generic

Gearing af aktier: Dette bør du vide først

Hvad er aktiegearing? Hvordan kommer man i gang med gearing? Er du nysgerrig på aktiekredit, så er du kommet til det rette sted. Her får du alt, hvad du skal vide, inden du går i gang.

Som med al anden trading er grundig research en uundværlig forudsætning for at starte med gearing.

Hvad er aktiegearing?

Hvis du vil købe en aktiepost, skal du normalt betale den fulde købesum. Hvis du for eksempel vil købe 100 aktier i Maersk til 1.000 kr. per aktie, skal du betale 100.000 kr. Dette siger vel egentlig sig selv. Medmindre du låner penge, har du ikke råd til at købe mere end de penge, du ønsker at investere.

Her kommer gearing dog ind i billedet. At geare er bare en måde at handle for flere penge, end du skyder ind. På den måde kan du handle for 100.000 kr., selvom du for eksempel kun indbetaler 10.000 kr. Det, du rent faktisk gør, er at låne penge af din mægler, og dermed skal du kun betale en brøkdel af positionens værdi. 

Gearing kaldes også leverage, aktiekredit, margin og lignende. Udover aktier kan man også handle CDF’er og valutaer. Gearing er ret populært, når det kommer til valutatrading (forex trading), da små prisændringer kan have stor betydning. Gearing bliver dermed en mulighed for dem, der gerne vil i gang med større beløb.

Ligesom en vægtstang giver dig mulighed for at flytte en tungere last med mindre kraft, hjælper gearing dig med at gennemføre en stor ordre for kun en brøkdel af pengene.

Eksempel på gearing af aktier

En nem måde at forklare gearing på er at sammenligne det med at optage et realkreditlån i banken. Du giver banken 15% i egenkapital. Banken låner dig 85% af markedsværdien, så du kan “investere” i boligen, noget du ellers ikke havde haft mulighed for. Kombinationen af ​​tilbagebetaling af lån og øget boligværdi vil således give dig en god forrentning af egenkapitalen.

På samme måde låner mægleren dig penge for et givet beløb i egenkapital, så du kan investere i en aktie, som du ellers ikke ville have haft råd til. Aktiens værdiudvikling bør ideelt set stige og have en positiv indflydelse på din egenkapital. Til gengæld er der også ret stor risiko for, at det går den modsatte vej. I så fald skylder du flere penge, end aktien er værd.

Du skal også være opmærksom på, at du skal betale renter af lånebeløbet, ligesom du betaler renter af realkreditlånet. Eksempelvis tillader Nordnet op til 10x gearing med en effektiv rente fra 2,99 %. Lad os sige, at du låner 50.000 kr. Der bliver i alt 51.495 på et år.

Sådan fungerer gearing i praksis

Forestil dig, at du har foretaget en fundamental eller teknisk analyse og er kommet til den konklusion, at aktiekursen på Maersk vil stige. Du ønsker at købe 1000 aktier til en værdi af 1005 kr. per aktie. Så skal du betale 1.005.000 kroner for denne aktiepost. Hvad gør du, hvis du mangler det meste af købsprisen?

Det er her, aktiekredit, gearing eller leveraging bliver relevant for erfarne investorer og tradere. De fleste onlinemæglere giver dig mulighed for at gennemføre en handel, selvom du kun betaler en brøkdel af indskuddet. Det mægleren så rent faktisk gør er, at du låner pengene af mægleren. Du skal således kun betale en procentdel af det fulde beløb.

Forestil dig, at du gearer med en margin på 1:10. I eksemplet ovenfor gennemfører du en ordre på 1.005.000 kr. Gearer du med en margin på 1:10, skal du kun betale 100.500 kr. I denne situation har du lånt 904.500 kr. af din mægler.

Hvor meget kan du geare?

Hos nogle mæglere kan du geare med en margin på op til 1:100 på visse værdipapirer og på visse markeder. I dette tilfælde bliver eksemplet ovenfor endnu mere ekstremt. Du skal i så fald kun betale 10.050 kr., selvom din ordre er på 1.005.000 kr.

For det meste kan du geare mellem 5 og 30%, afhængig af onlinemægleren og investeringen. Typisk kan du geare mindre til CFD’er og mere til valuta. Jo mere likvidt markedet er, des højere kan du geare.

Hvor meget du får i aktiekredit afhænger også af, hvilken type kunde du er. Professionelle kunder får normalt bedre udnyttelsesmuligheder end dem, der er nye eller driver aktiehandel på hobbybasis. Dette skyldes den høje risiko, der er forbundet med at geare aktier. 

Konsekvenserne kan hurtigt blive uoverskuelige for hobbyinvestorer, der gearer for højt og taber stort. Grundige undersøgelser og analyser er vigtige, og selv da er der ingen garantier. Investorer og tradere skal løbende foretage en vurdering af, hvilke tab de kan modstå eller ej.

Gearing og risiko

Fordelen ved gearing er, at du kan handle for meget flere midler, end du har. På den måde kan du også opnå et meget større afkast, end du ellers ville have gjort. Dette kan gøre det lettere for folk med få penge at komme ind i gamet. Gearing var tidligere hovedsageligt forbeholdt professionelle, men nu er der platforme med gearingsmuligheder for privatpersoner.

Aktiekredit kan give et højt overskud

Køber du 10 aktier i selskab X for 1.000 kroner – betaler 10.000 – og aktiekursen stiger 20 %, har du tjent 2.000 kroner, altså 20% af indskuddet. Men forestil dig, at du har gennemført ordren med 1:10 i margen. 

I dette tilfælde vil ordren blive eksekveret til samme værdi, så længe du betaler 100 kr. Når aktiekursen er steget 20%, vil du således stadig have tjent 2.000, dvs. du vil have tjent 200% af dit indskud. Eksemplet kan illustreres med billedet nedenfor:

Gearing medfører stor risiko for store tab

Problemet med gearing er, at muligheden for høj profit også medfører en høj risiko for store tab. Gearing kan betyde, at du mister mange flere penge, end du ellers ville. Gearing kan således også være en opskrift på katastrofe, hvis den benyttes af begyndere.

Køber du 10 aktier til en kurs på 1.000 kroner, betaler du 10.000 kroner. Falder prisen i værdi med 20%, har du så tabt 200 kr. Men antag, at du fuldfører ordren med et skift på 1:10. Så handler du for 100.000 kr. Og falder aktien så med 20%, har du tabt 20.000. Dermed står du pludselig 10.000 kr i minus. 

I denne forstand er gearing egentlig bare en måde at øge risikoen på, så både potentiel nedtur eller optur bliver større.

Det er derfor afgørende, at du forbereder dig på sådanne situationer, hvis du bruger gearing på aktiemarkedet. Det er sket flere gange før, at relativt uerfarne personer har tabt store summer ved at bruge for meget gearing og dermed udsætte sig selv for meget for kursudviklingsrisikoen.

Tips til begyndere

Mange handelsplatforme tilbyder demokonti til gearing, såsom eToro. En demokonto giver dig mulighed for at øve dig på gearing uden at bruge rigtige penge. Dette værktøj er nyttigt til at teste, hvordan gearing faktisk fungerer. Mange vælger at bruge dette værktøj, samtidig med at de læser op på gearing for at øge vidensniveauet.

En anden funktion, der kan være nyttig, når der skal geares aktier, er en såkaldt “stop loss”-funktion. Du sætter et minimumsbeløb for din aktiehandel. Hvis værdien af ​​dine aktier reduceres til dette beløb, lukkes handlen automatisk. Stop loss kan således være en god måde at undgå større tab, end du kan klare.

Bedste børser i Danmark til gearing

Nogle af de mest populære og anerkendte platforme til at geare aktier i Danmark omfatter Nordnet, eToro og Plus500. Vi anbefaler, at du omhyggeligt undersøger de relevante handelsplatforme for gearing, før du beslutter dig. Hvad der er den bedste handelsplatform for dig afhænger af personlige præferencer. 

For eksempel er Nordnet godt til aktier. Plus500 tilbyder kun gearing af CFD’er. CFD står for “Contract of Difference”, hvor du spekulerer i prisbevægelser. Du indgår således en kontrakt med mægleren, uden at købe aktivet og åbne positionen. Du aftaler visse betingelser, som f.eks prissammen med mægleren. 

Man kan både spekulere i prisstigninger og -reduktioner (shorting). Når positionen lukker, skal I udligne forskellen mellem jer. Dette giver dig mulighed for at spekulere i prisbevægelser uden at eje aktivet. Risikoen er ret høj, og den bliver endnu højere, når du kombinerer CFD med gearing. Grunden til, at nogle tradere foretrækker CFD-handel med gearing, er muligheden for øget fortjeneste.

Nordnet

Nordnet er en populær handelsplatform for aktier i Norden, samtidig med at den også har et godt udvalg af udenlandske aktier. Nordnet tilbyder gearing i form af det, de kalder “værdipapirudlån”. I så fald pantsætter du dine aktier og værdipapirer for at låne flere penge at investere for. Du skal have en fondskonto, aktiekonto, aktiesparekonto eller Investeringskonto Zero for at benytte dig af tilbuddet.

Handelsplatformen har en række fordele for dig, der bor i Danmark. Dette omfatter automatisk indberetning til Skat. Du får også adgang til Shareville, et community med erfarne investorer fra Norden, som du kan følge og kopiere. Nordnet er således både brugervenligt og begyndervenligt, samtidig med at de tilbyder deres egne funktioner og services til erfarne og professionelle investorer.

eToro

eToro er en brugervenlig og populær platform, der er velegnet til både nye og erfarne brugere. Hvis du ønsker at købe aktivet, skal du betale det fulde beløb. Det er kun muligt at geare med CDF handel, og du vælger selv, om du vil geare eller ej, når du køber aktivet. Det er vigtigt at være opmærksom på risikoen forbundet med aktiegearing. Gearet handel indebærer en højere risiko, da eventuelle tab eller gevinster forstærkes i forhold til det beløb, du har investeret. Sørg for at forstå de involverede risici og handle ansvarligt, når du beslutter dig for at benytte gearing i dine investeringer.

eToro opkræver et lille dagligt gebyr i “rente” for det beløb, du låner. Gebyret er højere i weekenden, og det konkrete beløb afhænger blandt andet af, hvor meget du gearer. Fordelen ved at bruge eToro er, at du kan deltage i et community med erfarne tradere, kopiere succesfulde porteføljer og vælge mellem mange forskellige produkter. 

eToro er også et godt valg for dig, der ønsker en varieret portefølje med forskellige typer af investeringer. Du kan selv sammensætte porteføljen, kopiere erfarne tradere eller vælge såkaldte Smart Portfolios i givne sektorer. I sidstnævnte tilfælde administrerer en afdeling hos eToro porteføljen.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

eToro er en multiasset-platform, som tilbyder både investering i aktier og handel med CFD’er.

Vær opmærksom på, at CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing. 77 % af detailinvestorkonti taber penge, når de handler CFD’er hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at tabe dine penge.

Tidligere resultater er ikke en indikation af fremtidige resultater. Den præsenterede handelshistorik er mindre end 5 komplette år og er muligvis ikke tilstrækkeligt som grundlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er udsat for risiko.

eToro USA LLC tilbyder ikke CFD’er og giver ingen garantier og påtager sig intet ansvar for nøjagtigheden eller fuldstændigheden af indholdet af denne publikation, som er udarbejdet af vores partner ved hjælp af offentligt tilgængelige ikke-entitetsspecifikke oplysninger om eToro.

Plus500

Plus500 er en handelsplatform, der er velegnet til erfarne tradere, som kan tåle risikoen ved CDF-aktier og gearing. Så du kan ikke eje det du køber, men du spekulerer i prisbevægelser. Grunden til, at nogle mennesker foretrækker denne form for trading, er muligheden for høj fortjeneste. Hvis du for eksempel låner et højt nok beløb, kan selv de mindste prisændringer gøre en stor forskel.

Man skal som sagt selv researche og analysere markedet. Platformen tilbyder ret avancerede værktøjer til at hjælpe dig med dette. Du kan studere bevægelser, få advarsler i realtid om ændringer og følge andre traderes meninger. Det er også muligt at indstille “Stop loss” for at forhindre de største tab.

Sådan kommer du i gang med aktiegearing på eToro

Vi har valgt at bruge eToro som et eksempel på, hvordan du kommer i gang med aktiegearing, trin for trin. Principperne er dog meget de samme på tværs af handelsplatforme, hvis du vælger at bruge en anden platform. 

Sådan overfører du aktier på eToro trin-for-trin

Trin 1: Det første du skal gøre er at oprette en konto, hvis du er ny bruger. Du kommer hurtigt i gang ved at oplyse et par detaljer. Indbetalingsgrænserne er dog ret strenge, indtil du bekræfter din identitet og adresse. 

Trin 2: Indbetal penge på konto. Du skal have en selvrisiko for at kunne geare CDF-aktier på eToro. Lad os f.eks. sige, at du vil købe aktier for 50 USD. Da du kan geare aktier 5x, vil den maksimale investering med lånte midler så være 250$.

Trin 3: Søg efter aktivet ved at bruge søgefeltet eller klikke på “Find”. Tryk på handle. Du vil nu have valget mellem at købe aktivet for de midler, du har til rådighed, eller du vil bruge CDF-trading og gearing.

Trin 4: Indtast det ønskede beløb og fuldfør handlen. Positionen er åben, indtil du lukker den, eller værdien falder under en given sum. Du kan selv sætte tabsgrænsen, inden du køber. Det er også muligt at indstille “take profit”, så positionen lukker automatisk, når du har nået det ønskede beløb.

Kort opsummering: dette skal du vide om gearing af aktier

Vi har gennemgået et ret tungt materiale trin for trin. Nu skulle du have et bedre kendskab til “hvad gearing er”, så du kan foretage yderligere research og beslutte dig. For at opsummere kort er disse de vigtigste punkter, du skal vide om aktiegearing:

Så er det bare at ønske dig held og lykke med aktiegearing, hvis du skulle beslutte dig for at give det en chance.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.