt, hvad der foregår online, er udsat for forsøg på hacking og phishing. For eksempel kan dit tastatur læses, og hackere får adgang til dine adgangskoder. Der har også været tidligere kriser, hvor kryptobørser er gået konkurs eller blevet hacket, uden at brugerne har fået erstattet tabte værdier.

Mange kryptobørser har nu forsikring og midler til at sikre brugere i sådanne tilfælde, men det bedste er at overføre værdierne til en kryptopung. Du kan vælge mellem en digital kryptopung eller en fysisk enhed, der ligner en memory stick. Fysiske enheder er de mest sikre opbevaringsmetode, mens digitale tegnebøger er mere bekvemme til hyppig brug.

En løsning er at bruge begge dele. For eksempel kan du gemme de fleste værdier på en fysisk enhed, men have et lille beløb i en digital tegnebog. Uanset hvad du vælger, er det vigtigt, at du foretager din egen research og afvejer alle forrhold. Du kan læse mere om, hvordan du vælger en kryptopung her.

Hvad er forskellen mellem Ethereum og Bitcoin?

Der er både forskelle og ligheder mellem Ethereum og Bitcoin. Begge har stor markedsværdi, samt en ret høj pris per. mønt. Begge fungerer også ved hjælp af blockchain med noder. Netværkene er decentrale, uden én bestemt form for ledelse. Volatiliteten af ​​begge typer kryptovaluta er også høj.

Ethereum derimod adskiller sig fra Bitcoin på mange måder. Ethereum er en avanceret platform til at skabe decentraliserede apps, der også tilbyder deres egen kryptovaluta (ETH) og pengesystem, mens Bitcoin kun er designet som et digitalt pengesystem. Mange mennesker anser derfor Ethereums nytte for at være højere.

Ethereum er skalerbar, mens Bitcoin er begrænset til 21 millioner for at forhindre inflation. Ikke mindst vil Ethereum-teknologien gå videre til proof-of-stake. Til sammenligning bruger Bitcoin den mere ressourcekrævende proof-of-work-teknologi. En lang række kryptoentusiaster anser derfor Ethereum-teknologien for at være mere fremtidsorienteret, bæredygtig og skalerbar.

Det er dog umuligt at svare på, hvad der er bedst ved Ethereum og Bitcoin. Der er fordele og ulemper ved begge netværk, og anvendelserne er også meget forskellige. Det afhænger derfor helt af dine personlige præferencer, mål og ønsker. Læs grundigt om både teknologierne og mønterne, hvis du skal vælge mellem disse to.

Hvad er Ethereum: kort resumé

Nu har du en grundlæggende forståelse af “hvad Ethereum er”, samt hvorfor nogle mennesker vælger at investere i teknologi og kryptovaluta. Her er de vigtigste punkter, du kort og godt bør bemærke:

Hvis du overvejer at investere inden for teknologi eller køb af ETH, bør du sætte dig ind i risiciene. Sørg også for, at du vælger en velrenommeret og pålidelig kryptobørs. Så ønskes du blot held og lykke med Ethereum.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.