generic

Aktier for nybegyndere: Almindelige fejl og gode råd alle bør kende

Med historisk lave renter har mange danskere ledt efter alternativer til deres opsparing. Det har ført til, at mere end 60.000 danskere har købt deres første aktie det seneste år. Selvom mange har meldt om øget interesse for aktier, svarer et tilsvarende stort antal, at de ikke ved, hvordan de skal komme i gang med aktier. 

Derfor har vi skrevet denne guide, som handler aktier for nybegyndere. Målet med denne guide er at give dig en god introduktion til aktier, samt nogle nyttige tips, der kan hjælpe dig godt på vej. Vi vil derfor dække, det du skal vide om aktier, samt gennemgå, hvordan du nemt kan handle aktier online. 

Klar til at sætte din opsparing i arbejde? Så bør du fortsætte med at læse vores guide om aktier for nybegyndere. 

Hvad er aktier?

Den første ting, du skal vide, når du handler med aktier, er, hvad du faktisk handler med. En aktie er ikke bare et finansielt instrument, du finder i din netbank, men en ejerandel i et rigtigt selskab. Kort sagt handler du en ejerandel i et selskab, når du køber en aktie. For eksempel vil køb af en Novo-aktie indebære, at du ejer en lille andel af selskabet. 

Hvorfor vil du eje en del af et selskab, spørger du? Nå – der er faktisk flere lukrative fordele ved at eje aktier. Som aktionær i et selskab har du en række rettigheder, noget vi skal se nærmere på nu. Nogle af de ting, der gør det umagen værd at være aktionær i et selskab, er:

Det er ganske vist blot nogle af grundene til, at du bør overveje at investere i aktier. Især muligheden for at modtage udbytte kan vise sig at være lukrativ. Udbytte er en del af virksomhedens overskud, som hvert år tilbageføres til ejerne. På denne måde kan du få penge ind på din konto og derefter bruge dem, du ønsker. Hvis du handler aktier som led i en langsigtet opsparing, anbefaler vi, at du sætter disse penge i nye aktier. Så vil du sørge for, at sparegrisen fortsætter med at vokse, hvilket kan være et godt afkast over tid. 

Sådan handler du aktier: trin for trin

Der er ingen tvivl om, at handel med aktier er blevet meget nemmere i de senere år. Tidligere skulle du finde en børsmægler, der kunne udføre de forskellige handler for dig, mens onlinemæglere nu lader dig gøre det hele selv. Du kan derfor handle aktier fra hvor som helst ved at følge nogle få enkle trin. Her kan der være store forskelle på, hvordan du foretrækker at handle aktier, men det gør de fleste nok gennem en onlinemægler. 

Du kan ganske vist også vælge at gøre det gennem din bank, men det medfører ofte unødvendigt høje omkostninger. Vi vil derfor tage udgangspunkt i brugen af en onlinemægler, men det vender vi straks tilbage til. 

Trin 1: Vælg en handelsplatform

Det første, du skal bruge for at handle aktier, er en handelsplatform. Kort fortalt er dette en platform, der forbinder investorer til forskellige aktiemarkeder og gør det muligt at købe/sælge aktier. Der er utallige løsninger at vælge imellem, hvilket ofte kan gøre det svært at vide, hvilken der passer bedst til netop din opsparing. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

I Danmark er Nordnet og eToro ofte de to mest populære platforme. Begge giver adgang til et stort udvalg af aktiemarkeder, men Nordnet har et større udvalg af fonde til småsparere. Denne guide handler dog om aktier, så vi vil forsøge at holde os til dette emne. En hurtig sammenligning af Nordnet og eToro på aktier viser, at begge selskaber giver et godt udvalg af tilgængelige lande at handle i. 

Et andet kriterium, vi har kigget på, er omkostninger. Du skal betale kurtage (gebyr), hver gang du handler aktier, så omkostningerne forbundet med forskellige platforme vil altid have indflydelse på valget. Her er eToro og Nordnet ikke længere det samme. eToro tilbyder kurtagefri handel med aktier, noget Nordnet ikke gør. Derudover giver eToro gratis adgang til en række forskellige analyseværktøjer, så vores foretrukne platform i Danmark er derfor eToro. 

I resten af denne guide tager vi derfor udgangspunkt i processen på eToro-platformen, når vi illustrerer, hvordan du kan handle aktier online. Når det er sagt, vil processen stort set være ens, uanset hvilken anden udbyder du vælger at oprette en konto hos. 

Trin 2: Opret en eToro-konto

Før du kan handle hos eToro, skal du åbne en konto, men det tager heldigvis kun et par minutter. Du starter med at besøge eToros hjemmeside. Her finder du en knap Start Med At Investere eller Start investing – alt efter hvilket sprog du har valgt. Tryk på denne, og det vil tage dig videre til registreringsprocessen. 

Så skal du indtaste nogle simple oplysninger såsom brugernavn, adgangskode, køn, alder og e-mailadresse. Derefter bliver du bedt om lidt mere generelle personlige oplysninger, såsom navn, adresse og land. Når dette er gjort, skal du bekræfte din e-mailkonto. Det gør du ved at klikke på det link, som eToro sender til din angivne e-mailadresse. Det tager normalt kun et par sekunder, før dette vises, men det kan også tage et par minutter. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Når du har klikket på linket for at bekræfte din konto, er du i teorien klar til at handle. Vi anbefaler dog, at du fuldfører KYC-processen, før du fortsætter. Dette er en sikkerhedsproces, som eToro skal gennemføre, før du kan hæve penge igen. Formålet er at verificere din identitet, så de kan forhindre hvidvask og identitetstyveri. Alt, du skal gøre, er at uploade et godkendt ID-kort til eToro i form af et pas, førerkort eller nationalt ID-kort. 

Trin 3: Indbetal penge på din eToro-konto

Når du har oprettet din konto, er du næsten klar til at handle aktier. Der mangler en væsentlig ting, nemlig de penge, du har tænkt dig at handle for. Du skal derfor overføre penge til din eToro-konto, før du kan købe aktier. Her er det vigtigt ikke at overføre mere, end du har råd til at tabe. Vi siger ikke, at du vil tabe penge, men for en sikkerheds skyld bør du aldrig investere mere, end du kan tåle at tabe. Det skyldes, at der altid er en risiko forbundet med finansielle investeringer i fx aktier, fonde og obligationer.

For at overføre penge til eToro kan du vælge mellem tre forskellige muligheder. Du kan overføre med bankkort, PayPal eller bankoverførsel. Vi anbefaler, at du bruger en af de to første, da disse er de hurtigste muligheder. Ønsker du derimod at foretage en bankoverførsel, vil der normalt gå 2-5 hverdage, før pengene kan bruges på eToro. 

Du skal også vide, at der er forskellige indbetalingsgrænser forbundet med disse metoder. Hvis du vælger at bruge et bankkort eller PayPal, er minimumsindbetalingen 50$. Bruger du derimod en bankoverførsel, er minimumsindbetalingen 500$, hvilket også er værd at tænke over. Skal du kun overføre et mindre beløb for at prøve dig med aktier, vil PayPal og bankkort derfor være dine bedste muligheder. 

Trin 4: Læg en investeringsstrategi

Før du begynder at handle aktier, skal du lægge en god strategi. Så taler vi primært om en idé om, hvilke aktier du vil investere i, hvordan risikoprofil du vil gå efter, og ikke mindst hvor længe du har tænkt dig at beholde aktierne. Det er vigtigt at bemærke, at aktier er en langsigtet opsparing, så du bør være tålmodig. 

Formålet med at lægge en god investeringsstrategi er at gøre det nemmere for dig at identificere aktier, der passer til din portefølje. På denne måde kan du hurtigt udelukke de aktier, der ikke passer, samt opdage potentielle investeringer, der er i konflikt med din risikoprofil . 

Her er en række gode artikler online om, hvordan du lægger en solid investeringsstrategi. Vi vil derfor ikke gå for meget i dybden med dette, udover at påpege vigtigheden af at have en strategi på plads, inden du investerer dine penge. 

Trin 5: Sammensæt din portefølje

Når du har besluttet dig for, hvilken type investor du vil være, er det tid til at sammensætte en portefølje. Her tilbyder eToro en simpel platform, der giver dig mulighed for hurtigt og nemt at handle aktier fra hele verden. Det eneste, du skal gøre, er at logge ind med din profil, og derefter bruge søgefeltet øverst på skærmen; søg på etoro. 

Her indtaster du navnet på det selskab, du vil undersøge nærmere. Vi har allerede talt om Novo Nordisk, så vi vil illustrere, hvordan du kan købe en Novo Nordisk-aktie med eToro. Det første, vi gør, er at skrive Novo Nordisk i søgefeltet. Så kommer selskabet op, og vi trykker logoet. 

Derefter føres vi videre til det relevante selskabs side på eToro. Her finder du lidt information om selskabet, statistik, oversigter og forskning. Du finder også et udvalg af nyheder om selskabet. Når du er klar til at købe aktier, skal du vælge handle øverst til højre. Dette åbner transaktionsvinduet hos eToro. Indtast, hvor meget du vil handle for, eventuel lånegrad og tryk på åben handel

Tillykke, du har nu købt din første aktie med eToro! 

Nu, hvor du har købt din første aktie, bør du overveje at diversificere din portefølje. En portefølje bestående af kun én aktie kan hurtigt blive meget volatil, hvilket betyder en risiko for din opsparing. Vi anbefaler derfor, at du fordeler dine penge på flere aktier, så du får en hel portefølje. Du vil måske vælge at købe dig ind i en fond for yderligere at øge din eksponering.

eToro er en multiasset-platform, som tilbyder både investering i aktier og handel med CFD’er.

Vær opmærksom på, at CFD’er er komplekse instrumenter og kommer med en høj risiko for at tabe penge hurtigt på grund af gearing. 77 % af detailinvestorkonti taber penge, når de handler CFD’er hos denne udbyder. Du bør overveje, om du forstår, hvordan CFD’er fungerer, og om du har råd til at tage den høje risiko for at tabe dine penge.

Tidligere resultater er ikke en indikation af fremtidige resultater. Den præsenterede handelshistorik er mindre end 5 komplette år og er muligvis ikke tilstrækkeligt som grundlag for investeringsbeslutninger.

Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er udsat for risiko.

eToro USA LLC tilbyder ikke CFD’er og giver ingen garantier og påtager sig intet ansvar for nøjagtigheden eller fuldstændigheden af indholdet af denne publikation, som er udarbejdet af vores partner ved hjælp af offentligt tilgængelige ikke-entitetsspecifikke oplysninger om eToro.

Det er noget, du bør tænke over, før du køber aktier

En illusion, som mange nye investorer bringer ind på markedet, er, at de hurtigt vil tjene en formue på aktier. Her er det vigtigt at bemærke, at de fleste ikke tjener en formue over natten, men at langsigtede investeringer giver attraktive afkast. Vi har derfor taget nogle generelle punkte med omr, hvad du bør vide, før du tager springet ud på markedet. 

Tænk langsigtet

Vi hari allerede nævnt det: investering i aktier er et langsigtet spil. Du bør derfor tænke langsigtet over dine investeringer. Mange er fristet til at tjekke porteføljen dagligt, men det fører sjældent til andet end irrationelt køb og salg. Husk, hvorfor du køber aktien til at begynde med, og følg derefter op i henhold til din investeringsstrategi. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Midlertidig uro på markedet er ret almindelig, og aktier kan stige eller falde i værdi fra den ene dag til den anden. Mange professionelle investorer har derfor en 3-5 års horisont i deres investeringer, noget du også bør forsøge at have. 

Undgå timing af markedet

Et udtryk, der ofte optræder, er timing af markedet, men det er noget, vi kraftigt fraråder. Timing af markedet handler om at gå ind og ud af markedet i den rigtige del af en højkonjunktur, men det er noget, man sjældent formår at time selv. Selv erfarne investorer fraråder at prøve dette, og vi anbefaler, at du i stedet tænker langsigtet. 

Ganske vist kan en nedtur i markedet nu give købsmuligheder, men det vil sjældent betale sig aktivt at købe og sælge ud fra dette. Grunden til dette er, at selve udviklingen er det svært at følge aktivt med i, og man går så over til trading frem for langsigtede investeringer. 

Lån ikke penge

Her kommer vi tilbage til, at du aldrig skal investere mere, end du har råd til at tabe. Derfor fraråder vi alle nye investorer at låne penge til at købe aktier. Du kan opleve, at aktier falder i værdi, men du vil stadig stå tilbage med det lån, du har optaget. Derfor kan dette være en meget farlig måde at øge din eksponering på. 

Mange onlinemæglere tilbyder belåning af aktieporteføljer, men du bør først sætte dig godt ind i aktier og diverse selskaber, før dette skulle blive aktuelt. Vi anbefaler også på det kraftigste, at du lærer mere om den risiko dette indebærer, før du accepterer at belåne din portefølje. 

Pas på omkostningerne

Det er vigtigt at tage højde for omkostningerne ved handel med aktier. Her taler vi gerne om kurtage som den største omkostning. En fejl, mange begyndere begår, er, at de ikke tager kurtage med i beregningen, når de beregner deres gevinster. Dette er især relevant, hvis du vælger en anden platform end eToro, hvor kurtagen kan være høj.

Lad os sige, at du har investeret 1.000 kr. i en aktie, og så får du 15% afkast. Denne position er nu 1150 kroner værd, og du vælger at sælge for at sikre din gevinst. Du betaler dog 79,- i kurtage, et tal der ligger omkring gennemsnittet i Danmark. Det betyder, at du ikke kun betalte 79,- når du købte aktier for 1000 kroner, men også når du sælger. Du har med andre ord brugt 158,- på kurtage. Kan du se, hvor vi vil hen?

Du har faktisk tabt 8 kroner på den handel, når du ikke tager højde for kurtage. Hvis du skulle sælge med fortjeneste, skal værdien af positionen have været mindst 1159 kr,, og så havde du tjent 1 kr. på din investering. Husk derfor altid at tage højde for kurtage ved beregning af gevinst og tab på diverse investeringer. 

Invester for langsigtet opsparing

De fleste, der køber deres første aktier, har til hensigt at investere langsigtet. Derfor er det vigtigt at opbygge en langsigtet portefølje, der er i stand til at modstå turbulensen i markedet. Den bedste måde at gøre dette på er ved at opbygge en veldiversificeret portefølje af aktier. Her taler vi gerne om en aktieportefølje, der består af aktier fra en række forskellige sektorer, ikke kun forskellige selskaber.

Et godt eksempel på dette vil være en portefølje bestående af virksomheder inden for fast ejendom, finans, energi, teknologi, forbrug og industri. På den måde vil selskaberne blive udsat for forskellige op- og nedture, så hele porteføljen ikke oplever voldsomme udsving. Nu kan der komme korrektioner i resten af markedet, men det sker yderst sjældent. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Nogle brancher er også mere egnede til udbytte end andre, hvilket kan gøre det attraktivt at tilføje nogle sådanne aktier til din portefølje. Det sikrer, at du får del i afkastet uden at skulle sælge aktier i porteføljen, så du kan gribe nye muligheder, der skulle opstå undervejs. 

Sammendrag

Aktier kan vise sig at være en attraktiv investering for mange, men der er også nogle faldgruber, du bør undgå. I denne guide har vi derfor kigget nærmere på, hvordan du nemt kommer i gang med aktier for nybegyndere. Vi har taget dig igennem, hvordan du handler aktier, hvilke fejl du bør undgå og til sidst nogle gode tips. Formålet med dette var at give en grundlæggende introduktion til aktier og de muligheder, der findes på dette marked. 

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.