generic

Hvad er Chainlink? En komplet guide for nybegyndere

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Chainlink har udviklet sig til et af de mest udbredte projekter i kryptovalutamiljøet. Dette skyldes, at deres decentraliserede hub fungerer som et effektivt bindeled mellem forskellige smarte kontakter og valutaer. Den vigtigste funktionalitet ved Chainlink er, at den gør det muligt for andre blockchains at linke til smarte kontrakter fra Ethereum-kæden. 

For eksempel kan du ved hjælp af Chainlink koble smarte kontrakter til Bitcoin, det kan en blockchain ikke selv tilbyde. Kort sagt fungerer Chainlink som en oversætter, hvor forskellige sprog (blockchains) kan udveksle eksterne data, så de kan opfylde deres forpligtelser på en effektiv måde. Dette har revolutioneret den måde, smarte kontrakter bruges på i dag, og er blevet et vigtigt værktøj til decentraliseret finans på verdensplan. 

Lyder det ikke interessant? Det har selvfølgelig også medført nogle investeringsmuligheder for fremtidsorienterede investorer, men hvor skal man starte? I denne artikel har vi samlet alt, hvad du har brug for at vide om Chainlink og de muligheder, der findes med dette decentraliserede orakel. Klar til at komme i gang? Lad os se nærmere på Chainlink! 

Hvad er Chainlink?

Kort sagt er Chainlink et decentraliseret orakelnetværk , der giver brugerne mulighed for at forbinde smarte kontrakter på blockchain til eksterne datakilder. Dette kan omfatte API’er, interne systemer eller andre eksterne datafeeds. Chainlinks eget token, der bruges til at betale for denne oracle-tjeneste, er LINK, og dette er et ERC-20-token. 

Så hvad gør Chainlink helt præcist til et decentraliseret orakelnetværk? For bedre at forstå formålet med et sådant netværk, er det vigtigt, at vi ved, hvordan det fungerer i praksis. Som vi allerede har nævnt, er Chainlink kort fortalt en leverandør af ekstern information til smarte kontrakter på blockchain. Der er dog kun én informationskilde, som kan give store problemer – kendt som orakelproblemet

Det er præcis, hvad Chainlink har forsøgt at løse ved hjælp af en decentral struktur. For på den måde er det stadig Chainlink, der tilbyder information til de smarte kontrakter, men ved hjælp af flere noder er der en række uafhængige aktører, som verificerer informationen. På den måde kan de mindske risikoen for, at der sendes forkerte oplysninger til den smarte kontrakt. 

Visionen bag Chainlink

Som vi allerede har nævnt, er formålet med Chainlink at bygge et pålideligt orakelnetværk, der kan tilføje information til smarte kontrakter. Ved at bruge en decentral struktur er det nemmere at opbygge verificerbare noder, og på den måde løse det orakelproblem, som mange tidligere har været plaget med. Vi kan derfor betragte Chainlink som en gruppe kloge mænd og kvinder, der konstant søger efter den nærmeste sandhed, de kan komme i form af verificerbar information. 

Hvordan virker Chainlink?

Udgangspunktet for Chainlink er et netværk af noder, der bruges til at gøre de data, netværket leverer, til smarte kontrakter så troværdige og verificerbare som muligt. Et eksempel på dette kunne være, at en smart kontrakt har brug for information fra den virkelige verden. Den vil så sende en anmodning herom. Her kommer Chainlink-protokollen ind i billedet ved at registrere denne henvendelse, inden den videresender forespørgslen til Chainlink-noder, der kan give deres bud på forespørgslen. 

Det, der gør denne proces så kraftfuld sammenlignet med tidligere orakelnetværk, er, at Chainlink kan validere data fra flere kilder samtidigt. Det gør den ved hjælp af et internt omdømmesystem, hvor Chainlink formår med relativt høj nøjagtighed at afgøre, hvilke kilder der er pålidelige, og hvilke der ikke er. Det samme omdømmesystem sikrer, at nøjagtigheden af informationer, der leveres fra Chainlink-netværket, er højere, hvilket igen beskytter smarte kontrakter mod faren for ukorrekte oplysninger og forskellige typer angreb. 

Så hvordan hænger dette sammen med kryptovaluta LINK? Nå – kort sagt, det er LINK, de fleste Chainlink operatører kræver som betaling for deres tjeneste. Det er derfor en valuta, der veksles til den tjeneste, Chainlink noderne tilbyder, og priserne er sat af forskellige node operatører ud fra markedsforholdene for de data, de sidder på. 

Alle operatører deltager også i netværket med forskellige opgaver for at sikre langsigtet tilslutning til projektet. Her er det meningen, at de skal sikre en langsigtet forpligtelse for centrale operatører på lige fod med andre blockchains. Dette netværk har hentet en del inspiration fra Bitcoin – hvor de forskellige operatører opfordres til at handle på en pålidelig måde frem for at skade netværket ved at være ondsindede eller egoistiske. 

Hvad kan Chainlink bruges til?

Som vi allerede har nævnt, fungerer Chainlink i praksis som et udbudssted for information. Dette fungerer ved at give hver nodeoperatør mulighed for at tilbyde et bud på information til en potentiel køber gennem Chainlink-protokollen. Den vindende budgiver skal derefter give de ønskede oplysninger til den smarte kontrakt, der sendte den oprindelige anmodning ud. Alle betalinger for disse tjenester foretages gennem udveksling af LINK-tokens, som er den interne kryptovaluta for Chainlink-operatører. 

Denne model tjener som en motivation for nodeoperatører til at fortsætte med at akkumulere. Du undrer dig måske over hvorfor? Det handler om, at jo flere tokens du ejer, des større kontrakter får du tilbudt. Bryder du derimod reglerne for netværket, mister du dine LINK-tokens som straf for dette. 

Hvad er Chainlink værd?

Chainlink havde en eksplosiv vækst over en længere periode i 2021, men har ligesom de fleste andre kryptovalutaer oplevet en kraftig korrektion på det seneste. For at illustrere dette handles LINK-tokens for mere end $50 hver på det højeste, mens de i skrivende stund er omkring $7. Dette placerer Chainlink på en 22. plads blandt de mest værdifulde kryptovalutaer på markedet i dag. Den samlede markedsværdi af netværket er anslået til 3,3 milliarder dollars – hvilket er godt en femtedel af, hvad netværket højst har været værd. 

Hvordan investere i/købe Chainlink? 

Hvis du vil investere i Chainlink-tokens (LINK), skal du bruge en brugerprofil på en kryptobørs. Her anbefaler vi Coinbase som den mest brugervenlige i Danmark, men der findes også en række andre alternativer på markedet. Det vigtigste er, at du sørger for, at den platform, du vil bruge, har adgang til LINK-tokens som en del af sit valg. For at illustrere, hvor nemt det er at investere i LINK-tokens, har vi brugt Coinbases handelsplatform nedenfor. 

  1. Den første ting, du skal gøre, er at oprette en brugerkonto med en kryptobørs. Denne proces er forholdsvis enkel og vil i de fleste tilfælde kun tage et par minutter. 
  2. Når din konto er bekræftet, er det tid til at overføre penge til din konto. De fleste vil kræve, at du overfører penge til din konto, men nogle giver dig også mulighed for at linke en bankkonto direkte til platformen. 
  3. Efter at pengene er krediteret din konto, er det tid til at handle kryptovaluta. For at købe Chainlink fra Coinbase behøver du kun at søge på LINK i søgefeltet øverst på siden.
  4. Så kommer handelssiden op, og du trykker på køb-knappen i højre side. Her indtaster du, hvor meget du vil handle for, og indleder derefter handlen ved at trykke på bekræft køb. Tillykke – du har købt dine første LINK-tokens!
  5. Når du har købt kryptovalutaen, anbefaler vi, at du overfører denne til en kryptovaluta-pung. Dette vil bedre sikre dine værdier, samt forhindre dem i at komme på afveje, hvis platformen bliver udsat for et computerangreb.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.