generic

Hvad er fordelene ved at betale med Bitcoin? En guide til 2023

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Selvom mange betragter kryptovalutaer som investeringsobjekter, hvor man spekulerer i pris, blev de oprindeligt udviklet som en betalingsmetode. Formålet var at skabe et system, der sikkert gav brugerne mulighed for at overføre penge uafhængigt af bankerne. Det ser dog ud til, at mange har glemt dette anvendelsesområde for kryptovaluta, da det for det meste kun handler om de kraftige udsving i prisen. 

Nu er det ingen hemmelighed, at kryptovaluta og decentral finansiering kan være vanskelige emner at tale om, men det gør det kun vigtigere med en grundlæggende forståelse. Vi har derfor skrevet denne artikel, der omhandler, hvordan du kan bruge Bitcoin som betalingsmetode. 

Klar til at lære mere om, hvordan man betaler med kryptovaluta? Så er du kommet til det rigtige sted! Læs videre for at lære, hvordan du kommer i gang i dag.

Fordele og ulemper ved Bitcoin-transaktioner

Hvordan man betaler med kryptovaluta

Det er ingen hemmelighed, at transaktioner med kryptovaluta engang krævede omfattende handlinger, men det er heldigvis ikke længere tilfældet. De dage, hvor du skulle indtaste kommandoer på pc’en for at programmere en transaktion, er for længst forbi. Der findes efterhånden en række applikationer, der gør det legende let både at sende og modtage kryptovalutaer fra hele verden. Det er dem, vi skal se nærmere på som udgangspunkt for denne artikel. 

Anskaffelse af kryptovaluta

En af fordelene ved kryptovaluta er, at du ikke behøver at have et kundeforhold til banker, pengeinstitutter og lignende. Det eneste, du behøver, er en pung, der kan modtage og sende kryptovalutaer. Denne tilknyttes en kryptobørs, hvor du så kan erhverve dig kryptovaluta. I den forstand minder kryptovaluta ret meget om traditionelle kontanter, fordi du skal omveksle en valuta for at modtage dem. 

Vi kan derfor se på handel på en kryptobørs lidt ligesom en hæveautomat, hvor du går hen  for at hæve andre valutaer end danske kroner. Du kan frit veksle, så meget du vil ved at indtaste et beløb i DKK, som du så veksler til et tilsvarende beløb i kryptovaluta. På dette område er Coinbase, Binance, Kraken og Firi de mest populære.

Pung til kryptovaluta

For at gennemføre en transaktion skal du, som vi allerede har påpeget, have en kryptopung (wallet). Dette er en software eller applikation, der kan installeres på din mobiltelefon, tablet eller pc. I praksis vil dette være en software, der giver dig mulighed for at gemme dine digitale valutaer såsom Bitcoin, Ethereum og NFT’er

Det er dog ikke selve mønterne, der er gemt i din pung, men derimod din personlige kode, der giver adgang til dem. Disse nøgler bruges, hvis du ønsker at overføre kryptovaluta til en anden modtager. Hver pung har en offentlig og en privat nøgle. Den offentlige fungerer som den adresse, du sender kryptovaluta til, mens den private sikrer, at ingen andre kan få adgang til dine kryptovalutaværdier. 

Før i tiden var det svært at finde en god pung, men i dag er der flere hundrede muligheder tilgængelige online. De fleste af disse vil være kompatible med et stort udvalg af mønter, men nogle er specielt designet til et begrænset udvalg af mønter. 

Det er også godt at bemærke, at de fleste kryptobørser kan tilbyde en række af sådanne punge til deres kunder. For eksempel vil Firi og Coinbase begge tilbyde punge, der giver dig mulighed for at gemme kryptovalutaer uden for børsen. Fordelen ved disse er, at du nemt kan knytte dem til den relevante børs og dermed handle dine mønter hurtigt og nemt. 

Afsendelse og modtagelse af kryptovaluta

Som vi allerede har påpeget, skal du bruge en kryptovaluta-pung for at sende og modtage kryptovalutatransaktioner. Her er funktionaliteten lidt forskellig hos de forskellige aktører, men de fungerer generelt efter samme udgangspunkt. Du skal derfor gøre følgende for at sende en betaling:

  1. Åbn din kryptopung
  2. Tryk send betaling eller lignende (afhængigt af sprog)
  3. Indtast det beløb, du vil sende
  4. Scan modtagerens QR-kode eller indtast adressen, du skal sende betalingen til
  5. Bekræft ved at trykke på betaling/bekræft/send 

Hvis du derimod skal modtage en betaling, skal du gøre følgende:

  1. Åbn din kryptopung
  2. Tryk modtag betaling eller lignende
  3. Vælg del adresse (så du får en QR-kode eller adresse)
  4. Send denne til afsender, så de kan betale til den korrekte adresse
  5. Bekræft/accepter betalingen, når den ankommer i din pung.

Hvor kan du betale med kryptovaluta?

Selvom kryptovaluta stadig er i sin vorden, er der kommet flere virksomheder, der i dag accepterer kryptovaluta som betaling. Selvom dette for det meste foregår gennem såkaldte gateways (virksomheder, der garanterer konvertering mellem FIAT og kryptovaluta), betyder det stadig, at du kan bruge disse til betaling. 

Måske mere skuffende er det, at få af disse virksomheder faktisk ejer kryptovalutaer selv, da de fleste af omvekslingerne finder sted, så snart de modtager en transaktion. Under alle omstændigheder er det lidt sjovt, at velrenommerede virksomheder som disse nu er begyndt at acceptere kryptovaluta som betaling for deres tjenester:

Desværre er alle disse virksomheder i USA, så for danske kunder gør det en lille forskel. Det er dog positivt, at flere og flere virksomheder åbner op for brugen af kryptovaluta, hvilket igen vil styrke det decentraliserede marked  yderligere. 

Sammendrag

Kryptovaluta bliver mere og mere udbredt, men de færreste har indset, at disse faktisk er meget praktiske betalingsmidler. Du kan gennemføre grænseoverskridende transaktioner lynhurtigt og med minimale betalingsgebyrer. I denne artikel har vi derfor set nærmere på, hvordan du rent teknisk kan gennemføre en transaktion med Bitcoin. Formålet med dette er at fremhæve de muligheder, som kryptovaluta bringer med sig ud over mulighederne for at spekulere i valutakursudviklingen.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.