generic

Hvad er Defi? En komplet guide for nybegyndere 

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

En ting, vi har bemærket på det seneste, er, at flere og flere taler om den økonomiske revolution, som kryptovaluta, DeFi og NFT-teknologi fører med sig, men hvad betyder det egentlig? Vi har tidligere skrevet guides om NFT og kryptovaluta, så nu er det tid til at finde ud af, hvad DeFi egentlig er. 

Der er opstået en særlig bevægelse, der betragter DeFi som fremtiden, og derfor kan det være godt at vide, hvad det egentlig betyder. Lad os starte med, hvad DeFi egentlig står for Decentralized Finance (DeFi) – eller med andre ord finansielle ydelser, der foregår uden for de traditionelle formidlere. 

Denne bevægelse opstod stort set i kølvandet på finanskrisen med et krav om, at finansielle transaktioner skulle være tilgængelige med en gennemsigtig historie, som vi finder på blockchain. Vi har allerede set eksempler på decentrale transaktioner i form af populære kryptovalutaer som Ethereum og Bitcoin, men DeFi-bevægelsen ønsker at tage et skridt videre. 

Visionen for DeFi er, at du kan bruge smarte kontrakter baseret på blockchains til at udføre komplekse overførsler på en gennemsigtig og sikker måde. Det kan være, at du tilbyder finansiering, laver kontrakter om indkøb eller laver permanente aftaler om overdragelser. 

Læs videre for at finde ud af mere om teknologien bag DeFi og få svar på det, alle undrer sig over – hvad er DeFi?

Teknologien, der gør DeFi muligt

DeFi, udspringer af kryptoindustrien og bygger på den blockchain-teknologi, vi har set i Ethereum og Bitcoin. Denne teknologi blev først udviklet til at udføre simple transaktioner af værdigenstande ved at købe og sælge mønter, men DeFi har nu taget dette videre for at udføre mere komplekse transaktioner. 

Der er næppe tvivl om, at Bitcoin var den første kryptovaluta på markedet, og den, der introducerede os til digitale værdier, men det var Ethereum med sin introduktion af smarte kontrakter og muligheden for decentrale applikationer, der for alvor lagde grunden til den vision, DeFi har i dag. 

Det er således ingen overraskelse, at det netop er Ethereums blockchain, der er den mest brugte, når det kommer til DeFi-applikationer. Dette blev gjort muligt ved, at Ethereum åbnede op for at køre smarte kontrakter og decentraliserede applikationer på blockchainen. En smart kontrakt er skabt til at udføre en bestemt handling, så snart forudbestemte betingelser er opfyldt – og det er netop denne teknologi, der har gjort, at DeFi nu åbner op for en række nye, spændende muligheder inden for finansverdenen. 

I øjeblikket er brugen primært centreret omkring kryptovaluta-verdenen, men der er også blevet undersøgt muligheder for at bruge smarte kontrakter til ejendomssalg, som rammer for diverse transaktioner og lån samt en hjørnesten i det, der efterhånden er blevet til et stort udvalg af decentrale applikationer. 

Soliditet 

Selvom teknologien, der bruges til smarte kontrakter, er baseret på Ethereums blockchain, har teamet bag Ethereum udviklet sit eget programmeringssprog, der bruges i de såkaldte smarte kontrakter. Dette nye sprog er blevet brugt til en række applikationer og smarte kontrakter, men det kan også være spændende at vide, at det internationale betalingssystem SWIFT også er begyndt at undersøge mulighederne for at bruge Solidity i sin software. Det viser, at teknologien også kan indpasses i store internationale systemer, som bliver en spændende blanding af centraliseret og decentral økonomi. 

Hvorfor du skal bekymre dig om DeFi

Kryptovaluta og digitale værdier har længe været anset for at være af særlig interesse, men DeFi har effektivt ændret dette. DeFi repræsenterer kryptoteknologiens indtog på områder, der tidligere har været forbeholdt traditionelle institutioner såsom banker og nationale myndigheder. Her har decentral økonomi åbnet op for en række muligheder ved, at den bevæger sig helt uden for det traditionelle system, som ofte omtales som fiat-systemet. 

Alene de seneste år har DeFi-universet undergået ekstreme transformationer, og der er gjort store fremskridt i brugen af ​​denne teknologi. Det har betydet, at tilsynsmyndigheder og finansbranchen generelt ikke har kunnet følge med. Selvom regeringer i dag har vist interesse for, hvad der sker inden for DeFi og kryptovaluta, ser det ud til, at dette univers vil fortsætte med at forblive ureguleret i nogen tid fremover. Et ureguleret marked kan byde på spændende muligheder, men det er også vigtigt at vide, hvilken risiko dette indebærer for investorer, der deltager i markedet. 

Interessen for, hvad der sker inden for kryptovaluta og DeFi, har generelt været stigende de seneste år, hvilket betyder, at nye muligheder og løsninger for teknologien konstant bliver udforsket. DeFi-universet er stadig i høj grad baseret på Ethereum, men med de kapacitetsbegrænsninger og omkostninger, der er forbundet hermed, giver det en række problemer for branchen – noget der skal løses, før det kan forventes, at DeFi når ud til masserne på finansmarkedet. 

Der arbejdes stadig aktivt på at løse disse udfordringer, og industrien tog et stort skridt i den rigtige retning efter den vellykkede overgang til Ethereum 2.0. Dette styrkede Ethereums dominans inden for decentraliseret finansiering, og det åbner op for, at de eksisterende høje priser kan falde betydeligt. Vi mener derfor, at de potentielle anvendelsesmuligheder for DeFi knap nok har ridset overfladen, hvilket betyder, at dette bestemt er et område, du bør følge i fremtiden. 

Eksempler på DeFi-applikationer

Det første eksempel, vi så på DeFi-innovation, var i form af ICO’er (Initial Coin Offerings). Disse gjorde det muligt for virksomheder at rejse finansiering uden behov for traditionelle facilitatorer og investeringsbanker, men det gav også virksomheder mulighed for nemt at overføre værdi mellem virksomheder, selskaber og bankkonti ved hjælp af smarte kontrakter og blockchain. 

Selvom ICO’er var et stort skridt for DeFi-verdenen, formoder vi, at dette kun var begyndelsen på den innovation, DeFi-teknologien åbner op for. Blandt andet er der opstået en helt ny verden af ​​decentraliserede applikationer baseret på blockchain-baseret teknologi. Nedenfor har vi samlet nogle eksempler på netop dette. 

Kongstanken bag decentral økonomi er, at brugerne selv skal have kontrol over, hvad der foregår. Det tilbyder også enklere transaktioner og er mere gennemsigtighed, da ingen tredjepart er involveret i din transaktion. 

Fælles for alle disse innovationer er, at de har skabt et nyt finansielt netværk, der fungerer fuldstændig adskilt fra det traditionelle, centraliserede system. Det betyder, at der nu åbner sig muligheder for at investere, låne penge og gennemføre transaktioner helt uden, at banker er involveret i processen. 

Sådan kommer du i gang med DeFi

Der er ingen tvivl om, at der er en række spændende muligheder forbundet med DeFi, men for nybegyndere kan det stadig være svært at vide, hvordan man kommer i gang med disse nye muligheder. Derfor har vi valgt at trække nogle simple pejlemærker frem til dig, der vil prøve dig frem i alt, hvad decentral finansiering har at byde på. 

Her er det svært at skrive en samlet guide, da der stadig sker en enorm innovation hver eneste dag, men fundamentet er veletableret, så indgangen til DeFi er kortlagt for de fleste. 

Du har brug for en kryptopung

Hvad er DeFi? Ja, der findes decentrale finansielle løsninger, der er knyttet til Etherums blockchain – hvilket betyder, at du skal have adgang til blockchainen for at kunne deltage i DeFi. Derfor skal du også bruge en måde at opbevare dine digitale aktiver på, hvilket betyder, at du får brug for en kryptopung eller hardwarepung

Dette er praktisk talt en pung, hvor du opbevarer alle dine personlige nøgler, der giver adgang til de forskellige dele af den blockchain, du har. Det kan for eksempel være NFT’er, Bitcoin, Ethereum, smarte kontrakter og andre tokens, du har samlet. På dette område anbefaler vi at investere i en hardwarepung, da dette vil give en mere sikker opbevaring af digitale valutaer offline. 

Køb kryptovaluta

Alt, hvad der foregår i DeFi-universet, er baseret på blockchain, hvilket betyder, at du skal bruge kryptovaluta for at kunne deltage i det, der foregår. Her findes en række forskellige kryptovalutaer, men som vi nævnte tidligere, er det Ethereum, der danner grundlag for meget af det, der sker i DeFi, så det er også uden tvivl den anbefalede valuta, du bør starte med. 

Det samme gælder, hvis du ønsker at optage et lån hos for eksempel Compound og Aave, hvor begge bruger smarte kontrakter til at tage sikkerhed i de kryptovalutaværdier, du stiller til rådighed.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Bliv en del af blockchain

DeFi er baseret på den sikkerhed blockchains tilbyder, hvilket betyder, at du kan deltage i forskellige roller relateret til blockchain for at blive involveret i DeFi. Det kan være i form af mining af nye mønter, satsning, verifikation af kontrakter eller andre funktioner. Vi er næppe i tvivl om, at der vil være flere spændende muligheder indenfor dette univers, så her kan det være klogt at få en strategisk placering, inden det er for sent. 

Derfor kan DeFi have et stort potentiale i fremtiden

Vi har nævnt det før, men de muligheder, som DeFi og blockchain tilbyder i form af sikre, gennemsigtige transaktioner kan påvirke en række brancher i fremtiden. Her har vi allerede set, hvordan du nemt kan overføre penge 24/7 til konti rundt om i verden, men der er også en række andre muligheder, DeFi kan tilbyde, som gør det umagen værd at følge denne udvikling. 

DeFi viser, hvordan en veletableret branche som bank- og finansverdenen kan påvirkes ved hjælp af ny, moderne teknologi. Men DeFi har også illustreret, hvordan brugerne selv kan genvinde meget af den magt og kontrol, som nu er koncentreret i bankerne. Ved at have mulighed for at udføre sikre, effektive transaktioner uden for det centraliserede system, kan du selv facilitere betalinger, tilbyde lån og finansiering eller skifte ejerskab af ejendomme ved hjælp af tokens. 

Vi har også set flere eksempler på, at virksomheder tilbyder finansiering med sikkerhed i digitale værdier, hvilket har gjort det muligt at omgå det tidskrævende system i bankerne, som blandt andet kræver en upåklagelig kredithistorik. Dette åbner døren for mange til at finde muligheder, de tidligere er blevet nægtet i traditionelle systemer ved at ty til DeFi. Sidst, men ikke mindst, kan muligheden for at bruge digitale valutaer på tværs af landegrænser modvirke den korruption, fattigdom og velfærdsfordeling, vi ser i dag. 

Konklusion

Defi eller decentral finans så først dagens lys, da verden i kølvandet på finanskrisen var blevet opmærksom på de risici, centraliserede finansløsninger indebar. Mange oplevede at miste opsparing, pension og investeringer – hvilket førte til visionen om et decentralt system. Denne vision tog for alvor fart, da teamet bag Ethereum introducerede muligheden for at placere smarte kontrakter på blockchain, hvilket hurtigt åbnede op for en række decentraliserede muligheder. 

Dette har i dag dannet grundlaget for et helt univers, hvor man kan gennemføre komplicerede transaktioner, stille sikkerhed ved hjælp af smarte kontrakter, tilbyde lån og facilitere overførsel af aktiver ud fra forudaftalte kriterier. Mange anser dette for en langt mere sikker løsning end traditionelle finansløsninger, og vi mener, at man kun lige har ridset i overfladen af, hvad DeFi kan udvikles til i fremtiden. 

Hvis du vil lære mere om DeFi, kryptovalutaer eller NFT’er, har vi skrevet guider til nybegyndere om alle disse emner. Lær mere om de muligheder, der findes i digitale værdier, og hvordan du kan deltage i den værdiskabelse, der finder sted nu.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.