generic

Sådan køber du amerikanske aktier: En hurtig og nem guide til nybegyndere

Selvom der er et stort udvalg af aktier på Københavns Fondsbørs, vil amerikanske aktier ofte være en attraktiv mulighed for investorer. Så er det vigtigt at vide, hvordan man handler med aktier i selskaber uden for Danmark, samt hvad der er vigtigt at huske på i den anledning. Her har vi samlet nogle vigtige punkter, der fører dig igennem, hvordan du handler aktier i amerikanske selskaber. 

Mange af de selskaber, vi har at gøre med til daglig, er baseret i USA, Storbritannien, Tyskland og Italien. Det har betydet, at mange investorer kigger uden for Danmark, når de skal vurdere potentielle investeringer for deres opsparing. Ved at handle på børsen i USA kan du for eksempel blive aktionær i Amazon, Spotify, Facebook og Apple – samt flere tusinde andre selskaber. 

Så hvordan handler man egentlig amerikanske aktier? Det er præcis, hvad vi skal finde ud af i denne guide. 

Find en onlinemægler for amerikanske aktier

At købe alle typer aktier og også udenlandske aktier skal man købe aktier online. Det betyder, at du skal registrere dig hos en onlinemægler. Der er mange forskellige onlinemæglere, der tilbyder tjenester i Danmark. På denne måde bliver det en proces at vælge den onlinemægler, der er bedst for dig.

Alle onlinemæglere vil tage en vis kurtage. Kurtage er det gebyr, du skal betale for, at onlinemægleren udfører ordren for dig. Du bør derfor kigge efter den onlinemægler, der tilbyder den laveste kurtage.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

Kurtage er ikke den eneste faktor i valget af en onlinemægler. Hvis du er nybegynder, bør du også kigge efter faktorer som introduktionskurser og demokonti. Mange onlinemæglere har gode introduktionskurser og andre kurser i, hvordan man køber aktier. En demokonto er en konto, hvor du kan handle med fiktive penge, og som sådan lære at handle aktier uden at risikere kapital. I demo-kontiene kan du som regel også handle med amerikanske aktier. Et andet vigtigt aspekt vil naturligvis også være brugervenlighed.

En vigtig overvejelse for dig, der ønsker at købe amerikanske aktier, er naturligvis også, hvor mange forskellige lande din onlinemægler tilbyder, med andre ord hvor mange amerikanske aktier du kan købe. Her skal du kigge lidt rundt, men næsten alle onlinemæglere tilbyder nu en lang række udenlandske aktier, som du kan købe.

Udvid din portefølje med amerikanske aktier

En vigtig grund til, at mange danske investorer ønsker at købe amerikanske aktier, er, at de ønsker at diversificere deres portefølje yderligere. Der er ganske vist mere end 300 forskellige selskaber på Fondsbørsen, men i forhold til de mange tusinde, der findes i udlandet – er det et ret snævert udvalg. 

Vi lever også i en økonomi, hvor internationale selskaber er blevet den nye norm. Så kan det være attraktivt at eje en lille del af de selskaber, vi møder til daglig. For at illustrere dette bedre, har vi valgt at fremhæve nogle internationale selskaber, som vil være velkendte for de fleste danskere. 

Listen kunne blive ved og ved, men pointen er denne: Der er en række gode investeringer uden for Danmark, og derfor er det vigtigt at vide hvordan man køber bl.a. amerikanske aktier. For at gøre dette så nemt som muligt, har vi udarbejdet en trin-for-trin guide til, hvordan du investerer i amerikanske aktier. 

Handel med amerikanske aktier: Trin-for-trin 

Det første du skal gøre, før du kan handle amerikanske aktier, er at finde en handelsplatform, der tilbyder dette. Her er Nordnet og eToro ofte de to mest populære valg i Danmark. De giver adgang til et stort udvalg af internationale markeder, men eToro gør dette uden kurtage, og det er netop derfor, det er vores foretrukne platform. Vi vil derfor tage udgangspunkt i eToros løsning, når vi fortsætter denne guide. 

Trin 1: Opret en konto på handelsplatformen

Før vi kan begynde at handle med aktier, skal du oprette en konto på en markedsplatform. Det har vi her valgt at gøre hos eToro, da du kan handle uden at betale kurtage i et stort udvalg af internationale aktier. Dette er en proces, der kun tager et par minutter og derfor er utrolig nem at udføre. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Det første, du skal gøre, er at gå til deres hjemmeside og trykke på knappen Start Med At Investere eller Start investing – alt efter hvilket sprog du har valgt. Dette vil starte registreringsprocessen hos eToro. 

Her indtaster du personlige oplysninger såsom fødselsdato, navn, ønsket brugernavn og adgangskode. Når du har gjort dette, vil du modtage en e-mail, hvor du bliver bedt om at bekræfte dine kontaktoplysninger. Du finder et link i mailen, så det eneste, du skal gøre, er at klikke på linket. så er din konto praktisk talt klar til brug, men vi anbefaler, at du gennemfører KYC-processen, før du fortsætter. 

Dette er en registreringsproces, der har til formål at bekræfte din identitet. eToro er forpligtet til at gøre dette med alle nye kunder, og det er i praksis for din egen sikkerhed. Processen skal forhindre misbrug af stjålne identiteter og hvidvaskning af penge. Det tager kun et par minutter at få denne proces gennemført, så det kan lige så godt gøres med det samme. For at opfylde kravene skal du oplyse dit CPR-nummer (danske statsborgere) eller uploade et gyldigt ID (pas, kørekort, ID-kort), der matcher det, du har oplyst. 

Trin 2: Overfør penge til din konto

Når du har gennemført registreringen og KYC-processen, er din konto klar til brug, men der mangler noget vigtigt. Du skal overføre de penge, du har tænkt dig at købe aktier for! Her tilbyder eToro lidt anderledes løsninger som bankoverførsel, PayPal og bankkort. Vi anbefaler en af de to sidstnævnte, da bankoverførsler ofte kan føre til unødvendigt lange ventetider. 

Det er også godt at vide, at minimumsindbetalingen med PayPal og bankkort er $50, mens for bankoverførsler gælder $500. Mange banker opkræver også unødvendige gebyrer for overførsler, så de fleste vil drage fordel af kun at bruge bankkort eller PayPal-konto. 

Trin 3: Find aktier

Når du har overført pengene til din konto, er du klar til at handle amerikanske aktier. Her fungerer eToro på en ret simpel måde. Når du har logget ind på dit dashboard, finder du et søgefelt øverst på din skærm. Her indtaster du det selskab, du ønsker at finde.

Det pågældende selskab kommer så frem i menuen, og du kan klikke på deres logo. Når du klikker på logoet, kommer du til siden om det pågældende selskab. Her finder du nogle nyttige oplysninger, anmeldelser fra andre eToro-brugere og lignende. 

For at fuldføre den aktuelle handel skal du vælge den blå handle-knap til højre på din skærm. Så får du selve transaktionsvinduet. Her angiver du, hvor meget du vil handle for, samt hvilken gearing du vil bruge. Afslut derefter handel. Tillykke, du har nu købt dine første amerikanske aktier!

Denne procedure gælder for alle aktiekøb med eToro. Du kan derfor gå på opdagelse i det store udvalg af aktier og bruge samme metode til at købe andre selskaber, som de tilbyder at handle med aktier i. Når det er sagt, anbefaler vi, at du laver en grundig research, inden du handler med individuelle aktier. Det er krævende at handle med aktier frem for fonde. Hvis du vil lære mere om dette, kan du læse vores guide til køb af aktier, som uddyber dette emne langt mere udførligt, end hvad vi har gjort her. 

Vælg aktier og antallet af aktier du ønsker at købe

Når du har valgt din børsmægler, er det egentlig bare et spørgsmål om at vælge den amerikanske aktie, du har besluttet dig for at købe, og bestemme, hvor mange aktier du vil købe. Her er den gyldne tommelfingerregel, at du aldrig skal investere mere kapital, end du har råd til at tabe. Det er bedre at investere lidt mindre end lidt mere, især hvis du er nybegynder.

Du bliver også valutahandler

En ting du skal huske på, når du køber amerikanske aktier er, at du også bliver en valutahandler. Skal du købe en aktie i et amerikansk selskab, skal du først købe amerikanske dollars for danske kroner. Når du sælger aktien efter en vis tid, vil du blive betalt i amerikanske dollars og skal så overføre disse penge til danske kroner.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Dette vil være et yderligere risikoelement, som du skal være opmærksom på. Hvis den amerikanske dollar svækkes over for den danske krone, vil du tabe penge, og hvis dollaren styrkes over for den danske krone, vil du tjene penge. Din investering er således afhængig af to faktorer; både aktiekursen og kursen. Hvis begge går i din favør, vil du drage fordel af begge faktorer, men hvis ingen går i din favør, vil dit tab være ekstra stort.

Skat på udenlandske aktier

Du skal beskatte alt overskud, du modtager fra aktiehandel. Desværre er der ingen forskel på danske aktier og udenlandske aktier mht skat. Så er der kun tilbage at ønske dig held og lykke med dit køb af amerikanske aktier!

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.