generic

Grønne aktier: Her er de aktier, du ikke bør gå glip af (2023)

Der er ingen tvivl om, at verden står over for en stor omstilling til mere bæredygtige løsninger, hvilket også har betydet, at grønne aktier er kommet i større fokus blandt investorerne. Det er ofte virksomheder, der arbejder hen imod den grønne omstilling og dermed kan betragtes som fremadskuende virksomheder. 

I denne guide vil vi se nærmere på, hvad grønne aktier rent faktisk går ud på, samt nogle muligheder, der findes på Nasdaq Copenhagen (Københavns Fondsbørs) i dag. Nederst på denne side finder du også en enkel købsguide til, hvordan du handler aktier gennem den populære investeringsplatform eToro. 

Mange grønne aktier har vist sig at være attraktive investeringer for langsigtede investorer, hvilket betyder, at eksponering mod dette segment kan give et godt afkast af dine penge. Det er dog vigtigt at vælge de rigtige selskaber, da der stadig er høj volatilitet på en række aktier, der netop er knyttet til bæredygtighed. 

Klar til at tilføje et grønt fokus til din portefølje? Læs videre for at finde ud af, hvad grønne aktier egentlig betyder. 

Hvad er grønne aktier?

Inden vi går videre, er det godt med en hurtig afklaring af, hvad grønne aktier egentlig er. Nu kan alle aktier med positivt afkast selvfølgelig betragtes som grønne aktier, men det er ikke helt det, vi sigter efter. Det er ofte ESG-perspektivet, der kommer ind i diskussionen relateret til grønne aktier i dag. 

Det drejer sig om aktier, der aktivt arbejder for at reducere emissioner, udvikle nye bæredygtige løsninger til industrien eller lignende. Her taler vi gerne om virksomheder, der udvikler solcellepaneler, forsøger at gøre plastik til brændstof – eller revolutionere det traditionelle landbrug. Fælles for alle disse virksomheder er, at de arbejder aktivt for at skabe en mere bæredygtig industri og dermed en ‘grønnere’ fremtid. 

Vi vil derfor se nærmere på nogle gode eksempler på grønne aktier noteret på Københavns Fondsbørs, inden vi går videre til, hvordan du selv kan investere i denne type aktier. 

Grønne aktier på Københavns Fondsbørs

Københavns Fondsbørs er hurtigt blevet samlingspunkt for en række grønne aktier takket være initiativer fra danske politikere. Der er gode muligheder for at finde finansiering og investorer i Danmark, hvilket har gjort det attraktivt at placere sin virksomhed her. For os investorer betyder det, at Københavns Fondsbørs for længst har vendt sig væk fra at være en medicinalvare- og oliefokuseret markedsplads, og i dag tilbyder et langt grønnere udvalg. Nedenfor har vi kigget nærmere på nogle af disse virksomheder for bedre at illustrere, hvad vi taler om.

Vestas Wind Systems A/S (VWS.CO)

Vestas Wind Systems A/S er en velkendt dansk virksomhed, der producerer både land- og havvindmøller. Det har været en stor fordel for Vestas, at der er kommet øget fokus på omstillingen til vedvarende energi. Vestas omsætning i første kvartal af 2022 udgjorde knap 2,5 milliarder EUR. Sammenlignet med året før, er det en vækst på 27 procent.

Ticker på Københavns Fondsbørs: VWS.CO

BP

BP er en af de verdens største energiselskaber og er mest kendt for deres aktiviteter inden for olie og gas. BP er dog ved at omstille sig til at skabe en forretning indenfor vedvarende energi. Målet er, at virksomheden inden 2050 udelukkende har aktiviteter inden for vedvarende energi. BP har henover de senere år lavet investeringer i ladeløsninger til elbiler, så de på sigt også kan drage nytte af skiftet til biler med elmotor og batteri.

Ticker på Københavns Fondsbørs: BP.L

Ørsted A/S

Ørsted A/S er endnu et dansk energiselskab, og Ørsted producerer bl.a. strøm ved hjælp af vindmølle- og bioenergi. De har dog også kraftværker og andet, der endnu ikke producerer grøn energi. Selskabet forventer at have udfaset kul fuldstændigt i 2023. I stedet bruges der vedvarende energi og fyres med flis og træpiller. Ørsteds målsætning er at have reduceret sin CO2-udledning med 98 % i 2025 og om at kunne forsyne 55 millioner mennesker med strøm fra vedvarende energi i 2030.

Ticker på Københavns Fondsbørs: ORSTED

NextEra Energy Inc.

NextEra Energy Inc. er det største energiselskab på verdensplan målt på produktion af vind- og solenergi. Virksomheden har base i Florida, USA, og ejer blandt andet Florida Power & Light Company, der angiveligt er det største elforsyningsselskab i USA. Udover at producere vind- og solenergi, har virksomheden også syv atomkraftværker fordelt på staterne Florida, New Hampshire og Wisconsin.

Ticker på Københavns Fondsbørs: NEE

SolarEdge Technologies

Sidst, men ikke mindst har vi SolarEdge Technologies, som udvikler vekselrettere (inverters) til solceller. Formålet med disse er at omdanne jævnstrøm fra solceller til vekselstrøm, der sendes ud i elnettet. Det er en løsning, der maksimerer energiudnyttelsen, og reducerer omkostningerne. Udover bedre vekselrettere har SolarEdge Technology udviklet en samlet løsning med elbilopladere, vandvarmere, smart home-devices, apps og andet for at sikre en samlet digital oplevelse for både private og virksomheder.

Ticker på Københavns Fondsbørs: SEDG

Sådan køber du grønne aktier: Trin-for-trin

Som vi nævnte i vores indledning, vil vi også vise, hvordan du kan købe aktier ved hjælp af eToro som en del af denne guide. Vi har valgt at fremhæve eToro som vores foretrukne investeringsplatform, da de tilbyder et stort udvalg af aktier med kurtagefri trading. For dig som investor betyder det, at du undgår unødvendige omkostninger og dermed får mere ud af din opsparing. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

Trin 1: Opret en eToro-konto

Det første, du skal gøre for at bruge eToros platform, er at oprette en konto. Du kan gøre dette i deres app eller i browserversionen. Hvis du har downloadet eToro-applikationen, skal du vælge Opret konto, mens du er online, vælger du Tilmeld dig nu. Begge vil starte registreringsprocessen for en konto hos eToro. 

Som en del af denne proces skal du oplyse dit navn, e-mailadresse, vælge et brugernavn og en adgangskode, du ønsker at bruge på din konto. Du vil derefter blive bedt om at bekræfte din konto via den e-mail, du har angivet. Så snart du er færdig med dette, kan du bruge eToros handelsplatform. 

NB: Vi anbefaler, at du gennemfører KYC-processen, før du går videre til handel med aktier. Du vil ikke have mulighed for at hæve penge fra din eToro-konto, før denne proces er afsluttet. 

Trin 2: Overfør penge til eToro 

Når din konto er oprettet og verificeret, er det tid til at handle aktier. Men før du kan springe ud i det, skal der overføres penge. Det er de penge, du har tænkt dig at købe aktier med, og du kan vælge mellem tre forskellige overførselsmetoder hos eToro. Du kan bruge bankkort, PayPal og bankoverførsel. Erfaringsmæssigt anbefaler vi at bruge en af ​​de to første, da bankoverførsel ofte kan tage flere dage, før pengene er registreret på din konto. 

Trin 3: Køb aktier med eToro

Nu begynder tingene at tage form, og du kan købe dine første aktier med din eToro-konto. Det første, du skal gøre, er at logge ind på deres platform med dit brugernavn og adgangskode. Du finder derefter et søgefelt øverst på skærmen, som du kan bruge til at finde forskellige virksomheder. Du kan selvfølgelig også gå ind på fanen til venstre og vælge aktier, men så skal du hurtigt gennemse alle de aktier, der findes hos eToro.

I vores eksempel vil vi derfor bruge søgefeltet øverst og søge på ORSTED. Når du har indtastet virksomhedens navn (eller ticker), vil det fremgå af dine menupunkter. Klik på virksomheden, og du kommer til handelssiden for den pågældende virksomhed. 

På denne side finder du information om virksomheden, kommentarer fra andre eToro-investorer og resultater for op til 5 år tilbage. Denne side kan være nyttig som informationskilde, når du skal lave din egen analyse af en aktie, inden du køber virksomheden. 

Når du er tryg ved, at det er en virksomhed, du vil investere i, skal du vælge handel-knappen til højre. Der åbnes herefter et nyt vindue, hvor du indtaster, hvor meget du vil investere i den pågældende aktie. Her kan du også vælge om du vil bruge gearing eller sætte et stop-loss på din position. Til sidst vælger du åben handel for at gennemføre transaktionen. 

Trin 4: Sammensæt en portefølje hos eToro

En del af det, der har gjort eToro til en attraktiv platform for danske investorer, er muligheden for at handle med mere end 2.000 forskellige aktier fra hele verden. Det betyder, at du blandt andet kan finde grønne aktier på en række markedspladser, ikke kun på Københavns Fondsbørs. Et sådant valg kan være nyttigt, når du sammensætter din portefølje, da det sikrer tilstrækkelig diversificering af dine positioner. Husk at en god aktieportefølje består af flere forskellige sektorer, det gælder også grønne aktier. 

eToro er en multiasset-platform, som tilbyder både investering i aktier og handel med CFD’er.

Vær opmærksom på, at CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing. 77 % af detailinvestorkonti taber penge, når de handler CFD’er hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at tabe dine penge.

Tidligere resultater er ikke en indikation af fremtidige resultater. Den præsenterede handelshistorik er mindre end 5 komplette år og er muligvis ikke tilstrækkeligt som grundlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er udsat for risiko.

eToro USA LLC tilbyder ikke CFD’er og giver ingen garantier og påtager sig intet ansvar for nøjagtigheden eller fuldstændigheden af indholdet af denne publikation, som er udarbejdet af vores partner ved hjælp af offentligt tilgængelige ikke-entitetsspecifikke oplysninger om eToro.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.