generic

Hvad er DogeCoin? En komplet guide for nybegyndere

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Kort sagt er DogeCoin præcis, hvad navnet antyder – nemlig en mønt med en hund på. Skal vi se lidt nærmere på det (som man skal i en guide) er DogeCoin en af de mest populære altcoins på markedet i dag. Den er baseret på det populære meme Remarkably – og har intet andet formål end at være et samleobjekt. 

En af de ting, der har gjort DogeCoin så populær, er, at milliardæren Elon Musk gentagne gange har nævnt den populære kryptovaluta på sin Twitter-konto. Den populære mønt har efterhånden udviklet en stabil følge og imponerende likviditet på en række forskellige kryptobørser

I denne artikel vil vi derfor se nærmere på, hvorfor denne valuta er blevet så populær, samt hvad du bør vide, inden du anskaffer DogeCoin til din portefølje. 

Hvad er DogeCoin?

Som navnet måske indikerer, er DogeCoin baseret på det populære Doge Meme, der hærgede internettet i 2013. Dette blev udgangspunktet for en open source kryptovaluta baseret på kodebasen fra Litecoin. De fleste vil nok genkende den populære hund som en Shiba Inu, ofte afbildet med sjov tekst i en tankeboble. 

Hele ideen bag DogeCoin var at skabe en lettere, humoristisk kryptovaluta, udtalte skaberen Billy Markus senere. Det gjorde han sammen med Jackson Palmer fra Adobe. Siden da har mønten vakt interesse hos en stor del af kryptovaluta-investorer, ligesom den er blevet betragtet som en af de mest likvide altcoins. 

Visionen bag DogeCoin

Visionen, Billy Markus havde med DogeCoin, var at skabe en “nonsens” valuta, der ville tiltrække mere mainstream opmærksomhed end Bitcoin. Bitcoin var allerede dengang steget kraftigt i popularitet, men ramte ikke mainstream-investorer. Målet var derfor at skabe en kryptovaluta, der ville tiltrække et bredere publikum. Grundlæggerne opnåede netop det – og den nu anerkendte kryptovaluta fortsatte med at triumfere på de sociale medier. 

DogeCoin har i dag opnået en imponerende markedsværdi, men her har eksperterne meget blandede følelser. De fleste – inklusive stifterne – har været åbne omkring, at der er tale om en kryptovaluta uden noget særligt formål. Det kan derfor være spændende at se, hvordan denne kryptovaluta vil bevare sin værdi, efterhånden som mere gennemtænkte varianter dukker op. 

Hvordan fungerer DogeCoin?

Udgangspunktet for DogeCoin har sin oprindelse i LiteCoin-protokollen. Dette var en mønt kaldet LuckyCoin, men siden starten har der været betydelige opgraderinger til protokollen. Når det kommer til blockchain, har Dogecoin en model, der minder om Bitcoin, hvor Proof-of-Work bruges til udvinding af nye mønter. Dette sikrer også, at alle, der ønsker at tilslutte sig netværket, kan installere open source-software på deres computere, for at blive noder i netværket. 

En stor forskel mellem DOGE og BTC er, at BTC er begrænset, mens der ikke er nogen tilsvarende grænse for, hvor mange DogeCoin der kan udvindes. Her er der også nogle forskelle på, hvordan DogeCoin udvindes i forhold til BTC. DOGE bruger den samme ASIC-forebyggelsesprotokol som Litecoin. Dette giver et mere decentraliseret landskab til genopretning og forhindrer, at store farme bliver bygget, som Bitcoin har oplevet. 

Hvad kan DogeCoin bruges til?

Da DogeCoin ikke har nogen tiltænkt vision eller funktionalitet, kan vi ikke påstå, at der er så meget, du kan bruge DOGE til. Det er simpelthen et finansielt instrument skabt for sjov. Brugen vil derfor hurtigt blive begrænset til et samerobjekt, hvor du satser på en stigning eller et fald i den generelle markedsværdi af DOGE-tokens. 

Elon Musk og DogeCoin

En væsentlig bidragyder til, at DogeCoin er havnet på nethinden hos mange i det finansielle samfund, er, at Elon Musk har nævnt kryptovalutaen flere gange. Dette har ført til kraftige bevægelser i Dogecoin-kursen og har ved flere lejligheder ført til mistanke om pump-and-dump-tendenser i kryptovalutaen. Selvom der ikke har været nogen klare anmeldelser og beskyldninger om dette, har SEC (den amerikanske finanstilsyn) gentagne gange advaret om, at dette kan ødelægge investorernes værdier. 

Der er dog ingen tvivl om, at Elon Musk har været med til at styrke DogeCoins markedsværdi gentagne gange. Dette har også sikret, at mange investorer og følgere af Musk har valgt at tilføje DogeCoin til deres portefølje. 

Hvad er DogeCoin værd?

DogeCoin har i skrivende stund en markedsværdi på mere end $8,7 milliarder. Baseret på denne værdi er DogeCoin den 10. største kryptovaluta i dag. Den har haft en kraftig stigning i værdi de seneste år, men har på det seneste balanceret sig selv. De få undtagelser, vi har set, skyldes ofte de tidligere henvendelser, vi har set i form af omtale af Elon Musk. 

Hvordan investerer/køber jeg DogeCoin? 

Da DogeCoin er blevet en af de mest populære kryptovalutaer i de seneste år, vil du finde den tilgængelig på de fleste kryptovalutabørser. Mange begyndere vil dog undre sig over, hvordan man handler DogeCoin, og det er det, vi vil vise dig i et par enkle trin. 

  1. Det første, du skal bruge, er en brugerprofil på en kryptobørs. Her kan vi anbefale Coinbase, men også Firi, Binance og CoinBase giver muligheder for handel med DogeCoin. 
  2. Når du har oprettet din konto, skal du overføre penge til din konto. Det er de penge, du har tænkt dig at investere – sørg for, at du ikke overfører mere, end du har råd til at tabe. 
  3. Så snart pengene kommer ind på din konto, er du klar til handel. Hvis du har oprettet en konto hos Coinbase, kan du nemt søge efter DOGE i søgefeltet øverst på dit dashboard. 
  4. Vælg derefter at handl og oplys, hvor meget du vil handle for. Når du har gennemført dette, fuldfør handlen ved at trykke på åben handel. 

Her er en mere komplet guide til, hvordan du køber Dogecoin.

Sammendrag

DogeCoin er en altcoin, der ikke har noget andet formål end at være underholdende. Den blev skabt som en udløber fra LiteCoin-varianten LuckyCoin, men har på det seneste udviklet sig til en af de 10 største kryptovalutaer på markedet. Den har længe fået opmærksomhed fra Elon Musk, hvilket har resulteret i kraftige prisudsving de seneste år.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.