generic

Bitcoin vs Ethereum: Hvad er forskellen mellem de to største valutaer?

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Ether (ETH) har for længst etableret sig som den næststørste kryptovaluta på markedet efter Bitcoin. Så er det naturligt, at vi laver en sammenligning af de to populære valutaer. For selvom de begge falder ind under kryptovalutabegrebet, er de vidt forskellige i måden, de fungerer på. Uanset om du skal investere langsigtet eller bruge kryptovaluta som betaling, vil det derfor være nyttigt at vide, hvilke forskelle der gør sig gældende.

Før vi går videre til de vigtigste forskelle, du bør være opmærksom på – lad os tage et kig på nogle ligheder. For både Ethereum og Bitcoin er digitale valutaer, der handles på kryptobørser. Begge er decentraliserede systemer, hvilket betyder, at de ikke kontrolleres af regulerende myndigheder eller centralbanker. Endelig er begge knyttet til såkaldt blockchain-teknologi, som danner grundlag for, hvordan de handles. 

Nu hvor vi ved, hvilke ligheder du kan finde mellem de to populære kryptovalutaer, lad os se på, hvad der virkelig adskiller dem. For der er ingen tvivl om, at der er nogle enorme forskelle mellem disse to giganter i kryptovaluta-verdenen. 

Grundlæggende om Bitcoin

Verden blev først introduceret til Bitcoin i 2009, da den populære valuta blev lanceret sammen med en artikel af den mystiske figur under navnet Satoshi Nakamoto. Bitcoin blev lanceret som et svar på finanskrisen året før med løfter om en digital valuta fuldstændig uafhængig af centraliserede finansielle miljøer. Der er derfor ingen fysiske mønter i omløb, kun de digitale værdier koblet sammen af blockchains. 

Selvom mange anser Bitcoin for at være den første kryptovaluta, har der været flere forsøg på digitale valutaer før denne. Bitcoin var dog den første, der rent faktisk opnåede succes ved hjælp af moderne blockchain-teknologi

I de første år var Bitcoin kun noget, der blev diskuteret på fora og i nichemiljøer, men dette har ændret sig betydeligt. Bitcoin og andre kryptovalutaer har nu fået langt større accept på markedet, hvilket også har betydet, at Bitcoin i dag kan bruges som betalingsmiddel hos en række forskellige aktører. 

Ethereum

Selvom mange mennesker omtaler Ethereum som en kryptovaluta, er Ether (ETH) den faktiske valuta. Ethereum er en open source, decentral platform, der blev lanceret i 2015 med en vision om at forbedre nogle åbenlyse svagheder ved Bitcoin. I dag har Ether etableret sig som den næststørste kryptovaluta baseret på markedsværdi, men det er teknologien bag, der virkelig har sat fart på Ethereum. 

Platformen var den første, der kom ud med smarte kontrakter og centraliserede applikationer, hvilket har gjort Ethereum til en vigtig byggesten inden for decentral økonomi. Mange nye altcoins bygger på denne platform. Ethereum kommer derfor med sit eget programmeringssprog, der kører på blockchain. På den måde kan nye løsninger udvikles ved hjælp af Ethereums eksisterende system. 

På dette niveau er Ethere (ETH) blevet den vigtigste blok for udviklere, der ønsker at bygge videre på Ethereum-platformen. Det er rigtigt, at du også kan investere i ETH gennem diverse kryptobørser og lignende, men det er primært udviklere og brugere af disse applikationer, der bruger ETH i dag. 

Da NFT-miljøet er vokset meget i popularitet, er dette blevet et andet vigtigt anvendelsesområde for Ethereum. Dette handler om, at NFT’er handles ved hjælp af smarte kontrakter, og disse kommer fra Ethereums blockchain. Du vil derfor hurtigt opdage, at de fleste NFT’er købes og sælges ved hjælp af ETH. 

Nøgleforskelle

Selvom både Bitcoin- og Ethereum-netværkene er baseret på principperne for distribuerede hovedbøger og kryptografi, er der også nogle væsentlige forskelle i, hvordan de fungerer. Et godt eksempel på dette er Ethereums evne til at lægge opgaver i koden, mens Bitcoin kun indeholder information om selve transaktionen. Det er denne funktionalitet, der gør det muligt for Ethereum at knytte smarte kontrakter til sin blockchain. 

En anden forskel er hastigheden af transaktioner, hvor en transaktion på Ethereum-netværket kan verificeres på få sekunder, mens det kan tage flere minutter at verificere den samme transaktion med Bitcoin. Hvilke algoritmer, de kører på, er også meget forskellige, hvor Bitcoin kører på SHA-256, mens Ethereum bruger sit eget sprog Ethash. 

Begge netværk anvender i dag såkaldt Proof of Work (PoW), men Ethereum vil erstatte dette med Proof of Stake (PoS), når den nye Eth2-opgradering lanceres i slutningen af 2022. Dette vil sikre, at Ethereum kan skaleres yderligere, samt øge både sikkerhed og bæredygtighed markant. 

Det er dog brugsområdet – hvorfor de blev skabt – der virkelig adskiller disse to. Bitcoin blev skabt som et alternativ til traditionelle FIAT-valutaer som euro, dollar og danske kroner. Ethereum er på den anden side udviklet som en platform til at facilitere smarte kontrakter og dApp-platformen, der bruger Ethereums blockchain. 

Bitcoin vs Ethereum i fremtiden

Et spørgsmål, der ofte melder sig, er, hvilken rolle disse to kommer til at spille i fremtiden. Her er eksperterne meget uenige. Mange forudser, at Bitcoin har en rolle i kryptovaluta, som guld længe har haft på det finansielle marked. Ethereum er på den anden side i konstant udvikling og betragtes som en vigtig platform for decentral finansiering. 

Mange forudser derfor, at Bitcoin stort set har gjort sit i dette kapløb, og at det er Ethereum, der efter ETH2-opgraderingen vil tage over som den mest værdifulde. Det skyldes i mange tilfælde de muligheder, der findes ved hjælp af ETH i forhold til, hvor begrænset brugen af Bitcoin er blevet i takt med, at nye kryptovalutaer har udviklet deres egne protokoller. 

Sammendrag

De fleste har hørt om både Ethereum og Bitcoin, men kender du forskellene mellem de to kryptovalutaer? Her er det især brugsområdet og mulighederne forbundet med de forskellige blockchains, der adskiller de bitre konkurrenter i miljøet. For mens Bitcoin har indtaget en passiv rolle som værditoken (lidt som guld), har Ethereum på sin side udviklet en omfattende platform med mulighed for, at udviklere kan bygge videre på.

Det er noget, vi har set siden Ethereum lancerede muligheden for smarte kontrakter, og som igen kommer til udtryk, når ETH2-opdateringen lanceres i 2022.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.