generic

Bitcoin vs Guld: Hvad er den bedste investering i 2023?

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Det er ingen hemmelighed, at investorer leder efter sikker havn, når tingene begynder at blive ustabile på markedet. Her har guld længe været det mest naturlige valg sammen med statsobligationer, men i de senere år er der kommet en ny udfordrer til dette. Bitcoin er blevet samlet op af flere som en god sikring mod netop inflation og det ustabile marked. Dette rejser det naturlige spørgsmål om, hvad der er den bedste investering: Bitcoin vs guld.

Vi vil derfor se nærmere på fordele og ulemper ved de forskellige instrumenter. For mens guld har haft en historisk lav prisudvikling de seneste år, er Bitcoin skudt i vejret. Nu har den populære kryptovaluta også været på markedet længe nok til, at den har etableret en god del historik. 

Lad os derfor se på, hvordan disse to favoritter står i forhold til hinanden, og ikke mindst hvilken der giver dig den bedste beskyttelse mod fremtidig inflation. 

Bitcoin

Bitcoin blev først introduceret i 2009 som den første succesrige kryptovaluta. Visionen bag valutaen var baseret på muligheden for at have en decentral valuta helt uafhængig af banker og tilsynsmyndigheder. Dette kom i kølvandet på finanskrisen og de enorme tab, mange led som følge af sammenbruddet af det internationale banksystem. 

I begyndelsen var ideen om kryptovaluta for det meste bare noget, man fandt på onlinefora og darkweb, men i 2010 så vi for første gang en udvikling i Bitcoins forløb. Da stod Bitcoin til $0,09 per mønt. Denne udvikling betød, at mange flere aktivt begyndte at udvinde mønten, og starten på det, vi kender i dag, var officielt i gang. 

Det var dog først under COVID-19-pandemien og den deraf følgende korrektion på aktiemarkedet, at offentligheden for alvor fik øjnene op for Bitcoin. Mange bemærkede, at kryptovalutaen ikke faldt i værdi, som de fleste aktier gjorde. Dette fik mange investorer til at begynde at opkøbe Bitcoin som en sikring mod faldende aktiekurser. 

Guld

Guld har på den anden side været et middel til udveksling af værdi mellem mennesker i mere end 4.000 år. Det er også det, der har gjort det til det foretrukne instrument, når investorer søger beskyttelse mod volatile markeder. Da guld historisk set har haft en modsat tendens i forhold til aktier, har mange investorer fundet, at dette er en nyttig sikring mod inflation. 

Vi så derfor en lignende udvikling som tidligere, da COVID-19 sendte aktiemarkeder over hele verden ind i bear market-territorium for første gang i mere end 10 år. En række investorer begyndte at handle guld, guld-ETF’er og optioner på guld som en sikring mod det faldende marked. Dermed blev prisen styrket, som helt sikkert havde gennemgået en udvikling fra $1.300 til $2.100 fra 2019 til midten af ​​2020. Derefter begyndte prisen at flade ud for derefter at trække sig noget tilbage, da det værste af pandemien aftog. Du kan overvåge guldpriserne her.

De største forskelle

Historisk set har guld domineret som et instrument både til at udveksle og opbevare værdi over tid. Bitcoin blev derimod lanceret for knap ti år siden, men har haft en exceptionel udvikling de seneste år. Der er dog nogle andre faktorer, som også kan have indflydelse på, hvilke af disse der skal indgå i din portefølje. 

Bitcoin er et meget nyt instrument, og der er derfor lidt regulering af, hvordan det kan bruges. Mange spekulerer i, at regulatoriske retningslinjer i sidste ende vil dukke op, hvilket kan bringe meget af formålet med kryptovaluta til et brat stop. Guld er derimod allerede veletableret på markedet, og de reguleringer, der allerede findes, er priset ind i prisen for længe siden.

Et andet punkt, der er værd at bemærke, er, at antallet af brugere forbundet til Bitcoin-netværket fortsætter med at stige. Det betyder, at der hele tiden dukker nye anvendelser, købere og sælgere af Bitcoin op. Guld handles på den anden side primært gennem etablerede forhandlere og finansielle institutioner. Et andet område, der er værd at bemærke, er, at man kun behøver en digital kryptopung for at opbevare Bitcoin. Guld vil derimod kræve opbevaring af fysiske varer, hvilket kan blive krævende, hvis du foretager store investeringer. 

Likviditet

Likviditet er et vigtigt punkt for, hvorfor mange investorer foretrækker Bitcoin frem for guld. Kryptovaluta er faktisk meget flydende, men den seneste korrektion har vist, at dette system heller ikke er perfekt. Hen mod sommeren 2022 oplevede kryptovaluta en kæmpe korrektion, som har resulteret i, at mange står tilbage uden at kunne sælge. 

Dette kan minde om lignende problemer, investorer tidligere har set i guld. Vi kan derfor trække en klar linje, hvor både kryptovaluta og guld er likvide nok for investorer, men under kraftige korrektioner kan det være svært at likvidere begge. 

Anvendelsesområder

Det punkt, der virkelig adskiller Bitcoin og kryptovaluta, er anvendelsesområder. Bitcoin har kun lidt brug ud over at være en digital valuta, der kan bruges som betalingsmiddel internt på netværket. Guld, på den anden side, bruges i en række forskellige industrier til produktion og fremstilling. Sandsynligheden er derfor større for, at der bliver fundet købere til guld end til Bitcoin, hvis krisen skulle indtræffe. 

Nu er det rigtigt, at kryptovaluta indtager en stadig mere central rolle for transaktioner internationalt, men her er Bitcoin langt fra den bedste mulighed. På et sådant område kan man derfor hellere overveje langsigtede investeringer i Ethereum og XRP (Ripple), som begge har veletablerede systemer til dette. 

Sammendrag – Bitcoin vs guld

Der er ingen tvivl om, at guld og Bitcoin har en række ligheder, når det kommer til investeringer, men de har også nogle klare begrænsninger. Derfor kan det være en god idé at fordele dine investeringer på de forskellige instrumenter, eller overveje hvilket formål du har med investeringerne. Hvis du skal placere penge langsigtet som en sikring mod inflation, har Bitcoin uden tvivl det bedste afkast, men det har også oplevet den stærkeste korrektion. 

Du skal også være opmærksom på, at der er en klar risiko, når du investerer i alle finansielle instrumenter, og du kan risikere at miste dit indskud. Du bør derfor foretage en klar risikovurdering, inden du placerer penge i markedet.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.