aksjer

Aktieinvestering: Sådan gør du (7 huskeregler osv.)

Aktieinvestering tager lang tid at lære, og der er mange faktorer, du skal sætte dig ind i. Du skal blandt andet have styr på markedet, og også hvordan du vælge det rigtige selskab. Dette er ikke umuligt, men er heller ikke gjort på én dag.

Det er ikke muligt at give et overblik over alt, hvad du skal huske på, når du er ny på aktiemarkedet, men i denne artikel giver vi nogle begynderråd til dig, der overvejer at starte med aktiehandel.

Sådan investerer du i aktier med eToro uden kurtage

Som du vil se senere i denne artikel, er kurtage og gebyrer en vigtig del af handel med aktier. Det gælder især for dig, der handler med småbeløb hver gang, såsom fast opsparing og lignende. Du bør derfor forsøge at finde en onlinemægler, der tilbyder så omkostningseffektiv handel med aktier online som muligt, og her er der få, der kan konkurrere med eToro. 

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Hvad vi synes om ved eToro

eToro er en social tradingplatform med over 20 millioner brugere. Platformen er meget brugervenlig, og du kan bruge den til at lære om nye tradingstrategier og forskellige typer investeringer. Du har også mulighed for at kopiere succesfulde porteføljer ved hjælp af CopyTrading-funktionen, hvilket gør det nemt for begyndere at komme i gang. Erfarne tradere kan få en ekstraindtægt ved at dele deres viden med andre.

Fordele

  • star iconIntet mæglergebyr
  • star iconBrugervenlig
  • star iconStort netværk af erfarne tradere
  • star iconFunktionen CopyTrading
  • star iconAdgang via computer, tablet og mobil

Ulemper

  • star iconUdbetalingsgebyr
  • star iconValutagebyr

eToro har længe været en af de mest populære online aktiehandelsplatforme, og meget af dette skyldes deres ekstremt lave omkostninger. Du kan handle kurtagerfrit i et stort udvalg af aktier, hvilket giver dig mulighed for at investere med lavere transaktionsomkostninger. Vi vil derfor se nærmere på, hvordan du kan handle aktier med eToro i fem enkle trin. 

1. Opret en eToro-konto

Det første, du skal bruge, er en konto hos eToro, men heldigvis er dette en hurtig proces. Det eneste, du skal gøre, er at gå ind på deres hjemmeside, her finder du knappen Start Med At Investering i nederste venstre hjørne. Denne knap fører dig til en registreringsformular, hvor du indtaster grundlæggende personlige oplysninger såsom navn, adresse og e-mail. Du vil også blive bedt om at oprette en adgangskode til din konto og nogle sikkerhedsspørgsmål. 

Når denne registrering er gennemført, bliver du bedt om at bekræfte din konto. Det gør du ved at klikke på det link, du modtager på e-mail (normalt på få sekunder). Din konto er nu næsten klar til brug. Den sidste ting, du skal gøre for at oprette en eToro-konto, er at fuldføre deres KYC-proces. Dette er en sikkerhedsproces, som alle banker og investeringsselskaber i EU er forpligtet til at gennemdføre. Formålet er at forhindre hvidvask og identitetstyveri på nettet. 

For at gennemføre KYC-processen skal du enten indtaste dit CPR-nummer (i Danmark), eller uploade et godkendt ID (kørekort, nationalt ID-kort, pas). Dette vil derefter blive bekræftet, og du er klar til at bruge din konto. 

2. Overfør penge til din konto

Du har nu en verificeret eToro-konto, men den er stadig tom. Vi skal derfor overføre penge til kontoen, og det er det beløb, vi har tænkt os at handle for. Det er værd at bemærke, at du kan vælge bankoverførsel, kort og PayPal som indbetalingsmetoder hos eToro. De har desuden et minimumsbeløb på $50, et beløb svarende til omkring 350-400 kroner valutakursen for tiden. 

Vi anbefaler, at du vælger PayPal eller kort, da bankoverførsel ofte kan tage 1-3 hverdage, før den bogføres på din konto. Når pengene er gået ind, er du klar til at investere i dine første aktier 

3. Find aktier til din portefølje

Dette er måske det sværeste punkt, når det kommer til at investere i aktier, men også et af de vigtigste. Du bør tænke grundigt over, hvilke aktier du lægger i din portefølje, og her kommer god research ind i billedet. Sørg for at lave en god analyse af de selskaber, du overvejer, så du kan sikre dig, at der rent faktisk er tale om gode investeringer. Vi anbefaler, at du selv laver disse analyser, men der er også mæglerselskaber og banker, der tilbyder forskellige rapporter om selskaber. 

4. Invester i aktier med eToro

Når du har fundet en aktie, du vil investere i, er det tid til selve handlen. Så søger du hurtigt og nemt på selskabet i søgefeltet øverst på dit eToro dashboard, og trykker på selskabet, når det dukker op i menuen. Sørg for at vælge det rigtige selskab, så du ikke ender med aktier i det forkerte selskab. 

Dette fører dig til handelsformularen for eToro, her angiver du, hvor mange aktier du vil handle, eller for hvilket beløb du vil investere i aktier. Når du er tilfreds med det køb, du har indtastet, skal du trykke på knappen nederst på skærmen. Handelen er nu afsluttet – tillykke, du har investeret i dine første aktier! 

5. Lad ikke din portefølje sove

En vigtig del af at være investor er at følge udviklingen. Der sker hele tiden ting på markedet, som kan påvirke aktiekursen på en af dine investeringer, så her gælder det om at holde øjnene åbne. Her tilbyder eToro en række nyttige værktøjer, herunder sociale fora og anbefalinger, så du kan følge med i, hvad der sker på markedet.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

1. Brug aktiesparekonto

Desværre bliver indtægter på aktier beskattet. I øjeblikket skal du beskatte 27% af din aktieindkomst under 54.000 kr. Du skal som udgangspunkt betale skat, hver gang du realiserer en gevinst, det betyder, hver gang du sælger aktierne.

Investerer og sælger du aktier via en aktiesparekonto, skal du dog ikke gøre dette. Det er en stor skattefordel, som de fleste burde drage fordel af. På en aktiesparekonto slipper du for at betale skat, hver gang du sælger aktierne. Du beskattes først, når du hæver pengene på aktiesparekontoen, og kun i så fald overstiger beløbet indskuddet.

Hvis du oprindeligt indsætter 100.000 kr. på aktiesparekontoen, behøver du ikke begynde at betale skat, før du har hævet mere end 100.000 kr.

Det er vigtigt at vælge den rigtige aktiesparekonto. Årsagen til dette er, at aktiesparekontiene varierer i udvælgelse af aktier og fonde, omkostninger til kurtage samt brugervenlighed. Du bør som udgangspunkt vælge den aktiesparekonto med det bedste udvalg og mindst kurtage.

2. Husk at fonde er sikrere

Det er vigtigt at være opmærksom på, at aktier er en risikofyldt investering. De færreste vil således anbefale at investere hele porteføljen i kun aktier. Grunden til dette er, at man aldrig kan forudsige udviklingen i en virksomhed med 100% sikkerhed. Hvis du har investeret i nogle få selskaber, og disse falder drastisk i værdi, vil du kunne miste meget kapital.

Det er derfor klogt også at have dele af porteføljen i fonde. Fonde er en meget sikrere investering, især hvis du har en lang opsparingshorisont. Mange eksperter vil anbefale at investere størstedelen af din portefølje i globale indeksfonde. Årsagen til dette er, at indeksfonde anses for at være den sikreste aktiefond, og at globale fonde er mindst udsat for lokale markedsudsving.

Det er også muligt at krydre porteføljen med andre investeringer, primært rentefonde eller kombinationsfonde.

3. Gå ikke i panik over kortsigtede udsving

Medmindre du daytrader, er det ikke nødvendigt at gå i panik over kortsigtet fald i aktieværdien i en virksomhed, du har investeret i. Du bør investere over en længere tidshorisont, og i denne tilfælde er det uundgåeligt, at virksomheden inden for nogle kortere perioder vil opleve perioder med tilbagegang.

Hvis du skal følge aktiekursen time for time og samtidig blive rystet, hvis kursen nogle gange går ned, vil det føre til, at du bliver en dårligere investor. For det andet vil dette også tære på dig følelsesmæssigt i det lange løb. Dette fører os til det fjerde punkt:

4. Bliv ikke følelsesmæssigt involveret

Der er mange måder, du kan blive følelsesmæssigt involveret i aktiehandel. Uanset om du jubler vildt, hver gang aktiekursen stiger, eller trøster dig selv med is og tårer, hver gang kursen falder, er konklusionen klar: Det er få investorer, der er blevet rige på aktiemarkedet ved at lade deres valg være drevet af følelser. Følelser er en af de sikreste måder at tabe penge på på aktiemarkedet.

Der er mange eksempler på, hvordan du kan lade følelser påvirke dine valg på aktiemarkedet. Blandt andet kan du holde på en faldende aktie alt for længe, fordi du ikke er i stand til at acceptere et tab, og dermed taber du mange flere penge, end nødvendigt. Eller du kan lade dine beslutninger tage for meget udgangspunkt i, hvad myndighederne siger og påstår. I andre tilfælde kan du beholde en stigende aktie for længe, fordi du nægter at indse, at den snart vil ramme et loft, fordi du har set dig selv blind på det afkast, aktien har givet indtil videre.

Uanset hvordan du er blevet følelsesmæssigt påvirket, er det vigtigt altid at være objektiv og overveje alle situationer nuanceret. Et råd kan være, at du hele tiden forsøger at forestille dig, at du ingen midler har på aktiemarkedet. Så vil du nemmere se situationen med et objektivt øje.

5. Lad være med at satse alt på én aktie

En fejl, som nogle mennesker begår, er at satse alle kortene på én aktie. Dette er normalt ikke et klogt valg, da det fører til overeksponering. Det vil sige, at din samlede portefølje i høj grad vil afhænge af en akties kursudvikling. Falder værdien drastisk, kan din portefølje pludselig blive reduceret med 1/5, og der kan gå lang tid, før du vender tilbage til det oprindelige kapitalniveau.

Du bør derfor investere i flere virksomheder. På den måde vil prisen på et selskab ikke være afgørende for den samlede portefølje.

Hvor mange selskaber, du skal investere i, er svært at sige generelt, men det er vigtigt heller ikke at investere i for mange selskaber. For eksempel bør du altid begrænse dig til kun at investere i selskaber, du forstår, og du har sat dig ind i. Selv Warren Buffet kritiserer mange aktieinvestorer, fordi han synes, de investerer i for mange selskaber i stedet for at investere i nogle få, de har reel tro på.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Her er det vigtigt at finde den gyldne middelvej. Rådet skal også ses i sammenhæng med punkt 2, da de fleste vælger at kombinere aktier med andre investeringsformer som fx fonde.

6. Glem ikke udbytteaktier

En joker, som mange glemmer, er, at du kan investere i udbytteaktier. Det er selskaber, der udbetaler årligt udbytte til aktionærerne. I disse tilfælde kan du således tjene penge både på aktieudbyttet og på aktieværdistigningen.

Det er forskelligt, hvilke selskaber der udbetaler udbytte, men det er typisk de største og mest stabile selskaber. Eksempler er Novo Nordisk, Danske Bank og Jyske Bank.

Udbytteafkastet måles i direkte afkast. Det betyder, hvor meget du får i udbytte per aktie. Betaler selskabet eksempelvis 2 kroner i udbytte per aktie, og aktiekursen er 40 kroner, vil det direkte afkast være 5%.

Som hovedregel er det vigtigt at vælge det selskab med det højeste direkte afkast, men alligevel skal du ikke kun se på denne faktor. Det hjælper ikke at få meget i udbytte, hvis værdien af ​​selve aktien falder med 15%.

7. Husk at medregne skatter

Intet er større end glæden ved din første aktiegevinst, men her får mange en kedelig overraskelse. Mange nye investorer tager ikke højde for udgifter i forbindelse med aktiehandel, når de beregner deres gevinster. Her kommer kurtage ind som det mest almindelige gebyr, men også her er der stor variation blandt forskellige aktører. 

Det første, du bør gøre, er derfor at sammenligne omkostninger hos de forskellige aktører, inden du opretter din aktiehandelskonto. Undersøg, hvilken kurtage du skal forvente, samt vilkår for belåning, hvis dette er relevant for din strategi. Belåning egner sig dog bedst til erfarne investorer, så her starter vi med kurtage. 

Lad os sige, at du har købt aktier for 1.000 kroner og fået et afkast på 150 kroner, altså at nyværdien af ​​aktierne er 1.150 kroner. Du har dog betalt 79,- i kurtage til børsmægleren for hver handel. Du betaler ikke kun kurtage, når du investerer i aktier, men også når du sælger. Det betyder, at du i alt har 158 kr i kurtage på køb og salg. Det er her den almindelige fejl opstår. Mange vil stadig sige, at de har 150 kroner i retur, men hvis man medregner skat, har man faktisk tabt 8 kroner i alt på denne investering. Sørg derfor for, at du altid medregner gebyrer som en del af din beregning.

logo

Bedst for begyndere

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nøgletal

Gebyrer: 1%

Udvalg: aktier, CFD’er

Prøv eToro

eToro er en multiasset investeringsplatform. Værdien af dine investeringer kan stige eller falde. Din kapital er i fare.

Her er det godt at vide, at kurtage på aktier er meget forskelligt hos forskellige aktører, og nogle egner sig bedre end andre. Eksempelvis tilbyder eToro kurtagefri aktiehandel, hvilket betyder, at du får en højere profit end traditionelle mæglere. Især for dig, der handler med små beløb, kan dette gøre en kæmpe forskel i det lange løb.

Om Mats

Mats er redaktør på Investikon.dk, hvor han dækker emner som investering, aktier og kryptovaluta. Han har flere års erfaring med at investere i disse emner, hvilket betyder, at han har en masse viden at dele ud af.