generic

Hvad er Cardano (ADA)? En komplet guide for nybegyndere

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Der sker meget inden for kryptovalutaer og blockchains, og det kan derfor være svært at sætte sig ind i hver enkelt kryptovaluta. Der er dog nogle valutaer, der har vakt mere interesse end andre, og her er Cardano uden tvivl en af de mest populære. Vi vil derfor se nærmere på, hvad der gør denne teknologi så unik, samt hvordan du kan investere i Cardanos egen kryptovaluta ADA. 

Vores mål er at gøre kryptovaluta så enkel og forståelig som muligt. Derfor har vi udarbejdet denne enkle guide med alt, hvad du behøver at vide om Cardano, inden du foretager din første investering. 

Hvad er Cardano (ADA)?

Cardano er en generel blockchain udviklet ved hjælp af akademisk forskning. Universet omkring Cardano består af tre forskellige organisationer, hvor IOHK varetager udviklingen af protokollen, Cardano Fonden fører tilsyn, og EMURGO står for forretningsudviklingen af netværket. En af de ting, der har gjort Cardano så unik, er deres akademiske tilgang og det tværfaglige team af ingeniører, matematikere, forskere og forretningsfolk. 

Med hensyn til praktisk funktionalitet har Cardano en lignende tilgang, som vi kender fra Ethereum-netværket. Cardano er blockchain, mens deres egen valuta ADA bruges til at gennemføre transaktionerne. Dette er et lignende system, som vi kender fra forholdet mellem ether (ETH) og Ethereum. 

Visionen bag Cardano

Visionen for teamet bag Cardano er at udvikle et netværk, der undgår de skalerbarhedsproblemer, som første og anden generations kryptovalutaer oplever. Dette skyldes primært restriktioner på antallet af transaktioner per sekund (TPS), hvor både Ethereum og Bitcoin har oplevet udfordringer. Cardano har derfor sat sig som mål at have en meget skalerbar kapacitet, så de ikke oplever lignende problemer. 

I sin eksisterende form kan Cardano håndtere op til 24.000 TPS, mens de i dag har et gennemsnit på 1736. Dette på trods af at valutaen er blandt de mest populære på mange kryptobørser. Dette illustrerer godt, hvor robust blockchainen er, samt hvilket potentiale den har til fremtidig brug. 

Hvordan virker Cardano?

Som en tredjegenerations blockchain ønsker Cardano at løse skalerbarhedsproblemer som tidligere generationer har kæmpet med. En vigtig del af dette er manglen på kapacitet, som skaber unødvendige flaskehalse i de tidligere blockchains. Dette resulterer igen i begrænsninger på mængden af gennemstrømning forskellige kryptovalutaer kan håndtere (f.eks. Bitcoin og Ethereum). En udfordring med dette er, at de vil være ineffektive som verdensomspændende valutaer til massebrug. Gode eksempler på dette ville være, hvordan større transaktioner har en væsentlig effekt på prisniveauet på Bitcoin og Ethereum. 

Ved at udvikle sin egen Proof of Stake (PoS) konsensusmekanisme kan Cardano-netværket håndtere op til 24.000 transaktioner i sekundet. I dag har de et gennemsnit på 1736 TPS, og teknologien fortsætter med at øge sin anslåede kapacitet. Dette skyldes, at netværket automatisk tilføjer ny kapacitet, hver gang en node tilsluttes det eksisterende netværk. 

Hvad kan Cardano bruges til?

Cardano-netværket er på nuværende tidspunkt langt fra komplet, og der er derfor begrænset brug af netværket i dag. De første investorer fik adgang til ADA gennem en ICO, men netværket er stadig under udvikling. Det har betydet, at Cardano i dag mest fungerer som en spekulativ investering. Teamet bag netværket har dog udgivet mere end 90 forskellige whitepapers med oplysnnger om, hvilken vision de har for netværket i fremtiden. 

De har også udgivet flere klare køreplaner, der viser, hvilken nytte man kan få af netværket i fremtiden. Her har man især haft fokus på sikkerhed og skalerbarhed, som minder meget om Ethereum 2.0 – dog uden de klassiske skalerbarhedsudfordringer. Potentialet for Cardano er enormt, og vi vil ikke blive overraskede, hvis det får en lignende rolle, som Ethereum har i dag.

Netværket er udviklet, så det kan danne grundlag for forskellige applikationer og kontrakter. En af de ting, der har gjort Cardano anderledes end mange andre, er, at de har taget en helt unik tilgang. De har en vision om at blive kryptovaluta-verdenens variant af VISA – det største grænseoverskridende betalingsnetværk i verden. Skulle de klare dette, kan perspektiverne for netværket være uendelige, men dette ligger langt ude i fremtiden. Foreløbig er de langt fra denne luftige vision, og det kan derfor blive spændende at følge, hvordan fremgangen vil fortsætte. 

Hvordan investerer og køber jeg Cardano i Danmark?

Da Cardano har et enormt potentiale, er det blevet en attraktiv investering for mange investorer. Vi vil derfor vise dig, hvordan du hurtigt og nemt kan investere i Cardanos tokens (ADA) som en del af din portefølje. Det første, du skal gøre, er at vælge en kryptobørs, du vil handle igennem. Her er vores anbefaling Coinbase, men der er også utallige muligheder på markedet. Så kan du handle Cardano i fem enkle trin:

  1. Det første du skal gøre er at oprette en brugerkonto hos den relevante børs. Dette tager normalt kun et par minutter. I tilfælde af Coinbase, vil du oprette en konto og derefter udføre deres KYC-proces, så du får en fuld konto. 
  2. Når din konto er oprettet, skal du overføre penge, du har tænkt dig at handle for. Det kan du nemt gøre ved at lave en indbetaling med Mastercard / VISA eller PayPal. Du kan også vælge at lave en bankoverførsel, men det tager ofte unødvendigt lang tid. 
  3. Når pengene er krediteret din konto, kan du begynde at handle. Dette gøres nemt hos Coinbase ved at søge efter ADA øverst i søgefeltet, når du er logget ind. 
  4. Så vil du se handelssiden for Coinbase, hvor du angiver, hvor meget du vil investere. Bekræft ved at klikke på åbn handel nederst på siden. Tillykke – du er nu den stolte ejer af Cardanos kryptovaluta ADA. 
  5. Du bør nu overføre dine digitale aktiver til en sikker kryptopung. Dette vil forhindre dig i at miste dine værder, hvis nogen får adgang til din konto. 

Sammendrag

Der sker meget inden for kryptovaluta over hele verden, men en kryptovaluta, der har tiltrukket sig stor opmærksomhed, er Cardano. Dette er en blockchain , der har taget en særlig akademisk tilgang til udviklingen af sit netværk. Som følge heraf har de systematisk skaleret løsningen, men også udgivet mere end 90 forskellige hvidbøger om teknologien bag Cardano. Dette er et unikt indblik i, hvad der foregår bag kulisserne i en af de mest populære kryptovalutaer på markedet. 

Da Cardano betragtes som en tredje generations kryptovaluta – har de taget flere skridt for at forbedre sig fra for eksempel Bitcoin og Ethereum 2.0. Især skalerbarhed og sikkerhed har været fokus på dette netværk, og Cardano kan pege på en imponerende TPS på hele 24.000. Dette bygger et solidt fundament for, hvordan Cardano og ADA kan bruges som ramme for forskellige applikationer, transaktioner og netværk i fremtiden – meget som vi har set Ethereum og smarte kontrakter i decentraliseret finans i dag. 

På nuværende tidspunkt er Cardano stadig et netværk i stærk udvikling, så der er i øjeblikket ikke meget at vise. De har gennemført en ICO og lanceret en klar køreplan for, hvilke visioner de har, men indtil videre er det kun planer. Det kan derfor være spændende at følge, hvordan udviklingen af denne valuta vil fortsætte i fremtiden, i takt med at konkurrencen om kunderne bliver stadig hårdere.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.