generic

Sådan miner du Bitcoin: Alt, hvad du behøver at vide i 2023

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Når du overvejer at investere i blockchains,så er mining et koncept, der ofte dukker op. Mining kan nemlig være en effektiv måde at tjene penge på kryptovaluta, hvilket har gjort det til en efterspurgt aktivitet. Der er dog mange, der ikke ved, hvad mining går ud på, så vi vil derfor se nærmere på bitcoin-mining i denne artikel. 

Vi tager et kig på, hvordan man miner Bitcoin, samt hvad du bør vide om teknologien og udstyret bag dette arbejde. Til sidst vil vi gennemgå nogle fordele og ulemper relateret til mining, og hvad du bør vide om skat på krypto-mining. 
Læs videre for at lære mere om Bitcoin Mining, og hvordan du kommer i gang!

Hvad er Bitcoin-mining?

Som vi nævnte tidligere, har de fleste hørt om mining, men de færreste ved, hvad det egentlig betyder. Enkelt forklaret kan vi sige, at bitcoin-mining er en aktivitet, hvor du bruger en computer til at løse krævende matematiske problemer, og den første person, der løser et problem, vinder. I begyndelsen var det rigtigt, og mange valgte at bruge deres egen pc til at deltage i udvindelsen af kryptovalutaer. 

Denne proces bliver dog mere krævende, i takt med at blockchainen udvides, hvilket har gjort det langt mere krævende at arbejde med mining I dag. Faktisk er det nu nødvendigt at have specialbygget computerkraft for effektivt at udvinde kryptovaluta. Grunden til dette er, at processen i forbindelse med disse matematiske problemer er meget strømkrævende, hvilket har ført til store omkostninger forbundet med udvindelse. 

De fleste vil derfor aldrig se nogen reel gevinst forbundet med deres mining, medmindre de kan investere stort i dyrt udstyr. Bitcoin er kendt for at være baseret på blockchains, hvilket betyder, at transaktioner samles i forskellige blokke. Den nyeste blok i kæden vil låse alle de tidligere blokke. Det betyder, at dem, der forsøger at udvinde kryptovaluta, i praksis skal løse alle de gamle blokke i kæden, før de kan etablere en ny. 

Det lyder måske enkelt, men efterhånden som blockchainen har udviklet sig gennem årene, er den også blevet længere. Derudover halveres gevinsten ved udvinding hvert halve år, og der kan kun oprettes en ny blok hvert tiende minut. Oveni dette justeres sværhedsgraden for at oprette nye blokke hver 14. dag, så tidsvinduet på hvert tiende minut fastholdes. Bitcoin er med andre ord designet til at gøre det stadig sværere at udvinde nye blokke, indtil man en gang i fremtiden når det maksimale antal Bitcoin.

Sådan kommer du i gang med mining

Hvis du vil prøve lykken som digital guldgraver, er der nogle punkter, du bør være opmærksom på. Det skyldes, at du stadig kan tjene penge på udvinding, men det vil kræve noget basisudstyr. Du skal først have adgang til en computer, men du skal også installere et miner-program på den computer. Dette er et program, der arbejder med at løse de ‘koder’, der er forbundet med blockchain. 

Når du har pc’en og udvindingsprogrammet, skal du bruge en digital tegnebog til at opbevare de midler, du miner. Her kan du vælge at oprette en e-wallet eller bruge en hardware wallet til en mere sikker opbevaring. Oven i dette bør du sikre dig, at din pc har et kraftigt grafikkort, der er egnet til den belastning, som udvinding giver. 

I begyndelsen var det almindeligt at bruge CPU’en på en pc, når man minede kryptovaluta, men det har ændret sig i den seneste tid. Det har vist sig, at det er mere effektivt at bruge processorkraften fra moderne grafikkort, altså GPU’en til mining. Det er det, der har ført til de billeder, vi i dag kender fra mining-enheder. 

Det er også godt at vide, at der findes forskellige software til at udvinde kryptovaluta, såkaldte ASIC-programmer. Det betyder, at din tilgang vil variere – afhængigt ag hvilken kryptovaluta du ønsker at mine. Hvis du skal udvinde Bitcoin, LiteCoin eller Bitcoin Gold, vil mining med et ASIC-program være det mest effektive. Hvis du derimod vil mine zClassic, zCash, Ethereum eller andre typer altcoins, vil en GPU være dit bedste værktøj.  

Forskellige teknikker til mining

Som vi diskuterede tidligere, er der forskellige metoder til at udvinde kryptovaluta. Du kan vælge at bruge et ASIC-program på din pc, eller du kan arbejde med en rig, der bruger processorkraften fra en GPU. Et andet mindre krævende alternativ er at bruge såkaldt Pool Mining. Det betyder, at du kombinerer din egen regnekraft med andres, hvilket betyder, at du ikke skal investere i enormt dyre grafikkort. 

Her har den populære kryptobørs Binance en række gode løsninger til dig, der ønsker at bidrage til et program til Pool mining. Dette er nogle af de tilgængelige metoder til, hvordan man miner Bitcoin, men der er også forskellige strategier, der ikke involverer mining. Vi har nævnt disse i en tidligere artikel

Hvor meget kan man tjene på at mine Bitcoin?

Den potentielle gevinst ved Bitcoin-mining handler meget om dine udgifter, men også hvor meget du er villig til at investere i udstyr. Et simpelt grafikkort på din pc kan have potentiale til at tjene omkring 100 kroner om dagen, hvilket svarer til 36.000 kroner årligt, mens en større rig kan udvinde væsentligt mere. Det er dog vigtigt at huske, at Bitcoin-mining kræver enorme mængder strøm, hvilket vil medføre betydelige omkostninger i form af strøm. 

Du skal også tage højde for, at de mest populære grafikkort er meget dyre – for eksempel kan et RTX 3090 koste tæt på 20.000 kroner. Du kan tjene dette på omkring 6 måneder ved kontinuerligt arbejde, men så er din investering gået i nul. Det vil med andre ord tage over 6 måneder for din investering at betale sig. 

Fordele og ulemper ved mining af Bitcoin

Der er en række fordele ved mining, men de største er potentialet for at tjene penge, samt det faktum, at du bidrager til udviklingen af kryptomarkedet.får nyttig viden om blockchainsi løbet af dit projekt 

Det er dog ofte ulemperne, der får størst opmærksomhed i medierne, og her handler det især om den enormt strømkrævende proces, som udvindingen af ​​bitcoin medfører. Du får også brug for relativt dyrt udstyr, som skal fungere kontinuerligt – hvilket medfører et enormt slid over tid.

Skatteregler du bør kende

SKAT har de seneste år fået øget fokus på danskere og deres digitale værdier, hvilket har ført til egne ændringer i selvangivelsen for de fleste. Det gælder både dem, der beskæftiger sig med udvinding, og dem, der på andre måder akkumulerer gevinster på NFT’er, kryptovalutaer og handel med forskellige tokens. 

Her er det vigtigt at huske, at bitcoin mining er kategoriseret som en indkomst, hvilket betyder, at du skal indberette, hvor meget du har tjent på din udvinding. Her er det værdien af ​​Bitcoin på det tidspunkt, du modtager dem, der afgør, hvor meget du bliver beskattet af. Det anbefales derfor, at du logger dine potentielle investeringer, så du kan kortlægge, hvad værdien var på det tidspunkt, du modtager dem.
Du kan finde mere nyttig information om skat af digitale aktiver hos SKAT. De har lavet en særskilt side, der omhandler indberetning af mining på årsopgørelsen. I første omgang vil du ikke blive bedt om at dokumentere noget, men vi anbefaler på det kraftigste, at du sørger for al dokumentation. Dette vil være nyttigt, hvis SKAT har spørgsmål til værdiansættelsen af ​​dine digitale aktiver.

Er du i tvivl om de regler, der handler om din situation, eller har du brug for yderligere vejledning på området – anbefaler vi, at du kontakter en revisor. Du kan eventuelt kontakte SKAT direkte, som i de fleste tilfælde vil kunne give dig den nødvendige rådgivning. Vi understreger også vigtigheden af ​​at indberette dine digitale værdier, da forsøg på at skjule store værdier, eller undlade at oplyse om potentielle indtægter, kan være skatteunddragelse. Du kan også blive pålagt bøder, eller i værste fald blive anmeldt for forsøg på skatteunddragelse, hvis beløbet er stort nok. Skattemyndighederne har allerede meddelt, at de har øget deres fokus på digitale værdier blandt danskere, så det forventes, at denne ‘jagt’ på kryptoaktiver vil fortsætte i fremtiden. Benyt derfor muligheden du får i årsopgørelsen indberet de nødvendige tal. 

Sammendrag 

De fleste, der læser om Bitcoin og andre kryptovalutaer, har hørt om mining, men de færreste ved, hvordan man rent faktisk miner Bitcoin. Vi har derfor kigget nærmere på, hvad denne proces egentlig går ud på, samt hvilket udstyr du skal bruge for at komme i gang med udvinding af kryptovaluta. I artiklen har vi også kigget på nogle af de fordele og ulemper, som mining medfører, så du nemmere kan få en helhedsforståelse af, hvorfor nogle er for, mens andre er stærkt imod udvinding af kryptovaluta.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.