generic

Hvad er Bitcoin: Letlæst guide med alt hvad du behøver at vide

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Bitcoin er et andet ord, du kender godt, især hvis du er nysgerrig på trading og kryptovaluta. Kryptovaluta er eksploderet de seneste år, og hele kryptovaluta-eventyret startede med Bitcoin og blockchain-teknologien. 

Mange mennesker, der ønsker at være en del af kryptovaluta-verdenen, har naturligvis mange spørgsmål: Hvad er Bitcoin? Hvordan investerer man? Hvordan virker det? Hvor kan jeg købe Bitcoin i Danmark? Hvad bringer fremtiden for Bitcoin? Hvilke kryptobørser er bedst at købe og sælge?

Vi gør beslutningen lidt nemmere for dig ved at besvare ofte stillede spørgsmål her i vores enkle og praktiske guide til Bitcoin.

Hvad er Bitcoin (BTC)?

For at besvare spørgsmålet “hvad er Bitcoin?”, er det vigtigt at tage et kig på historien om den berømte kryptovaluta. Kort fortalt er Bitcoin en kryptovaluta og decentraliseret digital valuta, som blev  lanceret i 2009 af Satoshi Nakamoto. Det er også et netværk/system, der muliggør transaktioner med den digitale valuta. 

 logo

Bedst for dem, der ønsker alt-i-en

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Udvalg: 50+ mønter

Prøv Coinbase

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Der har tidligere været mange forsøg på at skabe en digital valuta, men Bitcoin anses for at være det første vellykkede forsøg. Mange har forsøgt at finde ud af, hvem Satoshi Nakamato egentlig er. Er det en person? En gruppe mennesker? Indtil videre har ingen været i stand til at finde det rigtige svar, hvilket ikke er mærkeligt. Nogle hævder, at det er lykkedes den amerikanske efterretningstjeneste at finde ud af det, men de har holdt det hemmeligt. Ikke desto mindre er der grund til at tro, at dette måske blot er en konspirationsteori.

Uanset hvem eller hvad Nakamato er, indikerer nutidens vækst i kryptovaluta, at Bitcoin utvivlsomt er nået langt hen imod at nå sin vision.

Visionen bag Bitcoin / BTC

Efterspørgslen efter BTC eksploderede i løbet af ret kort tid efter lanceringen, og siden da er der kommet tusindvis af forskellige typer kryptovalutaer på markedet. Meget af populariteten skyldes formentlig den økonomiske situation i 2008/2009. Finanskrisen i 2008 fik mange til at tvivle på de nuværende løsninger.

Omstændighederne var derfor rigtige, da Nakamoto udgav “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” i 2008. Netværket blev lanceret kort efter i januar 2009. Nakamoto ønskede at skabe en decentral valuta, som finansielle institutioner, regeringer og andre organisationer ikke havde kontrol over. Mange mente, at finansielle institutioner tog unødvendige risici, og at nogle lande ikke forvaltede deres økonomier på en fornuftig måde.

Visionen bag BTC var også at skabe en valuta, der ikke var udsat for inflation på samme måde som andre valutaer. Jo flere penge, der kommer i omløb, jo mindre er valutaen værd. “Almindelige penge” bliver konstant trykt, men der kan kun være 21 millioner BTC. Netop dette har også gjort BTC til et yndet investeringsobjekt blandt dem, der holder af at spekulere.

Dårlig økonomistyring og høj inflation har også været et problem i de senere år. Senest i 2015 besluttede den græske regering, at man ikke kunne hæve mere end 67 dollars om dagen fra sin egen konto. Fordi Bitcoin er decentraliseret, kan staten eller andre institutioner ikke fastfryse eller stoppe transaktioner. Decentralisering øger også sikkerheden og mindsker chancen for snyd.

Kort sagt er Bitcoin decentraliseret, fordi systemet styres af et netværk, snarere end af en specifik tredjepart såsom en bank. Vi skal først forklare, hvordan Bitcoin fungerer, for at kunne forklare, hvorfor decentralisering reducerer chancen for, at nogen manipulerer med transaktioner.

Hvordan virker Bitcoin?

Lad os sige, at jeg skal sende dig $1.000. Traditionelt skal en tredjepart bekræfte, at transaktionen finder sted. Hvis jeg overfører via netbanken, er banken så den tredje part, der bekræfter overførslen. Ofte opkræver tredjeparten et gebyr, især hvis vi bor i forskellige lande. Decentraliserede netværk eliminerer behovet for en tredjepart. 

Du kan stadig lave relativt anonyme transaktioner med Bitcoin, hvis du ønsker det. Det skyldes, at transaktionerne består af en række tal og koder. Du kan tænke på koderne som nøgler. Det er altså nøglerne/koderne, der er åbne i netværket, ikke dine personlige oplysninger. Nøglerne kan dog spores til din kryptopung, og i teorien burde det være muligt at spore pungen tilbage til dig.

Transaktionen er dog endnu mere sikker end at bruge en specifik tredjepart såsom en bank, da Bitcoin-netværket er enormt. Alle brugere kan se transaktionen, der er ude offentligt. Hvis nogen manipulerer med transaktionerne, vil det hurtigt blive opdaget og rettet. Andre fordele ved at bruge decentrale netværk er lave gebyrer, hurtige transaktioner på verdensplan og ingen mulighed for at tilbageføre transaktionen, når den er gennemført.

Alt er gemt i Bitcoin-protokollen

Du kan tænke på Bitcoin-protokollen som en slags hovedtransaktionsbog. Den indeholder oplysninger om alle transaktioner på netværket. Det er her teknologien kaldet blockchain kommer ind i billedet. Enkelt forklaret kan du tænke på hver blok som en transaktion. Kæden binder blokkene/transaktionerne sammen.

Blokkene indeholder nødvendige oplysninger om, hvem der sender pengene, hvornår pengene sendes, og hvor meget der skal sendes. Disse oplysninger er tilgængelige i form af de nøgler, som vi allerede har nævnt tidligere. Du bruger din private nøgle til at udføre transaktioner, og nøglen fungerer som en slags signatur. Ingen kan forfalske den, og kun dem med en nøgle har adgang til værdierne.

En blok er “signeret” med din nøgle for at oprette den næste blok. Hver ny blok refererer altså til den, der kommer efter. Transaktionen anses for afsluttet, når den har modtaget en ny blok, og den kan ikke fortrydes. Det kræver enorme mængder strøm og computerkraft at danne nye blokke, og hver transaktion tager i gennemsnit ca. ti minutter.

Hvordan laves Bitcoins?

Der er såkaldte noder/miners, der godkender hver enkelt transaktion i blockchainen. Noder er rigtige mennesker, der får BTC som belønning for deres arbejde. Der.genereres/skabes Bitcoin for hver transaktion, der godkendes. Det er forudbestemt, hvor mange BTC’er der kan laves, og summen halveres hvert fjerde år.

Det hele startede med 50 Bitcoins per blok tilbage i 2009, og i 2020 blev summen reduceret til 6,25 BTC per blok. Det betyder, at vi har nået det maksimale antal BTC’er på 21 millioner omkring år 2140. Der er derfor betydelige begrænsninger med Bitcoin-netværket med hensyn til skalerbarhed og bæredygtighed.

Hvad er Bitcoin-mining? 

Bitcoin-mining er processen med at skabe nye blokke i blockchain, det vil sige godkendelse af transaktioner. Miner/noden, der laver den nye blok, har lov til at beholde de mønter, der oprettes i processen. Reglerne for mining-processen kaldes konsensusmekanismer, det vil sige, at noderne skal blive enige om, hvilke transaktioner der skal tilføjes blockchainen.

Hvordan fungerer mining?

Minerne/noderne skal løse avancerede matematiske problemer for at skabe den nye blok. Konsensusmekanismen kaldes også “proof-of-work”. Det matematiske problem er vanskeligt at løse, men det er let at bevise, om svaret er rigtigt. Sværhedsgraden ændres hver anden uge. Proof-of-work bruges således som bevis for minerens arbejde, så denne får sine nye BTC i belønning.

 logo

Bedst for dem, der ønsker alt-i-en

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Udvalg: 50+ mønter

Prøv Coinbase

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Der er stor konkurrence blandt minerne om at “vinde” nye blokke. Bitcoin-mining betaler sig derfor ikke for de fleste. Du har brug for specialiserede computere, der koster mange penge. Computere kræver også meget strøm. Store dele af Bitcoin-netværket består derfor af minere.

Hvad kan BTC bruges til?

Tanken bag BTC var at bruge mønterne til transaktioner direkte mellem brugere, altså peer-to-peer (bruger-til-bruger). I dag bruger de fleste dog BTC til spekulation, handel og investering. BTC omtales ofte som “digitalt guld”. Nogle vælger at investere langsigtet på trods af høj risiko. Andre bruger de store udsving til at købe, mens prisen er lav, og sælger, så snart prisen stiger.

Selv nogle steder giver dig mulighed for at betale for tjenester og varer i BTC, dette kan være en dyr betalingsmetode. Selve teknologien bag Bitcoin har visse begrænsninger i forhold til kapacitet, altså blockchain-teknologien. Det betyder, at transaktioner periodisk kan være ret dyre.

Hvordan betaler man med Bitcoin?

Vi har allerede nævnt, at noderne i Bitcoin-netværket skal bekræfte de transaktioner, der finder sted. Hvor mange bekræftelser, du har brug for, afhænger af transaktionens størrelse. For eksempel kræves der ingen bekræftelser for at købe en billig frokost i cafeteriet. Skal du derimod overføre millioner, kræves der minimum 6 bekræftelser.

Det er meget billigere at overføre penge til og fra udlandet med Bitcoins end traditionel bankoverførsel. Standardoverførsel kan variere fra alt fra 10 kr. til 100 kr. eller mere, afhængigt af banken og hvilket land du sender pengene til. Transaktionsgebyrer for at sende Bitcoin kan variere, men det handler normalt om ører.

Det betyder, at f.eks. Internationale netbutikker kan spare mange penge ved at tilbyde betaling med Bitcoin. Du sparer yderligere, hvis du tilføjer procentsatsen som f.eks. VISA og Mastercard kræver per betaling fra dig, der er butiksejer. Som sagt skal du være opmærksom på, at prisen på transaktionerne nogle gange kan være højere på grund af netværkets begrænsninger.

Ulempen ved at betale med Bitcoin er den høje volatilitet. Lad os sige, at du veksler et par tusinde dollars til BTC i begyndelsen af ​​måneden. Et par uger efter risikerer du, at værdien er halveret, og det er selvfølgelig ikke særlig godt. Der er derfor nogle udfordringer ved at betale med Bitcoin.

Hvad er Bitcoin værd?

Dagens værdi for Bitcoin er meget variabel. Hvad en Bitcoin er værd, kan svinge meget, selv fra time til time. Årsagen til volatiliteten skyldes faktorer som spekulation frem for brug, samt lav omsætning. Det er derfor svært at sige, hvad Bitcoin er værd, selvom væksten har været vild: Én BTC var ca. 30.000$ i 2021. 

Prisen på BTC kan dog variere enormt meget på bare én dag, så du bør studere bevægelser nøje, før du køber Bitcoin. Husk også, at der ikke er nogen garantier, når du køber kryptovaluta. Hvis en platform/tjeneste garanterer dig en fortjeneste på kryptohandel, så er der grund til at være skeptisk over for platformen.

Sådan finder du dagens værdi for Bitcoin

Kryptobørser giver dig løbende opdateringer om markedsbevægelser og nuværende værdi for Bitcoin, samt statistik, der strækker sig fra enten minutter eller flere år tilbage. På billedet kan du se et eksempel på statistik, der går 6 måneder tilbage i tiden. Som du kan se, er der store variationer i, hvad Bitcoin er værd.

Hvordan investerer og køber jeg Bitcoin i Danmark? 

Det er nemt og sikkert at købe Bitcoin i Danmark, så længe du bruger velrenommerede kryptobørser. Vi anbefaler kun kryptoplatforme til Bitcoin med høj sikkerhed, konkurrencedygtige gebyrer og god brugervenlighed. Du bør lave grundig research for at sikre, at platformen er sikker.

I første omgang var tanken at købe Bitcoin direkte fra andre brugere, altså peer-to-peer. Det er stadig muligt at gøre dette på såkaldte P2P-netværk, hvor du selv forhandler prisen, men vi ikke anbefale denne procedure for de fleste. Kryptobørser er den nemmeste og sikreste løsning for de fleste.

Når du har valgt den bedste kryptobørs til dig, skal du investere og købe Bitcoin i ved at følge fem trin:

1. Opret en brugerkonto og udfyld din profil. Mange kryptobørser tillader dig ikke at indbetale mere end et bestemt, lavt beløb, før du har bekræftet din identitet.

2. Vælg den ønskede betalingsmetode. Den nemmeste og hurtigste måde for mange er at købe Bitcoin med VISA eller Mastercard. Du har pengene på din kryptokonto på mindre end et minut.

3. Søg efter Bitcoin på platformen. For eksempel kan du på Coinbase blot skrive “Bitcoin” i søgefeltet øverst på siden.

4. Indtast det ønskede beløb for, hvor meget du vil investere. Du er nu den stolte ejer af BTC.

5. Overfør mønterne til en sikker kryptopung. Vi anbefaler ikke at have dine værdier på kryptobørsen, især ikke hvis du ønsker at investere på lang sigt.

Har du brug for mere hjælp til at komme i gang? Klik her for at læse vores trin-for-trin guide til, hvordan du køber Bitcoin i Danmark med eksempler og skærmbilleder.

Hvorfor bruge Bitcoin wallet/pung / BTC wallet/pung? 

Som nævnt anbefaler vi ikke at opbevare Bitcoin på kryptobørser og -platforme. Det er der mange grunde til. Nogle kryptobørser opkræver et gebyr for at opbevare krypto hos dem på lang sigt. Disse gebyrer trækkes fra dine værdier og kan være ret dyre i det lange løb. Du undgår, at gebyrerne æder dine investeringer op ved at bruge en Bitcoin-pung, også kaldet Bitcoin wallet.

 logo

Bedst for dem, der ønsker alt-i-en

star icon star icon star icon star icon star icon

4.6/5

Nøgletal

Gebyrer: 0.5%/0.5% (Maker/Taker)

Udvalg: 50+ mønter

Prøv Coinbase

Handel medfører risiko for tab af kapital.

Det er heller ikke så sikkert at opbevare værdier på en kryptovalutabørs som i en Bitcoin wallet. Der har tidligere været kriser, hvor platforme bliver hacket eller går konkurs på bekostning af brugerne. Ganske vist skal vi tilføje, at mange af nutidens platforme går aktivt ind for at forhindre dette, for eksempel ved at have forsikringer og fonde, der skal dække brugernes investeringer i kriser.

Der findes flere typer kryptovalutaer, men vi taler primært om digitale kryptovalutaer og hardware wallets. Digitale Bitcoin wallets er nemme at bruge og koster normalt ingenting. De er gode til at opbevare små mængder. Digitale Bitcoin wallets er også praktiske for dig, der foretager hyppige transaktioner.

Hardware tegnebøger er små fysiske enheder, og de er den sikreste mulighed. Dette skyldes, at disse BTC wallets ikke kræver internetadgang, hvilket øjeblikkeligt eliminerer faren for phishing og hacking. De koster alt fra ca. 600 kr for et par tusinde kroner. Mange vælger at opbevare store investeringer i hardware-wallets.

Hvilke alternativer til Bitcoin er der?

Alt, hvad der ikke er Bitcoin, falder ind under kategorien “altcoin“. Altcoin kan oversættes til “alternative coins”, altså alternative mønter til Bitcoin. Nogle af disse mønter er decentraliserede, mens andre er centraliserede. Du kan læse mere om kryptovaluta generelt ved at klikke her.

Der er tusindvis af kryptovalutaer på markedet i dag, selvom BTC fortsat er markedsledende. Nogle af de nye mønter udfordrer Bitcoins svagheder med hensyn til bæredygtighed og skalerbarhed. For eksempel er Ethereum en kryptovaluta og et netværk, der bruger færre ressourcer og har et større anvendelsesområde end BTC.

Nogle af netværkene kan bruges af pengeinstitutter, mens andre også bruges til at skabe decentrale apps og tjenester via teknologien/netværket. Det bliver spændende at se, hvordan udviklingen af egenskaber og funktioner fortsætter i fremtiden.

Hvad er Bitcoin: kort resumé

Nu bør du have en grundlæggende viden om “hvad er Bitcoin”, så du kan overveje, om du vil investere eller ej. Den enorme udvikling inden for kryptovaluta betyder, at der kommer konstant nye “Bitcoin-millionærer” i medierne. Det er dog vigtigt at tænke sig godt om, inden man hopper med på vognen. Foretag altid research på egen hånd, før du køber kryptovaluta.

Du bør også tage visse forholdsregler, når du køber Bitcoin, udover at vælge en sikker platform. Tænk over disse punkter, før du gør noget som helst:

Sidst, men ikke mindst, skal du sørge for at vælge en pålidelig og sikker kryptobørs for at købe BTC. Så ønsker vi dig bare held og lykke med Bitcoin.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.