generic

Bedste Bitcoin-pung (wallet): Stor guide til, hvordan du vælger den bedste wallet til kryptovaluta

Bemærk: Køb af bitcoin og andre kryptovalutaer er ikke reguleret i de fleste EU-lande (inklusive Storbritannien og Danmark). På grund af dette har du ingen EU-investorbeskyttelse, og du risikerer også at miste din kapital. Al handel foregår på eget ansvar, og vi yder ikke økonomisk rådgivning. Du bør altid foretage din egen research.

Kært barn har mange navne: kryptopung, krypto-wallet, crypto wallet, Bitcoin wallet og Bitcoi-pung. Her vil vi se nærmere på, hvad der er den bedste kryptopung til forskellige typer kryptovaluta, samt hvordan du vælger den bedste pung til dine behov.

Hvad er en bitcoin-pung (wallet)?

Det er vigtigt først at forstå, hvad en krypto wallet er for at finde den bedste kryptopung til dig. Pungen er en slags “nøgleholder” til private og offentlige nøgler. Du indtaster den private nøgle i kryptopungen på samme måde, som du indtaster en pinkode i pengeautomaten for at hæve dine penge. Du bruger også nøglen til at overføre kryptovaluta.

For at kunne bruge en kryptopung, skal du bruge noget, der hedder “seed” eller “frø”. Dine nøgler er genereret fra disse “frø”. Du kan således betragte frøet som “hovednøglen”. Du kan derfor kun ændre kryptopungen ved at bruge hovednøglen uden at foretage transaktioner. Du kan også bruge hovednøglen til at få adgang til dine værdier, selvom du mister adgangen til kryptopungen.

Seedene/frøene består af en lang række af tilfældige bogstaver, tal og tegn, gerne på 81 tegn eller mere. Dette kaldes en streng. “Masternøglen” eller seeden skal opbevares så sikkert som muligt. Du bør aldrig gemme den i dokumenter på dine data eller i noter på din mobil f.eks. Det er bedst at holde strengen et sted uden internetforbindelse for at reducere risikoen for phishing og hacking.

Før gemte man ofte alle nøglerne på et ark papir, som omtales som en “papirpung”. Dette er den sikreste metode på mange måder, men du risikerer, at papiret bliver beskadiget eller mangler. Håndskrift kan også falme over tid, hvilket gør strengen fuldstændig ulæselig. Mange vælger derfor at have deres egen kryptopung til private nøgler.

Selvom det kan virke som om du fysisk har din krypto i din pung, er det ikke sådan, det virker. Kryptovalutaen findes i en blockchain, aldrig andre steder. Du beskytter dermed frøet/strengen, der giver dig adgang til kryptovalutaen inde i den relevante blockchain.

Hvorfor skal man have en pung (wallet) til Bitcoin/crypto?

Vi anbefaler alle, der køber kryptovaluta, at bruge en sikker kryptopung i stedet for at gemme valutaen på en krypto-børs. Selvom nutidens kryptobørser er meget sikre, har der tidligere været skandaler. Platforme er blevet hacket, og kryptobørser er gået konkurs.

De fleste velrenommerede kryptobørser griber aktivt ind for at forhindre, at dette sker igen, herunder ved at tilbyde en forsikring, der giver dig dine værdier tilbage i tilfælde af konkurs. Alligevel er en kryptopung den eneste måde, hvorpå du kan have fuld kontrol over dine egne midler.

Aktive daytradere kan nogle gange foretrække at have kryptoen stående på kryptobørser, især hvis de køber og sælger flere gange om dagen. Tradere kan for eksempel angive, at kryptoen sælges automatisk, når den når en vis værdi, eller de kan beslutte, at kryptoen skal sælges med et givet tab.

Langt de fleste vil dog drage fordel af at bruge en uafhængig Bitcoin-pung eller anden kryptopung til at gemme deres værdier.

Forskellige typer af punge (wallets) til Bitcoin/krypto

Der er hovedsageligt to forskellige kategorier af kryptopunge, nemlig hardware og software. Hardware betyder, at kryptopungen er en fysisk enhed, der ikke må tilsluttes et netværk. Software betyder programvare, dvs. elektronisk eller digital kryptopung, der tilsluttes internettet. Digitale kryptopunge kan bruges på mobil, tablet og desktop.

Hvad er en hovedbog eller hardwarepung?

En hovedbog, også kaldet en hardware-wallet, er en helt speciel type kryptovalutapung, der genererer og gemmer adgangskodestrengen på en lille fysisk enhed. I krypto-jargon kaldes lagring af krypto på en hovedbog “cold storage”. Det vil sige, at den opbevares “koldt”, uden fysisk forbindelse til internettet af nogen art. 

Du skal tilslutte enheden til din computer for at generere og gemme adgangskoder. Du kan også lave sikkerhedskopier for yderligere sikkerhed. Selve enheden kan beskyttes med både PIN-koder og adgangskoder. Det bliver praktisk talt umuligt for svindlere at få fat i dit seed, selvom de stjæler enheden.

Hvad er en digital krypto wallet?

Vi skelner mellem såkaldte Custodial Wallets og hot wallets, når vi taler om digitale krypto wallets. Custodial Wallets håndteres af en tredjepart. Tredjeparten er normalt en kryptobørs. Denne type wallets kaldes derfor også for Exchange Wallets. Du bruger således en Exchange Wallet, hvis du efterlader kryptoen på børsen.

Hot wallets er den mest brugte løsning i dag og er meget brugervenlige. Du kan installere hot wallets-pungen som en app på din mobil eller bruge den via computer. I modsætning til Custodial Wallets håndterer du selv dine nøgler. Du bevarer dermed kontrollen over din pengepung, frem for at lade kryptobørsen have kontrol. 

Hot wallets er gode til dig, der ønsker en kryptopung, der kan bruges dagligt. De er normalt helt gratis. Hot wallets er også en super krypto wallet til dig, der bare vil prøve  kryptoverdenen af eller eksperimentere lidt med forskellige muligheder. Hot wallets egner sig også til dig, der kun har et par hundrede kroner i værdier.

Hardware krypto wallet vs software / digital krypto wallet

Hardware wallet anses for at være den sikreste mulighed. Digitale elektroniske tegnebøger til kryptovalutaer kan altid blive udsat for angreb: phishing, hacking og lignende. Du eliminerer dermed denne risiko ved at fjerne internetadgangen. Det skal alligevel siges, at risikoen for, at en hot wallet bliver hacket, ikke er større, end at din netbank bliver hacket.

Ulempen ved at bruge en hardware kryptopung er, at selve enheden koster penge, og du har brug for fysisk lagerplads. De fås i de fleste priskategorier, alt efter hvilke funktioner du har brug for, og hvor meget lagerplads du ønsker. Du skal også overveje summen af ​​dine investeringer i forhold til prisen på enheden. Hvis du kun har små beløb ad gangen, som du har råd til at tabe, så er du måske glad for en digital kryptopung.

Mange mennesker tror, ​​at digitale kryptopunge er mere brugervenlige og praktiske. En løsning kan være at kombinere hardware og software. Du kan for eksempel gemme de fleste af dine investeringer på en fysisk enhed, og du kan have et mindre beløb til rådighed digitalt til trading og transaktioner.

Dette kan være en særlig fordelagtig løsning for aktive tradere, såvel som dig, der ønsker at handle og foretage transaktioner ved hjælp af kryptovaluta. Du kan enten bruge to separate løsninger og overføre værdier mellem dem, eller du kan finde hardware- og software-kryptopunge, der er kompatible med hinanden.

Ledger Nano X: Hardware-wallet til Bitcoin og andre kryptovalutaer

Ledger Nano er en “kold” kryptopung, der kommer i to varianter, Ledger Nano X og Ledger Nano S. Begge disse enheder ligner almindelige memory sticks, udover et lille digitalt display på siden. Ledger Nano understøtter over 1500 kryptovalutaer og tokens. Både Nano S og Nano X har så høj sikkerhed, at de kan bruges på computere med virus og malware. 

Begge varianter af Ledger Nano er meget populære, sikre og praktiske, men der er nogle forskelle mellem dem. Nano S kan kun opbevare 4-18 tokens og kryptovalutaer ad gangen. Vil du have mere end dette, bør du overveje Nano X som har en lagerkapacitet på ca. 100 forskellige typer kryptovalutaer.

Nano X kan bruges med en mobilapp for øget brugervenlighed. Det er også muligt at genoprette den, hvis enheden er beskadiget, stjålet eller beskadiget. Ikke mindst kan du bruge den med digitale tegnebøger og diverse kryptobørser.

Ulempen ved Ledger Nano X er en højere pris end Nano S. Nogle krypttradere kan ikke lide Bluetooth-funktionen og betragter den som en unødvendig risiko. Andre er derimod vilde med Bluetooth-funktionen, som gør enheden mere praktisk og brugervenlig end f.eks. Nano S.

Ledger Nano S: “Cold” kryptopung med Bluetooth

Nano S er et billigere alternativ end Nano X, men enheden har dårligere lagerplads. Det er stadig en god mulighed for dig, der ikke ønsker at have mange forskellige typer krypto ad gangen.

Det, der er utrolig vigtigt, er, at du køber en ægte Ledger fra en forhandler, du stoler på. Den største trussel mod sikkerheden er simpelthen menneskeligt svigt. For eksempel sælger nogle svindlere falske versioner, der giver dem mulighed for at stjæle dine værdier, når du bruger enheden.

Både Nano S og Nano X kommer med en app kaldet Ledger Live. Appen giver dig mulighed for at købe og sælge kryptovalutaer, og du kan installere den på mobil og desktop. Nano S kan integreres med forskellige digitale krypto-punge, og du kan nemt overføre værdier fra de mest populære og velrenommerede kryptobørser.

Trezor Model T: meget populær hardware-kryptopung

Trezor Model T er en “kold” pung, altså hardware-pung. Selve enheden er meget praktisk og fylder lidt. En anden stor fordel er, at du kan hente dine værdier, selvom der skulle ske noget med enheden. Det giver dig ekstra sikkerhed og tryghed.

Hardware-wallets anses normalt for at være noget komplicerede for begyndere. Trezor Model T er dog et godt alternativ til dig, der er ny, men som gerne vil have den sikkerhed, som en kold kryptopung kan give dig.

Sikkerheden er generelt meget høj, takket være funktioner, der forhindrer “key logging”. Key-logging er en software, der giver andre mulighed for at aflæse dine tastetryk for at stjæle dine adgangskoder. Trezor er derfor en meget populær kryptopung, der kombinerer høj sikkerhed med god brugervenlighed.

Exodus: Digital kryptopung til mobil og desktop

Exodus anses for at være den bedste krypto wallet/hot wallet for begyndere. Samtidig har den avancerede nok funktioner til at tilfredsstille de fleste kryptotradere. Du får et godt overblik over din portefølje og markedsudvikling.

Exodus er også et rigtig godt alternativ til dig, der ønsker en digital kryptopung, der kan bruges til mange forskellige typer kryptovaluta. Du kan købe kryptovaluta gennem Exodus, eller du kan handle på din yndlingsbørs og overføre til din pung. En anden stor fordel er, at kryptopungen kan bruges både via mobil og desktop.

Sikkerhedskopieringsindstillingen giver dig mulighed for nemt at gendanne sikkerhedsnøgler og adgangskoder, mens du kan justere både design og layout for at tilpasse din tegnebog til dine egne ønsker og præferencer. Sidst men ikke mindst har de en let tilgængelig kundeservice, der kan hjælpe dig, når der er behov for det.

Electrum: Bedste Bitcoin-pung til erfarne tradere

Electrum er en hot wallet og digital Bitcoin-pung til desktop og mobil. Electrum anses for at være blandt de bedste krypto-punge for erfarne tradere. Funktionerne er ret avancerede, men den anses ikke for at være brugervenlig nok for dig, der er ny.

Ulempen ved den digitale kryptopung er, at den ikke understøtter altcoin. Kort sagt er altcoin alternativer til Bitcoin. Du skal også have internetadgang for at bruge kryptopungen.

Der er dog mange gode grunde til, at vi anbefaler Electrum som en af ​​de bedste krypto-punge på markedet. Du kan blandt andet integrere med en hovedbog og bruge “cold storage”-funktionen til at gemme værdierne sikkert offline, mens du kan bruge pungens øvrige funktioner online.

Da Electrum er designet specifikt til Bitcoin, kan du nyde optimal transaktionshastighed og brug af ressourcer. Electrum giver dig også mulighed for at bruge mange af funktionerne i Bitcoin-netværket på den enklest mulige måde.

Kort sagt: Dette er de bedste punge (wallets) til bitcoin og anden krypto

Vi anbefaler kun de mest seriøse og bedste elektroniske punge på markedet. Det er meget vigtigt, at du vælger en kryptopung, der både har høj sikkerhed og funktionalitet, uanset om du bruger digitale kryptopunge eller hardwarepunge. 

Udover det skal du tænke over, hvilke behov du har, og hvilke funktioner du har brug for fra din pung. Hvad der er den bedste kryptopung afhænger i høj grad af dine personlige præferencer. Du skal sikre dig, at din pung opfylder alle krav til sikkerhed og brugervenlighed.

Overvej følgende faktorer for at vælge den bedste kryptopung for dig:

Brug vores guide til at afgøre, hvilken af ​​disse muligheder der er den bedste kryptopung til dine behov. Så ønskes du held og lykke med trading med kryptovaluta og dine øvrige investeringer.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.