generic

Aktietips: Her er de aktier, du bør se nærmere på nu (Guide for 2023)

I dag ejer rigtig mange danskere aktier på Københavns Fondsbørs (Nasdaq Copenhagen), men langt fra alle kommer til at tjene penge på deres aktier. Det lyder måske ikke særlig motiverende, men det er desværre tilfældet. Hvis du skal tjene penge på aktiemarkedet, vil det kræve, at du kan vælge de bedste aktier. Her kan det være nyttigt at følge diverse aktietips til tider, men i bund og grund er det dig, der skal tage den endelige beslutning om en investering.

I denne artikel vil vi derfor se nærmere på, hvordan du kan finde de bedste aktier til din portefølje, samt præsentere nogle af vores favoritter fra Københavns Fondsbørs. Her er det vigtigt at pointere, at Investikon aldrig giver investeringsrådgivning. Du har derfor selv ansvaret for at lave den nødvendige research og vælge investeringer til din portefølje. 

Nu hvor vi har fået formalia på plads, kan vi komme ned til den langt mere spændende del; nemlig hvordan man laver en god investeringsstrategi, og hvilke aktier vi synes godt om på Københavns Fondsbørs i dag. Hvis du aldrig har handlet aktier før, finder du også en brugbar forklaring på, hvordan du handler aktier nederst i denne artikel. 

Lad os komme igang!

Fastlæggelse af en investeringsstrategi

En fejl, som mange nye investorer begår, er, at de hopper direkte ind i rækken af ​​aktier, der er tilgængelige på børsen. Det gør de uden at have en klar målsætning om, hvad de egentlig vil opnå med deres investeringer. For at undgå denne fejl, anbefaler vi, at du fastlægger en investeringsstrategi, før du handler dine første aktier.

Formålet med dette er, at du får et klart billede af, hvad du vil opnå med dine investeringer, og dermed gør det langt nemmere at vælge virksomheder, der passer til denne strategi. Vi vil derfor se nærmere på nogle vigtige punkter, som du bør have med i din investeringsstrategi, inden du begynder at vælge aktier. 

Risikoprofil

Det første, du bør tænke over, er, hvor stor risiko du er villig til at påtage dig. Dette skulle gerne tydeliggøre, hvilke aktier der passer til din portefølje. For eksempel kan stabile virksomheder som Tryg A/S, Novo Nordisk, FLSmidth & Co. A/S og A.P. Møller være velegnede til en portefølje, hvor man ønsker mindre risiko og volatilitet. Der skal dog meget til, før disse virksomheder pludselig fordobles i værdi, hvilket også vil påvirke dit potentielle afkast. Søger du virksomheder, der har denne egenskab, så vil mindre etablerede virksomheder være et bedre udgangspunkt. Disse kan stadig stige betydeligt i værdi, da de stadig er i konstant vækst. 

Tidshorisont

En anden vigtig faktor, som bør være en del af din strategi før, er tidshorisonten. Hvis du er midt i 20’erne og skal investere til pension, vil du gerne have en langsigtet tidshorisont. Er du derimod midt i 50’erne og skal bruge pengene til at købe et sommerhus om 2 år, er tidshorisonten meget kortere. En idé om, hvor længe pengene får lov til at arbejde i porteføljen, vil have stor betydning for, hvordan du placerer dem. Investorer med lang tidshorisont kan godt tage udgangspunkt i aktier med et langsigtet udbyttepotentiale, og så gøre brug af merafkastet. Kortsigtede investorer vil derimod have brug for hurtigere afkast og dermed satse på kursudviklingen i selve aktien. 

Størrelse

Hvor mange penge, du vil investere, vil også være en vigtig del af planlægningen af ​​din portefølje. Hvis du skal indbetale 10.000 kr. fra din konfirmation, rækker det sjældent til mere end 1-2 positioner. Hvis du derimod skal placere 100.000 – 1.000.000 kr., vil det kræve en betydelig diversificering for at mindske risikoen for volatilitet. Dette er også noget, du kan arbejde på over tid, efterhånden som din portefølje vokser i volumen. 

Inspiration til din portefølje

Der er mere end 300 forskellige virksomheder på Københavns Fondsbørs, og det kan derfor være svært at vide, hvilke virksomheder der passer bedst til din portefølje. For at bidrage med lidt inspiration på dette område har vi taget nogle af vores favoritter fra Københavns Fondsbørs med. Her har vi set på nogle af de bedste virksomheder med langsigtet udbytte, samt nogle spændende virksomheder, der har potentiale for yderligere vækst. 

Vi minder dig igen om, at Investikon aldrig giver direkte investeringsrådgivning, og at vores artikler kun er til inspiration. Du skal altid lave din egen research på aktier og være opmærksom på de risici, der er forbundet med finansielle instrumenter, før du foretager en investering. 

Bedste udbytteaktier

I en periode, hvor renten stiger, og inflationen stiger, leder mange investorer efter sikkert farvand. Det finder de ofte gennem såkaldte udbytteaktier, altså virksomheder, der udbetaler en del af deres overskud til deres ejere. På den måde kan du skabe et afkast på dine egne investeringer uden at skulle sælge en aktie. Mange investorer foretrækker netop dette, når de investerer i langsigtede porteføljer.

Fælles for mange af disse virksomheder er, at de selv har en forudsigelig indkomst, og at de er veletablerede virksomheder. Du vil derfor glæde dig over at finde mange foretrukne udbytteaktier inden for ejendom og finans, men også en række etablerede industrivirksomheder kan tilbyde attraktive direkte afkast. Nedenfor har vi derfor listet nogle populære udbytteaktier, som kan passe godt ind i din portefølje i dag. 

BankNordik

Banker har længe været populære udbytteaktier, og BankNordik har længe været en favorit. 

BankNordik er en færøsk finansiel virksomhed, der leverer bank- og forsikringstjenester. Den leverer også nogle tjenester i Danmark og Grønland. Tidligere hed den Føroya Banki, men efter at have erhvervet aktiver i udlandet, blev et nyt navn valgt for at afspejle dens nye markedsrækkevidde. Udover dette kan virksomheden udvise stabil indtjening og lav belåningsgrad. De har et attraktivt direkte afkast på 26,4 % baseret på nuværende værdiansættelse. 

SydBank

En anden bank, der længe har været en favorit blandt investorer, er Sydbank. Sydbank er en dansk bank, der har deres primære marked i Danmark. De har dog også bankforretninger i Nordtyskland. Banken tilbyder traditionelle bankprodukter som private udlån, huslån og erhvervslån. Banken kan friste dig med et forventet direkte afkast på 5,5% – hvilket vil klare sig godt i en portefølje. 

Solar

Ønsker man derimod eksponering mod serviceindustrien, kunne virksomheden Solar være et alternativ. Virksomheden er en digital og grøn sourcing- og servicevirksomhed med fokus på fire strategiske fokusområder er Koncepter, Industri, Trade samt Klima & energi. Virksomheden giver et imponerende direkte afkast til sine ejere på hele 13,4 %. 

AP Møller – Mærsk

En virksomhed, der har vist sig at kunne modstå både krig og krise, er AP Møller. De fleste kender virksomheden, så en nærmere præsentation er unødvendig. Den har ganske vist ikke det højeste direkte afkast på vores liste med 10,1 % – men den har en upåklagelig track record.

Bedste vækstaktier 

Leder du derimod efter aktier, der har et bedre potentiale til at give direkte afkast, så vil vækstaktier nok en bedre mulighed. Det er virksomheder, der ikke er lige så veletablerede som udbytteaktierne, og derfor ofte stadig er i en vækstfase. For dig som investor betyder det, at virksomhederne sjældent udbetaler udbytte, men derimod fokuserer på yderligere vækst og udvikling af virksomheden. 

Det kan betyde, at du får et meget højere afkast på selve aktiekursen, men det medfører også en lidt højere risiko. Da virksomhederne ikke er lige så forudsigelige som store virksomheder, kan der opstå behov for kapital eller udfordringer undervejs. Vi har hentet inspiration til nogle gode alternativer, der giver spændende muligheder på Københavns Fondsbørs. 

Elektroimportøren AS

En norsk virksomhed, der har fanget flere analytikeres opmærksomhed det seneste år, er Elektroimportøren. Virksomheden tilbyder en bred vifte af produkter inden for elektronik, men adskiller sig fra konkurrenterne ved at tilbyde produkter til både professionelle og private markeder. De har oplevet en enorm vækst de seneste år, og mange forventer, at det fortsætter i en god periode fremover.

Nekkar

En anden norsk virksomhed, der har haft en lidt mere turbulent udvikling, er industrivirksomheden Nekkar fra Bergen. Virksomheden tilbyder forskellige services til shipping- og offshoresektoren, men har på det seneste oplevet en række retssager og omstruktureringer. Nu ser det ud til, at de fleste skyer er borte fra horisonten, og virksomheden har derfor vist potentiale for enorm vækst. Det kan således være en attraktiv vækst for investorer, hvis virksomheden når den ambitiøse plan for fremtiden. 

Europris

Europris har længe været en favorit blandt norske investorer, og virksomheden investerer massivt i digitalisering. Den unikke model har sikret høj lønsomhed i alle dele af virksomheden, men de har været udsat for en korrektion på grund af udfordringer i forsyningslinjerne. Det har ført til en korrektion i prisen, som selskabet nu ser ud til at kunne klare uden større udfordringer. De øger jævnligt udbyttet, men investerer også massivt i nye satsninger såsom netbutikker. 

Sådan handler du aktier: Trin-for-trin

Hvis du aldrig har købt aktier før, kan en hurtig introduktion til dette være fint. Vi har derfor støvet vores viden af ​​og præsenterer denne i en simpel trin-for-trin guide. Her viser vi dig, hvordan du hurtigt og nemt kan handle aktier på Københavns Fondsbørs. Nu er der så sandelig et stort udvalg af handelsplatforme i Danmark, men til denne guide har vi valgt at starte med vores favorit – eToro

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

Trin 1: Opret en konto

Det første du skal gøre for at kunne handle med aktier er at oprette en konto. Du kan gøre dette helt gratis ved at logge ind på eToros hjemmeside og vælge Kom med nu. Du skal derefter gennemføre en kort registreringsproces, der kun tager et par minutter. Som en del af denne proces vil du blive bedt om at oprette et brugernavn og en adgangskode samt bekræfte din e-mailadresse. 

Trin 2: Overfør penge

Når din konto er klar til brug, skal du overføre penge til din eToro-konto. Det er de penge, du vil bruge til at handle aktier for. Du kan vælge at bruge et bankkort, bankoverførsel eller PayPal til at overføre penge til eToro. Vi anbefaler, at du bruger et bankkort eller PayPal, da banktransaktioner ofte kan tage unødvendigt lang tid. 

Trin 3: Find aktier på eToro

Så snart pengene er klar på din konto, kan du gøre dig klar til at handle aktier. Det kan du nemt gøre ved at bruge søgefeltet øverst på skærmen, efter du er logget ind. Skriv navnet på den virksomhed, du vil finde, og klik derefter på det logo, der kommer frem. Dette fører dig til eToro-handelssiden. Her finder du nogle grundlæggende oplysninger om virksomheden, samt kommentarer fra andre investorer. 

Tryk derefter på knappen Handel for at åbne det næste vindue. I dette vindue vil du angive, hvor meget du vil handle for, og derefter trykke på knappen igen. Du vil nu starte handlen, og de aktier, du køber, vil blive noteret på din eToro-konto. Gentag denne proces, hver gang du køber aktier i en virksomhed. 

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.